• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Školska počela obećanjima i štrajkovima

Za oko 900.000 đaka u Srbiji danas je počela škola, među njima je i 73.000 prvaka, za 2.000 manje nego prošle godine, a prvi dan škole obeležio je i protestni skup članova Unije sindikata prosvetnih radnika.

Vlada Srbije nastojaće da unapredi sistem obrazovanja i vrednosno i materijalno, jer bez znanja i obrazovanja nema boljeg života, porucio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, povodom početka nove školske godine,.

Poželevši prvacima da uživaju u učenju, Obradović je tokom posete požarevačkoj OŠ "Kralj Aleksandar I" naveo da je obrazovanje jako važno i da je za projekat besplatnih udžbenika, koje ove godine dobijaju đaci od prvog do četvrtog razreda, pripremljeno 2,8 miliona knjiga, odnosno 303.000 kompleta.

Obradović je najavio da 2014/2015 školske godine treba da počne primena modela finansiranja po učeniku.

Prema rečima ministra Obradovića, ako ne bude obezbeđen kredit za socijalno-ekonomski program, pošto se očekuje višak zaposlenih u nekim školskim upravama, ovaj model, međutim, neće tada startovati.

Kako kaže, postojaće tri nivoa finansiranja, republički, pokrajinski i iz lokalne samouprave. Obradović je naveo da se u 16 škola sprovodi pilot projekat finansiranja po učeniku.

Govoreći o bezbednosti dece, Obradović je rekao da je situacija bolja od kada je krajem prošle godine otvorena SOS telefonska linija, za prijavu nasilja nad decom.

Jedan od problema koji muči prosvetu je korupcija, a premijer i ministar policije Dačić pozvao je građane da prijave korupciju u bilo kojoj oblasti. On je istakao da će policija reagovati "bez obzira ko je u pitanju" i naveo da je već dao nalog da se preispitaju tvrdnje o kupovini radnih mesta u prosveti.

Dačić je tokom posete novobeogradskoj OŠ "Jovan Dučić" novinarima rekao da je zatražio od policije da u najkraćem roku, u saradnji sa tužilaštvom, ispita tvrdnje da su radna mesta u školama predmet trgovine i da njihova cena dostiže i do 7.000 evra.

Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka SAD Meri Vorlik otvorili su danas u Kraljevu rekonstruisanu fiskulturnu salu škole "Svetozar Marković", koja je oštećena u zemljotresu u novembru 2010. godine.

Evropska komanda americke vojske investirala je 300.000 dolara u obnovu sale, a Nacionalna garda Ohaja poslala je 32 vojnika iz redova kopnenih i vazduhoplovnih snaga da rade na projektu zajedno sa 20 vojnika Vojske Srbije.

Ambasadorka Vorlik je na ceremoniji otvaranja sale istakla da je uspešno okončanje projekta još jedna potvda bliske saradnje i veza Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Na beogradskom Trgu Nikole Pašića protestovali su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a potom su predali svoje zahteve u pisanoj formi predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i premijeru Ivici Dačiću.

"Ne pristajemo na to da Srbija najmanje ulaže u obrazovanje, manje čak i od Albanije", poručio je na skupu predsednik Unije Dragan Matijević.

Prema njegovim rečima, u čak polovini škola u Srbiji ne postoje fiskulturne sale, a čak 40 odsto njih nema mokri čvor.

"Od 4.500 škola u Srbiji, njih 1.500 je ruinirano, a isto toliko se popravlja", naglasio je Matijević.

Govoreći o problemima u prosveti, Matijević je rekao da su najveći problem tehnološki viškovi.
Članovi Unije zahtevaju da plate u oktobru budu usklađene sa inflacijom, a da od sledeće godine imaju 30 odsto veće zarade od proseka. Među zahtevima su i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, ali i rešavanje problema viška zaposlenih.

Unija je tvrdila da je u jednodnevnom štrajku upozorenja učestvovalo 200 škola i da je u oko 70 nastava bila potpuno obustavljena.

Podaci Ministarstva prosvete su, međutim, drugačiji. Od 1796 škola u Srbiji njih 80 podržalo je štrajk Unije, u 25 škola održan je prvi čas, a potom nije bilo nastave, dok su u 55 škola časovi trajali po 30 minuta.

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić rekao je da časova nije bilo u pet škola u Zrenjaninu, u četiri škole u Kragujevcu, koliko i u Kraljevu, zatim u sedam škola u Užicu, u pet škola u Čačku.

Časovi od 30 minuta održani u devet škola u Zrenjaninu, 18 škola u Kruševcu, šest u Kragujevcu, 19 škola u Čačku, a Kraljevu, Somboru i Užicu časovi od pola sata bili su u samo jednoj školi, rekao je Kostić na konferenciji za novinare.

Što se Beograda tiče, sve škole su radile, kazao je Kostić novinarima i najavio da će sindikati svoje predloge za dopunu Protokola dostaviti do četvrtka, a iduće nedelje se može očekivati nastavak razgovora vlade i sindikata.

Prvog dana nove školske godine, gradonačelnik Beograda i predsednik gradske skupštine Dragan Djilas i Aleksandar Antić obišli su novoizgrađenu Osnovnu školu "Milena Pavlović Barili" u beogradskom naselju Višnjička banja i prvacima i drugim đacima poželili uspešnu školsku godinu.

"Nema lepšeg dana od onog kada otvaramo novu školu. Sreća dece i roditelja nas najviše ispunjava", rekao je Djilas i najavio da će grad i dalje raditi na poboljšanju školovanja dece i izgradnji novih objekata.
Uz napomenu da danas 16.300 dece u Beogradu postaju prvaci i da je među njima 140 dece romske nacionalnosti, koji su nekada živeli u nehigijenskom naselju pored Belvila, Djilas je deci poželeo da budu dobra i da uče, ali i da nikada ne zaborave da se igraju.
(Tanjug Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Jos kada bi se ljudima koji ne rade po skolama objasnilo da se ne strajkuje zbog plata, vec zbog buducnosti srpskog obrazovanja... PODRSKA STRAJKACIMA!

Jovan

Ako su vam male plate za posao koji obavljate idite gde vam je bolje! Imate dnevno 3-4 sata aktivnog rada, tri godisnja odmora, vikende slobodne... Kako vas nije sramota da se zalite!!!

chelsea

Dokle cete da strajkujete neradnici jedni.

special image