Švajnštajger se konačno vraća na teren

Izvor: RTS, 23.Nov.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajnštajger se konačno vraća na teren

Kapiten minhenskog Bajerna u subotu igra prvi put od Svetskog prvenstva. Sarajevsko "Oslobođenje" piše da je Zvjezdan Misimović odbio Crvenu zvezdu. Muke Liverpula i Staridža sa povredom. Švajcarska povela protiv Francuske u finalu Dejvis kupa. Pike mora da se fokusira na fudbal, kaže predsednik Barse. Kris Fleming selektor Nemačke. Polemika na Ostrvu oko izjave vlasnika Vigana Dejva Velana. Klipersi pregazili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Majami, Sakramento pobedio Čikago.

Pratite nas na Tviteru i Fejsbuku 

23.30 - Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) proglasila je svetskog rekordera u skoku motkom, Francuza Renoa Lavilenija, i novozelandsku bacačicu kugle Valeri Adams za najbolje u 2014. godini.

Lavileni, koji je u februaru na mitingu u Donjecku oborio 21 godinu star rekord legendarnog Sergeja Bubke, postao je prvi Francuz dobitnik priznanja od 1988. godine.

Ne verujem da bolja godina od 2014. godine može da se zamisli, a sada imam i priznanje atletske porodice, izjavio je 28-godišnji Lavileni, koji je i aktuelni olimpijski šampion.

Adams (30), koja je trijumfovala na 56 takmičenja zaredom, kazala je da je neobično da bacačica kugle osvoji priznanje u konkurenciji atraktivnijih disciplina, poput trčanja.

Ovo je za mene, moju porodicu i zemlju, ali i za sve žene kuglašice, rekla je dvostruka olimpijska i četvorostruka svetska šampionka na ceremoniji dodele nagrada u Monaku. 

21.30 - Generalni sekretar Svetske fudbalske federacije Žerom Valke rekao je da bi bojkot Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji bio "besmislica".

Neki evropski političari predložili su bojkot Mundijala zbog konflikta u istočnoj Ukrajini, za koji mnoge zapadne zemlje optužuju upravo Rusiju.

Valke je tokom posete Sočiju rekao da su priče o bojkotu pokušaj "provokacije" i izazivanja neslaganja, i da ne uvažavaju "realnost sadašnjeg sveta".

Nadam se da svet i dalje razume i prepoznaje Svetsko prvenstvo kao sportski događaj, i da on nema veze sa politikom i nijedna grupa ne treba da ga koristi kao političko oruđe, rekao je Valke.

Funkcioner Fife govorio je posle sastanka sa organizatorima Svetskog prvenstva i obilaska Sočija u pregledanju priprema za turnir. 

19.20 - Kapiten reprezentacije Nemačke Bastijan Švajnštajger spreman je da odigra prvu utakmicu još od finala prvenstva sveta u Brazilu, potvrdio je trener minhenskog Bajerna Pep Gvardiola.

Švajnštajger je poslednji put nastupio u Rio de Žaneiru, gde je Nemačka osvojila titulu savladavši Argentinu posle produžetaka (1:0), a nakon toga je pauzirao 132 dana zbog povreda članka i ligamenata kolena.

Bastijan je u timu i spreman je. To je dobra vest. On se vratio i sada imamo još jednog igrača u ekipi, trebalo bi da odigra najmanje deo utakmice protiv Hofenhajma, kazao je Gvardiola. 

17.50 - Oleh Gusev, reprezentativac Ukrajine, poprilično se obrukao ranije ove nedelje na utakmici protiv Litvanije...

17.11 - Menadžer Mančester sitija Manuel Pelegrini rekao da se nada trijumfu nad Svonsijem u Premijer ligi kako bi se ekipa iskupila za slabije rezultate u poslednje vreme. Aktuelni šampion Engleske ostvario je samo jednu pobedu u poslednjih šest utakmica u svim takmičenjima i to u gradskom derbiju protiv Junajteda (1:0).

Nadam se da ćemo trijumfovati kako bismo se vratili u normalu posle serije loših rezultata. Svonsi ima veoma dobar tim, tehnički odlično potkovan i biće veoma teško. Međutim, verujem u moje igrače i nadam se pobedi, rekao je Pelegrini. On je istakao da su se od povreda oporavili kapiten Vensan Kompani i Frenk Lampard i biće spremni za meč protiv velškog tima i dodao da će "građanima" u januaru mnogo nedostajati vezista Jaja Ture, pošto će sa reprezentacijom Obale Slonovače igrati na Afričkom kupu nacija.

16.49 - Trener Napretka Saša Štrbac rekao da se njegovi fudbaleri neće braniti u Beogradu protiv Partizana i da žele bod u tom susretu. Napredak će u nedelju od 17.00 gostovati Partizanu u 13. kolu Super lige Srbije.

