Читај ми!

Mađarska ohrabruje put ka EU

Predsednik Mađaraske Pal Šmit istakao je u razgovoru sa predsednikom Borisim Tadićem, da Budimšpešta pruža svu moguću podršku u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Mađarska daje punu podršku i svu pomoć Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, izjavio mađarski predsednik Pal Šmit tokom razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem.

Šmit je, na konferenciji za novinare posle susreta sa Tadićem, rekao da Mađarska poštuje Srbiju kao prijatelja i dobrog suseda, i da joj pruža svu moguću podršku u procesu približavanja EU.

Šmit je čestitao vlastima u Beogradu na rekordnom vremenu u kojem su odgovorile na upitnik Evropske komisije i izrazio nadu da će Srbija do kraja godine i formalno postati kandidat za članstvo u EU i dobiti datum početka pregovora.

Predsednik Mađarske je posebno istakao značaj činjenice da manjine u Srbiji uživaju veoma visoka prava i konsatovao da je time stvorena povoljna klima za veoma intenzivnu prekograničnu saradnju.

"Pozdravljam donošenje zakona u Srbiji koji doprinose da srpski državljani mađarske nacionalnosti zadrže svoj identitet i mislim da je to primer koji treba da se sledi", rekao je Šmit.

Poštovanje manjinskih prava

Tadić je naglasio da, kao neko ko garantuje najviši nivo poštovanja manjinskih prava u Srbiji, insistira na poštovanju prava srpske manjine u susednim državama.

"To je politika koja ima evropski karakter ali i politika koja ima nacionalni karakter", naglasio je Tadić, koji je u razgovoru sa mađarskim kolegom i izrazio očekivanje da će novom zakonskom regulativom Srbima u Mađarskoj biti garantovan isti nivo prava koje uživaju Mađari u Srbiji.

Dvojica predsednika saglasila su se da treba podržati aktivnosti mešovite naučne komisije čiji je zadatak rasvetljavanje spornih istorijskih dogođaja iz vremena Drugog svetskog rata i potonjeg perioda.

Tadić je istakao da, po okončanju tog naučnog procesa, treba odati podršku žrtvama svih strana, jer će se time doprineti kreiranju atmosfere koja može da obezbedi sigurniji i perspektivniji život građana Srbije i Mađarske.

Dobri odnosi sa Mađarskom

Predsednik Tadić je istakao da srpsko-mađarski odnosi verovatno nikada u istoriji nisu bili razvijeniji nego danas, sa čime se složio i predsednik Šmit koji je konstatovao da uslovi za razvijanje dobrosusedskih odnosa nikada nisu bili povoljniji.

Dvojica predsednika složila su se da je potrebno intenzivirati ekonomsku saradnju, iako je trgovinska razmena dve države i u ovome trenutku na relativno visokom nivou i dostiže 1,1 milijardu dolara.

Tome će, kako su se saglasili Tadić i Šmit, svakako doprineti i završetak kapitalnih infrastrukturnih projekata na koridoru 10 koji će doneti konkretnu ekonomsku korist Srbiji, ali i Mađarskoj koja će na taj način postati bolje povezana sa Malom Azijom.

Dve države, kako je konstatovao, imaju veliki prostor za razvijanje ekonomske saradnje u regionu dunavskog sliva.

Šmit je tokom posete Beogradu razgovarao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem.

Predsednik Mađarske će sutra u Novom Sadu razgovarati sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem, a potom posetiti Suboticu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије