Pljušte dolari: Batum, Mozgov, Noa...

Izvor: Mondo, 01.Jul.2016, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljušte dolari: Batum, Mozgov, Noa...

Postignuti su prvi dogovori na tržištu slobodnih agenata. U opticaju su "surove" cifre!

Minut posle ponoći po vremenu na istočnoj obali SAD počeo je prelazni rok u NBA ligi.

Odavno se znalo da će zbog stupanja na snagu novog TV ugovora "seleri kep" ovog leta biti drastično povećan i to se odrazilo već na prve usmene dogovore, koji će počev od 7. jula rezultirati potpisima.

Čak i osrednji košarkaši za NBA standarde imaće u narednom periodu priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da odlično zarade i, ako budu pametni, obezbede i svoje potomstvo.

Reprezentativac Francuske Nikola Batum dogovorio se tako da ostane u Šarlot Hornetsima, koji će ga u narednih pet sezona plaćati čak 120 miliona dolara!

Poređenja radi, Lebron Džejms je od povratka iz Majamija u Klivlend potpisivao praktično jednogodišnje ugovore, koji su mu doneli 20,6 miliona dolara u sezoni 2014/15 i 23 miliona u tek završenoj, šampionskoj sezoni.

Iako nominalno manji, ugovor ruskog centra Timofeja Mozgova je još šokantniji od Batumovog, s obzirom na njegovih 30 godina i prošlosezonski učinak u Klivlend Kavalirsima (6,3 poena i 4,4 skokova u regularnom delu, a samo 1,2 poena u plej-ofu).

Mozgov će u naredne četiri godine igrati za Los Anđeles Lejkerse, a zaradiće ukupno 64 miliona dolara. Drugim rečima, sledeće sezone će biti plaćen više nego tokom celog trogodišnjeg ugovora, koji je 2013. potpisao sa Denverom (14 miliona).

Sredinu će promeniti još jedan Evropljanin. Francuz Žoakim Noa iz Čikaga ide u Njujork Nikse, koji će do leta 2020. na njegov račun uplatiti 72 miliona dolara.

Bek Bredli Bil ostaće u Vašington Vizardsima (pet godina, 130 miliona), centar Andre Dramond pod istim uslovima će produžiti saradnju sa Detroit Pistonsima, dok će bek Demar Derouzan od svojih Toronto Reptorsa dobiti 139 miliona za petogodišnju vernost.

Timovi NBA lige u sezoni 2016/17 će za plate igrača moći da odvoje do 94 miliona dolara, a u sezoni 2017/18 "seleri kep" će otići na čak 110 miliona.

A, pre samo dve sezone, ta cifra iznosila je 63 miliona dolara.

Zato će, recimo, dvostruki uzastopni MVP Stef Kari u poslednjoj sezoni četvorogodišnjeg ugovora sa Golden Stejt Voriorsima zarađivati skromnih 12 miliona dolara, četiri manje od "velikog" Mozgova!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.