Osećamo kao da ne možemo ni levo ni desno, a da bismo preživeli moramo da napadnemo. I sigurno je da se nećemo braniti, napašćemo i pokušati da se vratimo neporaženi, rekao je Štrbac.

Partizan je trenutno najbolji tim u zemlji. Ima Petra Škuletića, koji je najbolji napadač u našoj ligi, ali i Sašu Ilića koji ni iz čega može da da gol, kazao je Štrbac.

16.48 - Francuska atletičarka Lajla Trabi, bronzana na 10.000 metara na prvenstvu Evrope, pozitivna je na nedozvoljnu supstancu EPO, zbog čijeg posedovanja je uhapšena početkom novembra. Tridesetšestogodišnja rođena Marokanka pritvorena je 7. novembra, posto je policija u njenom stanu, gde je boravila tokom priprema na Pirinejima, pronašla nelegalnu supstancu.

Pogrešno sam optužena, ja sam žrtva zavere, rekla je Trabi na Fejsbuku. EPO, ili eritropoetin je hormon koga luče bubrezi i koji može da bude veštački proizveden kako bi poboljšao izdržljivost sportista, a unosi se u organizam ubrizgavanjem u venu.

16.17 - Fudbalski klub Partizan najavio je saradnju sa Leotarom iz Trebinja. Sastanku dva kluba prisustvovali su predsednik Partizana Dragan Đurić i trener Marko Nikolić, kao i prvi čovek Leotara Vaso Mijanović, sportski direktor Jovica Vico i trener Damjan Ratković.

Kako je saopšteno, saradnja bi podrazumevala stručno usavršavanje kadrova Leotara, organizovanje kampova omladinske škole Partizana u Trebinju i drugo.

16.00 - Trener Rada Milan Milanović rekao je da se nada trijumfu protiv Vojvodine, iako njegov tim očekuje neizvestan i zanimljiv meč u 13. kolu Superlige. Meč se igra u subotu od 13 časova.

Do kraja jeseni očekuju nas tri prvenstvene i jedna kup utakmica, a prvi korak je da pobedimo ekipu Vojvodine. Nadam se kvalitetnoj utakmici, imam ceo tim na raspolaganju i očekujem maksimalan učinak svih igrača. Rad ima kvalitet i nadam se da ćemo obradovati navijače. Cilj je da do kraja polusezone osvojimo minimum četiri boda kako bih bio zadovoljan učinkom, rekao je Milanović.

15.11 - Trener Čukaričkog Vladan Milojević rekao da poštuje Jagodinu, ali da će njegovi fudbaleri pokušati da pobede rivala u narednom prvenstvenom kolu.

Poštujemo protivnika, ali ništa manje ili više nego sve ostale protivnike. Verujem u svoje momke, imamo dobar igrački kadar i želimo da odigramo što bolje, rekao je Milojević.

Čukarički će u nedelju od 13.00 dočekati Jagodinu u 13. kolu Super lige Srbije.

14.28 - Američki košarkaški trener Kris Fleming izabran je za novog selektora Nemačke do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. On će voditi nemačku reprezentaiciju na Evropskom prvenstvu 2015, koje je kvalifikaciono za Igre.

Fleming je sa Bambergom četiri puta osvojio prvenstvo i Kup Nemačke. On je 2011. bio proglašen za najboljeg trenera nemačke košarkaške lige. Fleming je rekao da se nada da će za šampionat Evrope moći da angažuje NBA zvezde poput Dirka Novickog i Krisa Kamana.

13.39 - Rukometašice Radničkog iz Kragujevca najavile su veliku borbu u revanš meču trećeg kola Kupa kupova protiv rumunskog Kluža i pobedu koja će im doneti proleće na evropskoj sceni. Šampionke Srbije u prvom meču u Rumuniji odigrale su nerešeno 29:29 i imaju priliku da pred navijačima u dvorani Jezero ostvare veliki uspeh.

Imamo sjajnu ekipu, šest reprezentativki koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu i spremne smo, kao i uvek, da Kragujevčanima u nedelju donesemo radost, izjavila je iskusna Biljana Balać.

Trener Kragujevčanki Aleksandar Radosavljević istakao je da su analizirane greške iz prvog meča i da će one sigurno da budu ispravljene u revanšu.

Mi ćemo sigurno dati maksimu, nadam se da će i publika prepoznati značaj utakmice i doći u velkikom broju, poručio je Radoslavljević.

Utakmica između Radničkog i Kluža igra se u nedelju od 18 sati, a ulaz u dvoranu Jezero biće besplatan.

