Đelić: Usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: Blic, 06.Maj.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će Evropskoj uniji biti predstavljen usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana za efikasniju pomoć zemljama koje su u procesu pristupanja EU, 10. maja u Zagrebu.

U izjavi za vebsajt EU Euraktiv, Đelić je rekao da misli da predlog dobija sve veću podršku u Evropi.

Na tom sastanku, koji je Đelić ocenio kao veoma bitan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učestvovaće predstavnici Evropske komisije, zemalja članica, kao i svih zemalja Zapadnog Balkana.

Prema Đelićevim rečima, to je zvanično predstavljanje predloga usaglašenog u aprilu u Beogradu i jedan od poslednjih sastanaka u usaglašavanju finansijske perspektive za period posle 2013. godine za Zapadni Balkan.

"Na nama je da se sada aktiviramo jer do kraja godine velike crte finansijske perspektive posle 2013. će biti poznate", rekao je on. Sledeći korak bi trebalo da bude da Evropska komisija iznese predlog o tome zemljama članicama.

Na pitanje da li već ima neku povratnu informaciju iz Brisela o ovom predlogu, Đelić je kazao da se stalno održavaju konsultacije sa evropskim zvaničnicima.

Đelić je podsetio da su zemlje Zapadnog Balkana u aprilu postigle dogovor o predlogu za izmenu pretpristupne pomoći, od čega su najznačajniji predlozi linearan rast pomoći i mogućnost garancija od EU za zaduživanje uz uslov da budžeti budu odgovorni, što će doprineti izgradnji infrastrukture, borbi protiv nelegalnih migracija i realizacija ekoloških projekata i ekonomije znanja.

Druga ideja je da se Zapadni Balkan uključi u usklađivanje budžeta sa EU, koje je EU nedavno rešila da uvede.

"Slali bismo naše budžete Evropskoj uniji uz proveru Eurostata i Evropske komisije i ukoliko oni budu održivi tražili bismo da se otvore garancije za izlazak na tržište kapitala", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Tako bi Srbija uštedela na kamatama, a Evropa bi imala uticaj na makrofinansijske politike Zapadnog Balkana.

Povezane vesti: Cvetković: Formirana komisija za lažne azilante Đelić: Grčka podržava kandidaturu Srbije Mađarska: Srbiji što pre dati status kandidata i datum pregovora Koha ditore: Barozo neće posetiti Srbiju i Albaniju Đelić: Ulazak Srbije u NATO nije preduslov za ulazak u EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.