Srbija posle SAD najveći izvoznik oružja Izraelu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija posle SAD najveći izvoznik oružja Izraelu

LONDON - Srbija je u periodu 2004 - 2007. bila među najvećim izvoznicima oružja u Izrael, navodi se u dokumentu koji je Amnesti internešnal objavio danas na svojoj internet stranci.

Amnesti navodi da se prema podacima Ujedinjenih nacija, odmah iza SAD, koje su u tom periodu isporučile Izraelu oružje vredno oko 1,3 milijarde dolara, nalazi tadašnja Državna zajednica Srbija i Crna Gora koja je Izraelu prodala oružje u vrednosti od 8.626.560 dolara.

Srbija sama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 2005. godine, prodala je Izraelu oružje u vrednosti od 6.331.138 dolara.

Iza Srbije, slede Poljska i Rumunija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 13 mestu s prodatim oružjem u vrednosti od 1.880.499 dolara, dok je Albanija na 16. mestu s prodatim oružjem u vrednosti od 1.255.415 dolara.

Srbija se takođe nalazi na listi prvih deset izvoznika municije Izraelu, na kojoj zauzima peto mesto s prodatom municijom u vrednosti od 760.635 dolara, dok je Državna zajednica Srbija i Crna Gora, samo 2004. godine, prodala municiju u vrednosti od 376.681 dolara.

U izveštaju AI objavljena je i tabela zemalja izvoznica konvencionalne vojne opreme Izraelu, prema kojoj su SAD u periodu od 2004. do 2007. Izraelu izvezle opremu za 7,8 milijardi dolara, dok je Francuska izvezla opremu za 60 miliona evra, Rumunija za 21 milion evra, a Britanija za 10.5 miliona funti.

"Prema istraživanju AI i Međunarodne službe za mirovne informacije (NVO sa sedištem u Antverpenu) srpske i bosanske kompanije su izvezle velike količine municije i komponenti za lako naoružanje, kao i artiljerijsku municiju i komponente za minobacače izraelskim kompanijama koje su tim oružjem snabdevale izraelske odbrambene snage", navodi AI.

Dodaje se da su taj izvoz odobrile vlade Srbije, Crne Gore i BiH.

Izraelska vojna industrija tokom 2005. i 2006. godine uvezla je milione municije kalibra 5,56 milimetar od fabrike Prvi partizan iz Srbije, navodi AI, dodajući da je takvu municiju koja je kompatibilna s oružjem što koriste izraelske snage, IMI 2005. naručila iz bosanskih fabrika.

AI je nedavno pozvao na uvođenje embarga na snabdevanje oružja Izraelu i palestinskim vlastima, jer se to oružje može koristiti za ratne zločine. Ta organizacija takođe poziva Savet bezbednosti UN da pokrene nezavisnu istragu o ratnim zločinima koje su počinile strane u sukobima u pojasu Gaze.

U nedavnoj tronedeljnoj ofanzivi izraelskih snaga na pojas Gaze zbog raketnih napada radikalnog palestinskog pokreta Hamas poginulo je oko 1.300 Palestinaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AI: Srbija među najvećim izvoznicima oružja u Izrael

Izvor: Blic, 23.Feb.2009

Srbija je u periodu 2004 - 2007. bila među najvećim izvoznicima oružja u Izrael, navodi se u dokumentu koji je Amnesti internešenel objavio danas na svojoj internet stranci.....Amnesti navodi da se prema podacima Ujedinjenih nacija, odmah iza SAD - koje su u tom periodu isporučile Izraelu oružje...

Nastavak na Blic...

Srbija među najvećim izvoznicima oružja Izraelu

Izvor: RTS, 23.Feb.2009

Amnesti internešnel u najnovijem izveštaju navodi da su Srbija i Državna zajednica SCG na drugom mestu, odmah posle SAD, po izvozu oružja i municije Izraelu...Srbija je u periodu između 2004. i 2007. godine bila među najvećim izvoznicima oružja u Izrael, navodi se u dokumentu Amnesti internešnela...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.