12.42 - Trener fudbalera Rada Milan Milanović rekao je da je njegova ekipa u četvrtfinalu Kupa dobila najtežeg protivnika, Partizan, ali da misli da može da izbaci crno-bele iz tog takmičenja. Žrebom u Staroj Pazovi je određeno da će Rad kao domaćin na Vračaru u četvrtfinalu Kupa Srbije igrati protiv Partizana. "Građevinari" su u osmini finala izbacili Crvenu zvezdu, pa se nadaju novom uspehu.

Najteži mogući protivnik, ali kad smo uspeli da izbacimo Zvezdu smatram da možemo i Partizan. Mislim da smo uigraniji i ukomponovaniji. Ekipa je zrelija pa očekujem bolju igru u Kup utakmici nego u prvenstvu, rekao je Milanović.

12.10 - Predsednik rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović, na poziv predsednika Međunarodne rukometne federacije Hasana Mustafe, učestvovaće na sastanku vodećih federacija u Dohi u januaru 2015.

Ovaj sastanak, treći po redu, održaće se uoči šampionata sveta kojem je upravo Katar domaćin, a održava se od 15. januara do 1. februara naredne godine.

Osim RSS, u Dohu su pozvani i predstavnici rukometnih saveza Hrvatske, Danske, Španije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Islanda, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije i Švedske. 

11.45 - Napadač Liverpula Danijel Staridž, koji zbog povrede nije igrao od avgusta, pokidao je butni mišić na treningu, što znači da će produžiti odsustvo.

Menadžer Liverpula Brendan Rodžers rekao je da je to deveta povreda butnog mišića u Staridžovoj karijeri.

Liverpul, koji je saopštio da će istražiti hronični problem koji Staridž ima sa povredama, muči se od početka sezone u njegovom odsustvu, a golove u Premijer ligi još nisu postigli napadači Mario Baloteli, Fabio Borini i Riki Lambert.

11.30 - Fudbaler Arsenala Teo Volkot propustiće prvenstveni derbi protiv Mančester junajteda zbog povrede prepone, rekao je trener londonskog kluba Arsen Venger.

Volkot se nedavno oporavio od povrede kolena zbog koje je devet meseci odsustvovao sa terena. On je prethodne dve nedelje bio sa reprezentacijom Engleske gde se i povredio, pa će ponovo pauzirati, rekao je Venger, preneli su britanski mediji.

Za derbi sa Junajtedom neizvestan je nastup i Danija Velbeka, koji je zadobio povredu tetive igrajući za reprezentaciju, ali je posle dužeg vremena Olivije Žiru spreman za utakmice.

Fudbaleri Arsenala sutra od 18.30 igraju protiv Mančester junajteda, utakmicu 12. kola Premijer lige. Vengerova ekipa zauzima šesto mesto na tabeli sa 17 bodova, dok je Mančester junajted sedmi, sa bodom manje.

11.30 - Turnir u čast jednog od osnivača džudoa u Srbiji i prvog trenera Partizana Svetislava Ivanovića Esa održaće se u nedelju u dvorani Šumice.

Kako je saopštio džudo klub Partizan održaće se takmičenje u tri kategorije - mlađi poletarci, poletarci i mlađi pioniri, a očekuje se učešće više od 500 mališana iz zemlje i regiona. Takmičenje počinje u 10 sati.

11.30 - Izvršni direktor Zajednice jevrejskog saveta i bivši predsednik Fudbalskog saveza Engleske (FA) Sajmon Džonson pozvao je Savez da započne istragu povodom anti-semitskih izjava predsednika Vigana Dejva Vilana.

Želim da FA hitno razmotri taj slučaj, da se pobrine da se takve izjave ne gurnu pod tepih i da pokaže da je odlučan da izbaci rasizam iz fudbala, rekao je Džonson, preneli su britanski mediji.

Novi trener Vigana Malkom Mekej je pod istragom zbog rasističkih i antisemitskih poruka i uvredljivih izjava na račun Jevereja, zbog čega su se mnogi protivili kada je izabran za trenera engleskog drugoligaša.

Predsednik Vigana pokušao je da odbrani trenera rekavši da Mekej nije mislio ništa loše i da "misli da Jevreji jure novac više nego bilo ko drugi".

Vilan se izvinio zbog te izjave, ali Džonson želi da FA reaguje.

Nažalost takve izjave gospode Vilana i Mekeja su neki od najgorih staromodnih, lenjih i uvredljivih stereotipa koji su se koristili u prošlosti kao osnova zlog anti-semitizma, rekao je Džonson.

11.15 - Mladi košarkaš Partizana Nemanja Kapetanović prešao je u redove gradskog rivala Crvene zvezde, saopštili su crveno-beli.

Kaptenović ima 17 godina, visok je 195 centimetara i igra na poziciji beka. On je ovog leta bio na širem spisku juniorske selekcije Srbije koja na Evropskom prvenstvu u Turskoj osvojila srebrnu medalju.

