Povratak u školu

Izvor: RTS, 03.Sep.2012, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak u školu

Oko 900 hiljada đaka vraća se u školske klupe. Početak školske godine skoro dva i po meseca raspusta teško će pasti đacima, pa stručnjaci pozivaju na strpljenje. Pojedini sindikati prosvetnih radnika najavljuju protest.

Posle dva i po meseca odmora, oko 900 hiljada đaka je ponovo u školskim klupama. Neki od sindikata prosvetnih radnika već su najavili protest. Ministar Žarko Obradović očekuje da posle rebalansa budžeta sindikati potpišu protokol koji predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povećanje oktobarske plate za dva odsto.

Dok su tokom leta učionice bile prazne, školska dvorišta bila su mesta za razbibrigu - druženje, rekreaciju, pa i odmaranje. Pomisao na obaveze, kod mnogih izaziva otpor i nervozu.

Đaci kažu da već osećaju pritisak zbog obaveza koje su pred njima, napominjući da će se zbog toplog vremena teško naterati na učenje.

Oni mlađi, pribojavaju se petog razreda, i obimnijeg gradiva. Kažu da bi voleli da ima više sporta i učenja kroz igru.

Povratak radu, čak i posle mnogo kraćeg odmora, ni odraslima ne pada lako. To ne zaboravljaju nastavnici, pa će, kažu, imati strpljenja. To savetuju i roditeljima.

"Vrlo često čujemo kako roditelji plaše decu. E, sad je počela školska godina, nema igre, druženja i tome slično. Naravno tako ćemo stvoriti otpor prema školi. Škola je mesto gde će biti druženja, novih ljubavi, gde će ovladavati novim znanjima, novim veštinama", napominje školski psiholog Gordana Kosanović.

Na školskim sastancima dogovaraju se novine, kako bi deci škola bila zanimljivija. Najavljuje se više učenja u prirodi i praktične primene gradiva.

Direktorka OŠ "Mihajlo Petrović Alas" iz Beograda Vesna Nedeljković smatra da je primena funkcionalnog znanja najvažnija, tako da se planira poseta muzejima i pozorištima, ambijentalna nastava.

"Nama lokacija ide na ruku, pa se mogu posećivati Kalemegdan ili Studentski park, Knez Mihajlova ulica, ali u svrhu znanja i primene znanja u okviru sveta oko nas, prirode i društva, istorije ili bilo kog drugog predmeta, dodaje Nedeljkovićeva.

Početak i ove školske godine u znaku je nezadovoljstva prosvetara.

Zoran Kostić iz Ministarsta prosvete i nauke poručuje da svako neka traži svoja prava, ali u skladu sa zakonom.

"Nema jednodnevne obustave rada, toga nema u zakonu i ja upozoravam da se to ne radi. Jednočasovna opomena je ono što mogu da rade, u mnogim školama to nije ni najavljeno", kaže Kostić.

Školsko zvono danas se neće oglasiti samo u školi u Turekovcu kraj Leskovca. Zbog renoviranja, đacima te škole godina počinje 10. septembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.