Vesti

0

U školskim klupama 2.000 prvaka manje

Autor: MP

Izvor: agencije/Novi magazin

U školskim klupama 2.000 prvaka manje

Izvor: Fonet

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je da ove godine ima oko 73.000, a da je demografska situacija uslovila da po Srbiji postoji velik broj odeljenja sa malo đaka.

"Naša mreža škola ne odgovara demografskoj situaciji. Ljudi su se, trežeći posao, selili porodično", rekao je Obradović novinarima nakon posete OŠ "Kralj Aleksandar I" u Požarevcu .

On je najavio da će 2014/15. početi primena modela finansiranja po učeniku.

Međutim, prema rečima ministra Obradovića, ako ne bude obezbeđen kredit za socijalno-ekonomski program, pošto se očekuje višak zaposlenih u nekim školskim upravama, ovaj model neće startovati. 

Kako kaže, postojaće tri nivoa finansiranja, republički, pokrajinski i iz lokalne samouprave. Obradović je naveo da se u 16 škola sprovodi pilot projekat finansiranja po učeniku.

"Do kraja ove školske godine biće napravljena formula za obezbeđenje finansijskih sredstava", rekao je Obradović povodom početka školske godine.

Štrajkuje 200 škola

Jednodnevnom štrajku upozorenja, na koji je danas pozvala Unija sindikata prosvetnih radnika, prema prvim podacima, odazvalo se 200, od ukupono 700 škola u kojima taj sindikat ima svoje članstvo, izjavio je danas predsednik tog sindikata Dragan Matijević.

Kako su saopštili iz Unije do 11.00 sati u 70 škola je potpuno obustavljen rad, a u 130 su časovi skraćeni na 30 minuta.

Oko 200 predstavnika Unije okupilo se danas i na Trgu Nikole Pašića u Beogradu da, kako su naveli, ukažu na katastrofalno stanje u srpskoj prosveti i loš materijalni polažaj prosvetnih radnika.

"Namerno smo izabrali ovaj dan, početak školske godine, da skrenemo pažnju na nas i na probleme u prosveti", kazao je Matijević.

On je kao jedan od najvećih problema istakao problem tehnološkog viška. Prema podacima Unije od oko 100.000 prosvetnih radnika u Srbiji oko 30 odsto nema pun fond časova.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu usklađene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka. Traže se i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, kao i rešavanje problema viška zaposlenih, a prema podacima tog sindikata više od 3.000 nastavnika nema pun fond časova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR