Kina odbacuje kao neodgovorne primedbe oko Nobelovca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2017, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina odbacuje kao neodgovorne primedbe oko Nobelovca

Kina je danas odbacila kao "nedogovorne" primedbe na način na koji se odnosi prema Nobelovcu Liju Sjaobou, nakon što su Sjedinjene Americke Države zatražile od Pekinga da mu dozvoli da se slobodno kreće.

Kineske vlasti su Liju, koji je u zatvoru, prethodno dale slobodu da se leči jer mu je dijagnostikovan karcinom sa smrtnim ishodom.

Nijedna zemlja nema prava da se meša i iznosi nedogovorne primedbe o kineskim unutrašnjim stvarima, izjavio je portparol kineskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva inostranih posova Lu Kang, preneo je AFP.

SAD su zatražile od Pekinga da dozvoli Liju Sjaobou da se slobodno kreće i bira lekare koji će ga lečiti.

Kineske vlasti su ga pustile na slobodu da bi mogao da se leči nakon što su lekari dijagnostikovali da boluje od karcinoma sa smrtnim ishodom, izjavio je njegov advokat Mo Šaoping AFP.

"On sada prima terapiju u bolnici u Šenjangu (na severoistoku Kine). Nema posebne planove, samo prima terapiju", izjavio je njegov advokat.

Mo je rekao da je Lijuu dijagnostifikovan kancer 23. maja, a da je pušten iz zatvora narednog dana.

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Li (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti".

Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989.

On je tada osuđen na 20 meseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na "na ponovnom obrazovanju" i više meseci u kućnom pritvoru.

Li je više puta istakao da kazna koja mu je izrečena ne samo da je povredila kineski ustav, već i osnovna ljudska prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.