Erdogan: Ultimatum Kataru je protivan međunarodnom pravu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Ultimatum Kataru je protivan međunarodnom pravu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da je ultimatum koji su Saudijska Arabija i njeni saveznici uputili Kataru "protivan međunarodnom pravu".

"Mi podržavamo Katar jer smatramo da je spisak od 13 zahteva protivan međunarodnom pravu", rekao je Erdogan.

Prema navodima, pored prekida odnosa sa Iranom i zatvaranja Al-Džazire, zalivske zemlje od Katara traže da prekine i navodne odnose sa Islamskom državom i Al-Kaidom, kao i sa šiitskim Hezbolahom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i organizacijom Muslimanske braće.

Od Katara se zahteva i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, izručivanje protivnika režima u arapskim zemljama kao i zatvaranje medija za koje se smatra da su naklonjeni islamistima.

Erdogan je rekao da je zahtev za povlačenje turskih vojnika iz Katara oblik "nepoštovanja Turske".

Turska ima veoma dobre odnose sa Katarom, a turski parlament je 7. juna odobrio primenu sporazuma iz 2014. o raspoređivanju turskih trupa u toj zalivskoj zemlji.

Turska takođe vazdušnim putem isporučuje hranu Kataru koji je pod blokadom svojih suseda.

Iako se uzdržava od direktnog kritikovanja Saudijske Arabije, Ankara je pozvala Rijad da pronađe rešenje za krizu.

Katar je odbacio zahteve arapskih zemalja kao "nerazumne".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.