Kapetanović je već počeo da trenira sa Zvezdom, a za ekipu Slobodana Klipe trebalo bi da debituju u narednom kolu protiv Slobode iz Užica.

11.00 - Jedan od najboljih igrača Bosne I Hecegovine u poslednjoj deceniji, Zvjezdan Misimović, odbio je ponudu Crvene zvezde da se pridruži ekipi tokom zime.

On je prethodne dve sezone je igrao u Kini, a pored Zvezine odbio je i ponudu Sarajeva.

Razgovarao sam sa ljudima iz Sarajeva i iz Beograda i razgovarao bih sa svima, koji su korektni, ali planiram da ostanem u Nemačkoj. Trenutno imam nekoliko ponuda iz Bundeslige, koje su daleko veće od ponuda Zvezde i Sarajeva, rekao je Misimović za Oslobođenje.

Misimović je u kineskom Gvižu Renu imao platu od tčak ri miliona dolara, a nakon Mundijala u Brazilu oprostio se od reprezentacje.

10.30 - Agent fudbalera Liverpula Lukasa Leive, nagovestio je da bi njegov klijent u januaru mogao da napusti klub i pređe u Napoli, preneli su italijanski mediji.

Lukasa je 2007. godine u Liverpul doveo tadašnji trener Rafael Benites, koji sada predvodi Napoli. Brazilac je bio prvotimac kod Benitesa, a kod sadašnjeg trenera "crvenih" Brendana Rodžersa nije u prvom planu.

Da li je moguće da Lukas Leiva u januaru ode iz Liverpula? Da, naravno. On zaista voli Rafu Benitesa. Uostalom, oni se dobro poznaju iz vremena kada je Španac bio trener Liverpula, rekao je agent Enrike Koeljo za sajt Kalčomerkato.

Napoli je prošle godine pokušao da dovede 27-godišnjeg Brazilca, kome ugovor sa Liverpulom ističe u junu 2017. godine, ali se dva kluba nisu dogovorila oko uslova.

10.00 - U Sportskom centru u Staroj Pazovi u podne će se obaviti žreb za četvrtfinale fudbalskog Kupa Srbije.

Timovi su podeljeni u dva šešira. U prvom su, pored branioca trofeja Vojvodine, još Partizan, Jagodina i Spartak, a u drugom Čukarički, Voždovac, Rad i niški Radnički.

Utakmice su na programu trećem decembra. Ukoliko po završetku regularnog dela rezultat bude nerešen, odmah će se izvoditi jedanaesterci. Polufinalni mečevi igraće se 18. marta i osmog aprila 2015. godine, a finale je zakazano za 20. maj.

09.50 - Predsednik Barselone Đozep Bartomeu upozorio je Đerarda Pikea da obrati pažnju na svoje ponašanje i fokusira se na fudbal.

Defanzivac Barselone ove sezone ne igra na prepoznatljivom nivou, nedavno je imao sukob sa policijom zbog nepropisnog parkiranja automobila, dok je tokom utakmice Superkupa protiv Espanjola koristio mobilni telefon.

Pike ne igra u kontinuitetu dobro, kao ranije, ali nemamo problem s njim. Razgovarali smo i zna kakav je naš stav povodom tih incidenata. Ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju. Pike, ali i ostali igrači, moraju da se fokusiraju na njihov posao, rekao je Bartomeu za televiziju "8TV".

Pike je ove sezone odigrao osam utakmica i postiga jedan gol za tim Luisa Enrikea.

08.50 - U noći između četvrtka i petka odigrana su dva preostala meča u NBA ligi. Los Anđeles Klipersi su zabeležili sedmu pobedu savladavši Majami sa 110:93.

U drugom meču večeri Sakramento je naneo četvrti poraz Čikagu sa 103:88, predvođen Demarkusom Kuzinsom koji je postigao 22 poena i imao 14 skokova. 

00.00 - Vlasnik engleskog fudbalskog kluba Vigan Dejv Velan dao je kontroverzan komentar o Jevrejima braneći svoju odluku da za trenera ekipe imenuje Malkija Mekeja, koji je pod istragom zbog rasističkih i antisemitskih poruka.

Mekej je bio bez posla od decembra 2013. kada je dobio otkaz u Kardifu, a u žižu javnosti je dospeo pošto je sa kolegom Ijanom Mudijem razmenio niz uvredljivih poruka.

Upravo je zbog te prepiske i dalje pod istragom Fudbalskog saveza Engleske. Kometarišući poruke o Jevrejima i novcu koje je Mekej poslao kolegi, Velan je za Gardijan kazao da smatra da to što je napisao novi trener Vigana nije uvredljivo.

Mislim da Jevreji i jure novac više nego bilo ko drugi. Ne vidim šta je tu uvredljivo, rekao je predsednik Vigana.

Vigan je u vlasništvu Velana od 1995. godine.

 
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo,   Fudbal

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.