Crvena furija suvereno vlada Evropom (FOTO, VIDEO)

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Jul.2012, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvena furija suvereno vlada Evropom (FOTO, VIDEO)

Španija – Italija 4:0 (2:0)
Strelci: 1:0 – Silva u 14, 2:0 – Alba u 41, 3:0 – Tores u 84, 4:0 – Mata u 89. minutu.
Olimpijski stadion u Kijevu. Gledalaca: 64.640. Sudija: Pedro Proensa (Portugalija).
ŠPANIJA: Kasiljas, Pike, Ramos, Arbeloa, Alba, Inijesta (od 86. Mata), Ćavi, Buskets, Alonso, Silva (od 59. Pedro), Fabregas (od 75. Tores).
ITALIJA: Bufon, Kjelini (od 21. Balcareti), Abate, Barcalji, Bonući, Markizio, De Rosi, Montolivo (od 56. Mota), Pirlo, Baloteli, Kasano (od 46. Di Natale).
Kada je najbitnije šampioni pokažu pravo lice. Upravo to smo i videli u finalu Evropskog šampionata na Olimpijskom stadionu u Kijevu, Španija je odigrala najbolji meč na turniru i savladala Italiju za odbranu trona Starog kontinenta.
Posle 1964. i 2008. godine, u fudbalske istorijske knjige zemlje sa Pirinejskog poluostrva biće upisana i 2012. i EP u Ukrajini i Poljskoj. Puleni Visentea Del Boskea ušli su i u fudbalsku svetsku istoriju kao prva zemlja koja je osvojila tri velika takmičenja za redom (EP 2008, SP 2010. i EP 2012) i koja je odbranila titulu prvaka Evrope.
Španija je bila brilijantna tokom celog meča, ali posebno u prvih 45. minuta je pokazala klasu i prelomila duel.  Dobra igra rezultirala je sa dva lepa pogotka. Prvo je Silva pogodio u 14. minutu glavom posle centaršuta Fabregasa, da bi na 2:0 povisio Alba posle fantastičnog proigravanja Ćavija.
Italijani nisu bili na nivou iz prethodnih duela, prevashodno jer je španska odbrana, potpomognuta agilnim veznim redom osujetila napade Azura. Nekoliko prosečnih prilika za tim sa Apeninskog poluostrva, ništa što golmana kalibra Kasiljasa može da natera na kapitulaciju.
U drugom delu igre Španija je rutinski privodila meč kraju, iskoristivši greške Italijana i igru sa deset igrača zbog povrede Mote uspeli su još dva puta da pogode mrežu Bufonovog gola. Na 3:0 je povisio Tores, da bi Mata postavio ubedljivih 4:0.
Prvi udarac ka golu Španije uputio je Pirlo u drugom minutu, ali bez većeg uspeha, jer je lopta posle šuta sa dvadesetak metara otišla daleko od gola.
U petom minutu videli smo prvi šut Španije. Ramos je izveo slobodan udarac sa 25 metara, snažno je šutirao, lopta je završila iznad gola. Samo minut kasnije Ramos je opet „tukao“, ovoga puta glavom posle kornera. Ipak, ponovo je prebacio Bufonov gol.
Ćavi se našao u sjajnoj prilici za postizanje pogotka u 10. minutu, posle duplog pasa sa Fabregasom vezista Furije ostao je sam na ivici kaznenog prostora, tukao je iz sve snage, ali nije bio dovoljno precizan.
Terensku nadmoć Španija je krunisala u 14. minutu. Fenomenalnu akciju pulena Del Boskea završio je David Silva. Ćavi i Inijesta su počeli sve, Fabregas je bio asistent posle sjajnog prodora po desnoj strani, a vezista Mančester Sitija bio je egzekutor glavom.


Veliki peh zadesio je Italiju u 21. minutu pošto je odlični Đorđo Kjelini obnovio povredu, pa ga je Balcareti zamenio.
Kasiljas je u 27. minutu dobro reagovao skinuvši loptu sa glave Baltoeliju posle dobrog centaršuta. Samo minut kasnije Kasano je napravio dar mar u odbrani Španije na levoj strani. Lažnjakom se oslobodio Arbeloe, potom je kroz šumu nogu uspeo da loptu uputi ka golu, ali Kasiljas se nije dao prevariti.
Narednih nekoliko minuta nije bilo većih prilika, a onda je u 41. minutu kao grom iz vedra neba sevnula polukontra Crvene Furije. Kasiljas je ispucao loptu, ona je došla do Ćavija, ovaj je brilijantno uposlio Đordija Albu koji se stuštio ka golu Bufona i rutinski pogodio mrežu za 2:0.


Posle dva minuta ponovo je Kasiljas bio na nivou posle dobrog udarca Montoliva. U 45. minutu Silva je oprobao udarac sa 18 metara, ali Bufon je bio dobro postavljen. To je ujedno bio i poslednji pokušaj u prvom delu meča.
Odmah na startu drugog poluvremena Di Natale, koji je zamenio Kasana, našao se u dobroj šansi, ali nije bio precizan glavom sa pet, šest metara.
Fabregas je solidno šutirao u 47. minutu, uhvatio je Bufona na krivoj nozi, ali za koji centimetar je promašio gol. Samo minut kasnije Sesk je kao na ringišpilu provozao odbranu Italije, pokušao je da s ušeta u gol, ali je Bufon to sprečio.
U 49. minutu Ramos je pokušao glavom, lopta je pogodila u ruku Bonućija, ali sudija Proensa je procenio da nije bilo elemenata za najstrožu kaznu.
Kasiljas je ponovo zablistao u 51. minutu. Golman tima sa Pirineja dva puta je zaustavio Di Natalea koji je bio u odličnim prilikama.
Tijago Mota zamenio je Montoliva u 56. minutu, ali je već u 61. morao da napusti teren zbog povrede zadnje lože. Po zlu, Italija nije imala više pravo na izmene.
Odsustvo Mote i igrač više u polju za Špance doveli su do toga da se ritam meča naglo spusti, igrači u crvenim dresovima rutinski su privodili meč kraju, dok su Italijani željno iščekivali kraj duela. U narednih petnaestak minuta nije bilo većih uzbuđenja.
Ali, u 84. minutu Španci su iskoristili grešku Pirla. Ćavi je „presekao“ pas, prelepo je uposlio Toresa, a ovaj je pogodio desni ugao Bufonovog gola za 3:0.



U 89. minutu Španija je stavila tačku na i. Tores je nesebično uposlio Matu, ovaj je lagano pogodio mrežu Italije za konačnih 4:0.





Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.