Srbija među najvećim izvoznicima oružja Izraelu

Izvor: RTS, 23.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među najvećim izvoznicima oružja Izraelu

Amnesti internešnel u najnovijem izveštaju navodi da su Srbija i Državna zajednica SCG na drugom mestu, odmah posle SAD, po izvozu oružja i municije Izraelu.

Srbija je u periodu između 2004. i 2007. godine bila među najvećim izvoznicima oružja u Izrael, navodi se u dokumentu Amnesti internešnela (Amnesty International) objavljenom danas.

U izveštaju se navodi da se, prema podacima Ujedinjenih nacija, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država nalazi tadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Tokom navedenog perioda SAD se isporučile Izraelu oružje vredno 1,3 milijarde dolara. Državna zajednica SCG od izvoza u Izrael ostvarila je prihod od 8.626.560 dolara a Srbija sama, od 2005. godine, prodala je oružje u vrednosti od 6.331.138 dolara.

Iza Srbije, slede Poljska i Rumunija. Bosna i Hercegovina se nalazi na 13. mestu s izvozom u vrednosti od 1.880.499 dolara, dok je Albanija na 16. mestu sa prihodom od 1.255.415 dolara.

"Prema istraživanju AI i Međunarodne službe za mirovne informacije (nevladina organizacija sa sedištem u Antverpenu) srpske i bosanske kompanije su izvezle velike količine municije i komponenti za lako naoružanje, kao i artiljerijsku municiju i komponente za minobacače izralskim kompanijama koje su tim oružjem snadebavale izraleske odbrambene snage", navodi AI.

Srbija se takođe nalazi na listi prvih deset izvoznika municije Izraelu, na kojoj zauzima peto mesto s prodajom od 760.635 dolara, dok je Državna zajednica SCG, samo 2004. godine, prodala municiju u vrednosti od 376.681 dolara.

Izraelska vojna industrija (IMI) tokom 2005. i 2006. godine uvezla je nekoliko miliona komada municije kalibra 5,56 milimetara od fabrike Prvi partizan iz Srbije, navodi AI. Municiju istog kalibra, kompatibilnu sa oružjem koje koriste izraelske snage, IMI je 2005. godine naručila iz bosanskih fabrika.

Amnesti Internešnel je nedavno pozvao na uvođenje embarga na snabdevanje oružja Izraelu i palestinskim vlastima, uz obrazloženje da ono može biti upotrebljeno za vršenje ratnih zločina. Ta organizacija takođe poziva Savet bezbednosti UN da pokrene nezavisnu istragu o ratnim zločinima koje su počinile strane u sukobima u pojasu Gaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.