Nastava i štrajk upozorenja

Izvor: RTS, 03.Sep.2012, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastava i štrajk upozorenja

Iako je za većinu đaka počela škola, deo prosvetara iz Unije sindikata prosvetnih radnika organizovao protestnu šetnju. Vlada Srbije nastojaće da unapredi sistem obrazovanja i vrednosno i materijalno jer bez obrazovanja nema boljeg života, rekao ministar Žarko Obradović.

Počela je nova školska godina za oko 900.000 đaka u Srbiji. U klupama će i ove godine biti manje prvaka, njih oko 73 000. Vlada Srbije, nastojaće da unapredi sistem obrazovanja i vrednosno i materijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jer bez obrazovanja nema boljeg života, rekao je povodom početka školske godine ministar Žarko Obradović. Ipak, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije organizovala je štrajk uopzorenja.

U klupe su prvi jutros seli đaci u Novom Pazaru. Za njih školski dan počinje u sedam sati, jer je nastava organizovana u tri smene. Za učenike prva četiri razreda u Srbiji obezbeđeni su besplatni udžbenici, dok će u Beogradu svi osnovci dobiti po dva kompleta, a u školama će imati i ormariće za knjige.

Radi povećanja bezbednosti dece u saobraćaju počinje i kampanja "Pazi sad".

Predstavnici uprave sobraćajne policije drže čas o bezbednosti, a tokom septembra obići će 40 škola u Srbiji. Škole na Kosovu i Metohiji nemaju struju i vodu.

Dugovanje za komunalne usluge je oko 30 000 evra. Ministar Obradović obišao je školu Kralj Aleksandar Prvi u Požarevcu jednu od pedeset najboljih u Srbiji.

Ministar Obradović očekuje da posle rebalansa budžeta sindikati potpišu protokol koji predviđa povećanje oktobarskih plata za dva odsto i još dva odsto u narednoj godini.

"Mi bi želeli da to bude daleko više, ali je dva posto jedino moguće, jer je napravljen u prvih šest meseci veliki budžet, i niko ne dovodi u pitanje da bi plate trebalo da budu veće, ali reč je o realnosti, o jednom stanju. Ima novca koliko ima u budžetu", naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Od toga da li su časovi i počeli zavisi u kom je sindikatu profesor. Jedino su prvacima sva vrata otvorena.

"U Rasinskom okrugu ima 53 škole. Na 30 min. rade 18 škola, a ostale rade normalno. Ovo je navodno neko upozorenje, i ja očekujem da će sutra nastava bitti normalna", rekao je nečelnik Školske uprave za Rasinski okrug Milan Đokić.

U Čačku trećina škola radi normalno, trećina trideset minuta, a trećina je obustavila rad i to su uglavnom srednje škole.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk,   Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.