Španija prvak Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija prvak Evrope

KIJEV -

Fudbalska reprezentacija Španije odbranila je titulu prvaka Evrope, pošto je večeras u finalu kontinentalnog šampionata u Kijevu ubedljivo savladala Italiju sa 4:0.

"Crvena furija" povela je golom Davida Silve u 14. minutu, a vođstvo je duplirao Đordi Alba u 41. minutu. Strelac trećeg gola bio je Fernando Tores u 84. minutu, a konačan rezultat postavio je Huan Mata u 88. minutu.

Utakmica je odigrana pred 60.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Kijevu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a sudio je Portugalac Pedro Proensa.

Strelci: Silva (14. minut), Alba (41), Tores (84), Mata (88).

Žuti kartoni: Pike (Španija), Barzalji (Italija).

ŠPANIJA: Kasiljas, Arbeloa, Ramos, Pike, Alba, Buskets, Ćabi Alonso, Ćavi, Injesta (Injesta 85'), Silva (Pedro 59'), Fabregas (Tores 75).

ITALIJA: Bufon, Abate, Barzalji, Bonući, Kjelini (Barzalji 21'), Pirlo, Markizio, De Rosi, Montolivo (Mota 57'), Kasano (Di Natale 46'), Baloteli.

Španski igrači večerašnjim trijumfom definitivno su se popeli na "fudbalski Olimp" i postali jedna od najboljih ekipa u istoriji sporta.

"Furija" je prva ekipa koja je zaredom osvojila tri trofeja na velikim takmičenjima i jedini tim koji je odbranio naslov šampiona Evrope.

Momci koje predvodi Visente del Boske pokazali su da im klasičan napadač nije ni potreban kako bi pokorili celu Evropu, a ovaj put ulogu "lažne" devetke ponovo je preuzeo Sesk Fabregas.

Gotovo neverovatno zvuči podatak da je ovo Špancima prva pobeda nad Italijanima na nekom velikom takmičenju u regularnom toku.

Ništa od toga, međutim, nije smetalo igračima Španije koji kao da su ubacili u brzinu više u odnosu na partije koje su pružili u prvom delu.

Počelo je odlično za Špance, pošto su u 14. minutu iskoristili nesmotrenost italijanske odbrane, Fabregas je proigrao Davida Silvu koji je glavom zatresao mrežu.

Nakon primljenog gola, Azuri su krenuli snažno u napad, namučili Ikera Kasiljasa sa nekoliko šuteva iz daljine, ali je golman Reala bio siguran.

U završnici prvog poluvremena "furija" je ponovo napala i naterala Bufona da izvadi loptu iz mreže. Alba i Ćavi su majstorski odigrali dupli pas, a levi bek je rutinski savladao Bufona i postigao svoj prvi gol u dresu reprezentacije.

Kraj nade za italijanske navijače "najavio" je rezervista Antonio di Natale sa dva kolosalna promašaja na početku drugog poluvremena.

Kada je u 59. minutu Tijago Mota, samo par minuta nakon ulaska na teren, povredio koleno, bilo je jasno da je sve gotovo, jer selektor Ćezare Prandeli više nije imao prava na izmene i Azuri su ostali sa 10 igrača.

Do kraja meča Španci su demonstrirali kako to izgleda kada "sakrijete" loptu protivniku i prepoznatljivom tika-taka igrom stigli do novog trofeja.

Potpuno dominaciju na terenu ekipa Španije krunisala je sa još dva gola, a oba su postigli rezervisti Fernando Tores i Huan Mata. Ovaj drugi do večeras nije odigrao nijedan minut na upravo završenom EP.

Fudbaleri Španije su na tribinama imali i VIP klub navijača, pošto su im podršku pružili teniser Rafael Nadal, vozač Formule 1 Fernando Alonso, košarkaš Pau Gasol, operski pevač Plasido Domingo, princ Filip i princeza Leticija i premijer Marijano Rahoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niko kao “furija”: Španija vlada fudbalskom Evropom!

Izvor: Blic, 01.Jul.2012

Fudbalska reprezentacija Španije uradila je ono što niko nije uspeo u istoriji ovog sporta, odbranila je titulu prvaka Evrope i to trijumfom od čak 4:0 nad Italijom u finalu EURO2012...Za spektakl su potrebna dva ravnopravna rivala, a Italija koja je svojim novim, ofanzivnim stilom zadivila svet,...

Nastavak na Blic...

Evropa ne menja vladara, pehar opet u rukama Španaca!!!

Izvor: Sportske.net, 01.Jul.2012

Reprezentacija Španije odbranila je večeras u Kijevu titulu prvaka Evrope! Briljantna partija ''Furije'' u finalu, za koju ''Azuri'' nisu imali pravi odgovor. Na kraju, rezultatski debakl Italije - 4:0, golovima Silve, Albe, Toresa i Mate. Nade selekcije Ćezarea Prandelija ugašene već u 60. minutu,...

Nastavak na Sportske.net...

Španija pobedila Italiju i odbranila titulu prvaka Evrope

Izvor: Beta, 01.Jul.2012

KIJEV, 1. jula 2012. (Beta) - Fudbalska reprezentacija Španije odbranila je titulu prvaka Evrope, pošto je u nedelju uveče u Kijevu pobedila Italiju sa 4:0...Strelci za Španiju u finalu turnira koji se ig.

Nastavak na Beta...

EP: Španija deklasirala Italiju i odbranila titulu

Izvor: Večernje novosti, 02.Jul.2012, 00:10

"Furija" je u Kijevu, u finalnom meču prvenstva Evrope, pobedila 4:0 (2:0) golovima Silve, Albe, Toresa i Mate i upisala se u istoriju

Nastavak na Večernje novosti...

Španija s onoga svijeta, noć kada su padali rekordi

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jul.2012

Španija je večeras postala prva reprezentacija koja je odbranila evropsku titulu, prva reprezentacija koja je vezala tri titule šampiona na velikim takmičenjima, prvi put savladala Italiju na vrhunskim smotrama, postigla najvišu pobjedu u finalima evropskih šampionata, Italiji nanijela najteži...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.