Počinje škola, počinju protesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje škola, počinju protesti

BEOGRAD, NOVI SAD -

Školska godina za 900.000 đaka osnovnih i srednjih škola u Srbiji zvanično počinje sutra. I dok Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ostaje pri odluci, da na Trgu Nikole Pašića u Beogradu organizuje štrajk upozorenja, kako bi se skrenula pažnja na težak položaj obrazovanja u Srbiji, preostala tri reprezentativna sindikata nisu podržala štrajk, pa će njihovi članovi nastavnu godinu početi 1. septembra, iako se slažu u stavu da su reforma školstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i poboljšanje položaja prosvetnih radnika preko potrebni.

U većini novosadskih osnovnih škola svečani prijem za đake prvake održan je u petak, kada su se upoznali sa svojim učiteljicama, novim drugarima i okruženjem, ali i onim što ih čeka u daljem školovanju.

Međutim, dok se đaci pripremaju za prvi školski dan u novoj nastavnoj godini, u oko 700 škola, koje podržavaju Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće biti nastave 3. septembra, jer će taj sindikat u ponedeljak na Trgu Nikole Pašića u Beogradu održati štrajk upozorenja, kaže za RTV predsednik tog sindikata Dragan Matijević.

S druge strane, Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, koji broji između šest i po hiljada i sedam hiljada članova i jedini je reprezentativni sindikat u pokrajini, neće učestvovati u najavljenom štrajku, ali će Vladi dati mogućnost da se do sredine polugodišta opredeli prema njihovim zahtevima.



Obradović: Počeće na vreme

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je da će i ova školska godina početi na vreme, iako pojedini sindikati najavljuju štrajk upozorenja možda već prvog školskog dana, jer bi u suprotnom mnoge učionice ponovo školsku godinu mogle dočekati prazne, a to će se odraziti i na kvalitet nastave.

"Sindikati, što je sasvim legitimno, imaju svoj način borbe. Oni uvek uoči 1. septembra stvari prikazuju na jedan način da bi se borili za svoje članstvo", rekao je Obradović za "Pres nedelje".

Na primedbu da se pominju i otpuštanja u prosveti i da se licitira brojkama od nekoliko stotina do nekoliko hiljada ljudi koji su višak, Obradović je odgovorio da "ne smemo unapred licitirati" i da će se sledeće nedelje, kada stignu podaci iz školskih uprava, znati o kojem broju prosvetnih radnika je reč.

Prvi dan škole, osim za đake, može biti stresan i za zaposlene, jer je u toku formiranje liste tehnoloških viškova. Broj onih koji će morati da napuste prosvetu biće poznat polovinom septembra.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće sutra protestni skup na beogradskom Trgu Nikole Pašića, pa članovi tog sindikata neće držati nastavu.

Unija, kako navode u tom sindikatu, ima članstvo u oko 700 škola u Srbiji, a tokom trajanja skupa planiraju da se pismom obrate predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Dačiću i resornom ministru Obradoviću.

U Beogradu je štrajk upozorenja za ponedeljak najavio i Forum beogradskih osnovnih škola, pa članovi tog sindikata, kako je najavila predsednica Radmila Dodić, neće držati prvi čas.

Sindikat obrazovanja Srbije saopštio je pre dva dana da ne prihvata vladin protokol o zaradama, ali za sada ne najavljuje protest.

Ministar Obradović, međutim, očekuje da nakon rebalansa budžeta sindikati ipak potpišu protokol, koji predviđa povećanje oktobarske plate za dva odsto.

Inače, po tvrdnjama izdavača, knjige su odštampane, a komplet udžbenika koje obezbeđuje država ove godine je proširen i na đake četvrtog razreda.

Projektom je obuhvaćeno 303.500 đaka, što je 2,87 miliona odštampanih knjiga, rekao je Tanjugu ministar Obradović uoči početka školske godine.

U klupama će i ove godine biti manje prvaka, od 73.000 do 75.000, a povodom početka škole nekoliko državnih funkcionera u ponedeljak će posetiti obrazovno-vaspitne ustanove.

Premijer Ivica Dačić i ministri prosvete i saobraćaja Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić biće u novobeogradskoj OŠ "Jovan Dučić", potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik otvoriće renoviranu zgradu Osnovne škole "Svetozar Marković" u Kraljevu, a ministar Obradović obići će sutra i OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" u Požarevcu, gde će osnovcima poželeti srećan početak škole i podeliti udžbenike.

Za sve beogradske osnovce po dva besplatna kompleta

U Beogradu će, međutim, svi osnovci dobiti besplatne knjige na korišćenje i to po dva kompleta, jedan za školu, drugi za učenje kod kuće, čime su oslobođeni preteških torbi.

Besplatni udžbenici donekle su rasteretili bužet roditelja, ali oni koji plaćaju knjige prosečno za komplet moraju da izdvoje od 8.500 do 13.000 dinara.

Radne sveske, knjige za strani jezik i izborne predmete ne dobijaju se u kompletu besplatnih knjiga, a đacima treba kupiti i ranac, pribor, sveske, garderobu, obuću.

Škole su dobile uputstvo od minstarstva kako da organizuju odeljenja. U odeljenju može biti do 30, izuzetno do 34 đaka. Ako u razredu ima više od 34 đaka, deli se na dva odeljenja. U odeljenju ne bi trebalo da bude manje od 15 đaka, inače mora postojati saglasnost ministarstva.

U novoj školskoj godini đaci će na prvi raspust otići tek za Novu godinu, osim u Vojvodini, gde nije ukinut novembarski odmor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Startuje škola, ali i protesti

Izvor: Mondo, 02.Sep.2012

Za oko 900.000 đaka u Srbiji sutra počinje školska godina, a prvog dana škole pojedini sindikati najavljuju protest. Ministar tvrdi da će školska godina početi na vreme...Sindikalisti su nezadovoljni protokolom koji je vlada ponudila i ukupnim stanjem u obrazovanju, a ministar prosvete, nauke...

Nastavak na Mondo...

Počinje škola, a počinju i protesti

Izvor: Deutsche Welle, 02.Sep.2012

Za oko 900.000 đaka u Srbiji sutra počinje školska godina, a prvog dana škole pojedini sindikati najavljuju protest, jer nisu zadovoljni protokolom koji je vlada ponudila, ni ukupnim stanjem u obrazovanju.

Nastavak na Deutsche Welle...

Đaci od sutra u školskim klupama (video)

Izvor: RTV 5, 02.Sep.2012

Ministar prosvete Žarko Obradović ukazao je da će ove godine biti manje prvaka u školskim klupama, ali da će njihov tačan broj biće poznat u ponedeljak.. Govoreći o mogućem štrajku upozorenja članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Obradović je napomenuo da ne može da sudi o...

Nastavak na RTV 5...

Pedagoški pokret podržava štrajk

Izvor: Akter, 03.Sep.2012, 00:08

Pedagoški pokret Srbije saopštio je da podržava Uniju sindikata prosvetnih radnika Srbije kao organizatora protesta koji opominje na stanje u prosveti

Nastavak na Akter...

Danas prvi dan škole, prosvetari najavljuju protest u Beogradu

Izvor: Blic, 03.Sep.2012

Za oko 900.000 đaka u Srbiji danas počinje školska godina, a prvog dana škole pojedini sindikati najavljuju protest, jer nisu zadovoljni protokolom koji je vlada ponudila, ni ukupnim stanjem u obrazovanju...Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovaće danas protestni skup na beogradskom...

Nastavak na Blic...

Prvi dan škole uz proteste

Izvor: Mondo, 03.Sep.2012

Za oko 900.000 đaka u Srbiji danas počinje školska godina, a prvog dana škole pojedini sindikati najavljuju protest...U klupama će i ove godine biti manje prvaka, od 73.000 do 75.000, a povodom početka škole nekoliko državnih funkcionera u ponedeljak će posetiti obrazovno-vaspitne ustanove...Premijer...

Nastavak na Mondo...

Počinje škola, sindikati najavljuju proteste

Izvor: Telegraf.rs, 03.Sep.2012

U klupama će i ove godine biti manje prvaka - do 75.000. Pojedini sindikati nezadovoljni vladinim protokolom o zaradama

Nastavak na Telegraf.rs...

Obradović: Dva odsto povišice prosvetarima realnost

Izvor: Kurir, 03.Sep.2012

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je jutros da za prosvetne radnike ekonomska realnost ne dozvoljava povišicu veću od ponuđenih dva odsto i izrazio nadu da će, uprkos najavi današnjeg štrajka upozorenja Unije prosvetnih radnika Srbije, većina škola prvog dana nove...

Nastavak na Kurir...

Obradović: Povišica od dva odsto je realnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2012

BEOGRAD -..Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je jutros da za prosvetne radnike ekonomska realnost ne dozvoljava povišicu veću od ponuđenih dva odsto i izrazio nadu da će, uprkos najavi današnjeg štrajka upozorenja Unije prosvetnih radnika Srbije, većina škola prvog dana nove...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Počela škola - Vlada unapređuje obrazovanje

Izvor: Šumadija Press, 03.Sep.2012

Za oko 900.000 đaka u Srbiji počela je školska godina. Dok su pojedini sindikati najavili protest, ministar Obradović poručio da će Vlada nastojati da unapredi sistem obrazovanja.

Nastavak na Šumadija Press...

Dve hiljade prvaka manje, odeljenja sa malo đaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2012

POŽAREVAC -..Prvog dana školske 2012/13. godine u klupama je 2.000 prvaka manje nego prošle godine, oko 73.000, a demografska situacija je uslovila da po Srbiji postoji veliki broj odeljenja sa malo đaka, rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović...Naša mreža...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U školskim klupama 2.000 prvaka manje

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2012

Prvog dana školske 2012/13. godine u klupama je 2.000 prvaka manje nego prošle godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Obradović: Povišica od dva odsto je realnost

Izvor: SandzakPress.net, 03.Sep.2012

Sjeverni Sandžak – Ministar prosvjete i nauke Žarko Obradović izjavio je da za prosvjetne radnike ekonomska realnost ne dozvoljava povišicu veću od ponuđenih dva odsto i izrazio nadu da će, uprkos najavi današnjeg štrajka upozorenja Unije prosvjetnih radnika Srbije, većina škola prvog dana...

Nastavak na SandzakPress.net...

Školska počela obećanjima i štrajkovima

Izvor: Mondo, 03.Sep.2012

Za oko 900.000 đaka u Srbiji danas je počela škola, među njima je i 73.000 prvaka, za 2.000 manje nego prošle godine, a prvi dan škole obeležio je i protestni skup članova Unije sindikata prosvetnih radnika...Foto: Tanjug/Sava Radovanović..Vlada Srbije nastojaće da unapredi sistem obrazovanja...

Nastavak na Mondo...

Pećinci: Poklon paketi za 228 prvaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2012, 12:41

PEĆINCI -..Lokalna samouprava u Pećincima obezbedila je, povodom početka nove školske godine, poklon pakete u vrednosti od 1.000 dinara za svih 228 prvaka, u tri matične osnovne škole na teritoriji te opštine...Kako se navodi u saopštenju opštine Pećinci, poklon paket sadrži školski pribor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.