Afrički lideri u Libiji da bi uspostavili primirje

Izvor: Blic, 09.Apr.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrički lideri u Libiji da bi uspostavili primirje

Delegacija afričkih lidera koju predvodi predsednik Južnoafričke Republike Jakob Zuma, uputila se danas u diplomatsku misiju u Libiju, gde će posetiti i Tripoli i pobunjeničko uporište Bengazi, kako bi pokušali da uspostave primirje izmedju snaga Muamera Gadafija i opozicije.

Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unija, istovremeno, traži dozvolu za humanitarnu misiju u gradu Misrata u kojem su se odigrale žestoke borbe, dok se sukobi izmedju dve strane nastavljaju i u blizini Adždabije na istoku zemlje.

Adždabiju, glavnu odstupnicu libijskih pobunjenika, gađale su danas vladine trupe i uspele da potisnu borce, koji su ranije poslali svoje jedinice dublje ka strateškoj naftnoj luci Brega i zarobili dvojicu vojnika lojalnih Gadafiju

U delegaciji Afričke unije nalaze se i lideri DR Konga, Malija, Mauritanije i Ugande.

Prema saopštenju južnoafričkog Ministarstva spoljnih poslova, tim je dobio dozvolu NATO da udje u Libiju i u Tripoliju se sastane sa liderom te zemlje, kao i sa predstavnicima Nacionalnog tranzicionog saveta u Bengaziju 10. i 11. aprila, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Glavna tema sastanka biće hitno sprovodjenje primirja s obe strane i otvaranje političkog dijaloga medju njima", dodaje se u saopštenju.

Najveću zabrinutost izaziva situacija u gradu Misrata, u kojem u borbama strada sve više civila.

U međuvremenu, agencija Frans pres objavila je da je u okolini Adždabije primećen vojni helikopter sa zastavom libijskih pobunjenika, uprkos zoni zabrane letova koju su uvele Ujedinjene nacije.
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Tripoli

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Afrički lideri u mirovnoj misiji u Libiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Apr.2011

Delegacija afričkih lidera koju predvodi predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma, uputila se u subotu u diplomatsku misiju u Libiju, gdje će posjetiti i Tripoli i pobunjeničko uporište Benghazi, kako bi pokušali da uspostave primirje između snaga Moammara Gaddafija i opozicije. ...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

NATO: Pogođeno 17 libijskih tenkova u Misrati i Bregi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2011, 04:51

BRISEL -..NATO snage uništile su 17 tenkova snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, saopštio je jedan zvaničnik NATO-a...Avion alijanse pogodio je rano jutros i prošle noći 15 tenkova u blizini grada Misrate i dva južno od Brege, rekao je ovaj zvaničnik, a preneo Rojters...On je kazao da je avion...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Povratak u Adždabiju

Izvor: RTS, 10.Apr.2011

Gadafijeve snage i pobunjenici vode žestoke borbe za kontrolu Adždabije. Sukobi na istočnim prilazima gradu, ali i oko centralne gradske ulice. Vladine snage oborile dva helikoptera, koja su koristili ustanici...Vladine snage počele su, plotunima artiljerijske vatre i baražom iz raketnih bacača,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.