Mađarska ohrabruje put ka EU

Izvor: RTS, 05.Maj.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska ohrabruje put ka EU

Predsednik Mađaraske Pal Šmit istakao je u razgovoru sa predsednikom Borisim Tadićem, da Budimšpešta pruža svu moguću podršku u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Mađarska daje punu podršku i svu pomoć Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, izjavio mađarski predsednik Pal Šmit tokom razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem.

Šmit je, na konferenciji za novinare posle susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Tadićem, rekao da Mađarska poštuje Srbiju kao prijatelja i dobrog suseda, i da joj pruža svu moguću podršku u procesu približavanja EU.

Šmit je čestitao vlastima u Beogradu na rekordnom vremenu u kojem su odgovorile na upitnik Evropske komisije i izrazio nadu da će Srbija do kraja godine i formalno postati kandidat za članstvo u EU i dobiti datum početka pregovora.

Predsednik Mađarske je posebno istakao značaj činjenice da manjine u Srbiji uživaju veoma visoka prava i konsatovao da je time stvorena povoljna klima za veoma intenzivnu prekograničnu saradnju.

"Pozdravljam donošenje zakona u Srbiji koji doprinose da srpski državljani mađarske nacionalnosti zadrže svoj identitet i mislim da je to primer koji treba da se sledi", rekao je Šmit.

Poštovanje manjinskih prava

Tadić je naglasio da, kao neko ko garantuje najviši nivo poštovanja manjinskih prava u Srbiji, insistira na poštovanju prava srpske manjine u susednim državama.

"To je politika koja ima evropski karakter ali i politika koja ima nacionalni karakter", naglasio je Tadić, koji je u razgovoru sa mađarskim kolegom i izrazio očekivanje da će novom zakonskom regulativom Srbima u Mađarskoj biti garantovan isti nivo prava koje uživaju Mađari u Srbiji.

Dvojica predsednika saglasila su se da treba podržati aktivnosti mešovite naučne komisije čiji je zadatak rasvetljavanje spornih istorijskih dogođaja iz vremena Drugog svetskog rata i potonjeg perioda.

Tadić je istakao da, po okončanju tog naučnog procesa, treba odati podršku žrtvama svih strana, jer će se time doprineti kreiranju atmosfere koja može da obezbedi sigurniji i perspektivniji život građana Srbije i Mađarske.

Dobri odnosi sa Mađarskom

Predsednik Tadić je istakao da srpsko-mađarski odnosi verovatno nikada u istoriji nisu bili razvijeniji nego danas, sa čime se složio i predsednik Šmit koji je konstatovao da uslovi za razvijanje dobrosusedskih odnosa nikada nisu bili povoljniji.

Dvojica predsednika složila su se da je potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju, iako je trgovinska razmena dve države i u ovome trenutku na relativno visokom nivou i dostiže 1,1 milijardu dolara.

Tome će, kako su se saglasili Tadić i Šmit, svakako doprineti i završetak kapitalnih infrastrukturnih projekata na koridoru 10 koji će doneti konkretnu ekonomsku korist Srbiji, ali i Mađarskoj koja će na taj način postati bolje povezana sa Malom Azijom.

Dve države, kako je konstatovao, imaju veliki prostor za razvijanje ekonomske saradnje u regionu dunavskog sliva.

Prema najavama iz Budimpešte, Pal Šmit će u Beogradu razgovarati i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Predsednik Mađarske će u petak, 6. maja, u Novom Sadu razgovarati sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem, a potom posetiti Suboticu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šmit: Madjarska daje punu podršku Srbiji na putu ka EU

Izvor: Beta Video, 05.Maj.2011

BEOGRAD - Predsednik Madjarske Pal Šmit: Madjarska daje punu podršku Srbiji na putu ka EU (CH 5)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Mađarski predsednik u Novom Sadu

Izvor: RTS, 06.Maj.2011, 13:57

Budumpešta odlučna da podrži proces evrointegracija Srbije, ponovio u Novom Sadu mađarski predsednik Pal Šmit. Šmit rekao da mu je posebno drago što zajednica od 300.000 Mađara u Srbiji ima svoje političke predstavnike...Predsednik Mađarske Pal Šmit ponovio je u Novom Sadu da je Mađarska...

Nastavak na RTS...

Usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana za pomoć EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2011

U Zagrebu će 10. maja Evropskoj uniji biti predstavljen usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana za efikasniju pomoć zemljama koje su u procesu pristupanja EU, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji će predlog i predstaviti. U izjavi za EurAktiv Đelić je rekao da misli...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Đelić: Usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 06.Maj.2011

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će Evropskoj uniji biti predstavljen usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana za efikasniju pomoć zemljama koje su u procesu pristupanja EU, 10. maja u Zagrebu...U izjavi za vebsajt EU Euraktiv, Đelić je rekao da misli da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.