SVM podneo zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o restituciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM podneo zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o restituciji

BEOGRAD -

Savez vojvođanskih Mađara podneo je danas Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, koja iz restitucije isključuje sve pripadnike okupacionih snaga, saopštio je SVM.

Savez vojvođanskih Mađara je ubeđen, da zakonska odredba, koja potvrđuje princip kolektivne krivice, predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i da nije u saglasnosti sa više odredaba Ustava Republike Srbije i važećim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zakonima.

"Nadamo se, da će Ustavni sud, s obzirom na važnost ovog pitanja, doneti odluku o našoj inicijativi pre početka primene zakona", navodi se u saopštenju.

Prvenstveni cilj SVM ostaje i dalje donošenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o restituciji u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

"Ubeđeni smo da je tim rešenjem povređeno načelo zabrane diskriminacije, pretpostavka nevinosti i pravo na pravično suđenje. Učinićemo sve da se do decembra, kada treba da se donese i konačna odluka o statusu kandidata Srbiji, skupština usvoji izmene i dopune tog zakona", rekao je Pastor novinarima u parlamentu, nakon sastanka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea sa šefovima poslaničkih grupa.

SVM: Mi ne štitimo zločince i fašiste

Pastor je rekao i da je Fileu uručio materijal, na kome zasnivaju svoje tvrdnje da taj zakon sadrži princip kolektivne odgovornosti.

On je pojasnio da je za SVM taj zakon sporan, jer iz restitucije isključuje sve pripadnike okupacionih snaga i njihove naslednike, bez obzira da li su prinudno mobilisani i da li su zaista počinili zločine ili ne.

"Rekao sam da mi ne štitimo ratne zločince i fašiste, ali sa druge strane na kolektivnoj osnovi se ne mogu isključiti iz procesa restitucije čitave kategorije ljudi, bez ulaženje u to da li su činili zločine ili ne", naglasio je Pastor.

Tadić: Zakon nije usmeren ni protiv koga

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da bi pitanja otvorena zakonom o restituciji trebalo rešavati kroz dijalog i bilateralne susrete i da taj zakon nije usmeren ni protiv jedne etničke zajednice u Srbiji, pa ni mađarske.

"Pravnim rešenjima vezanim za druge zakone i političkim dijalogom razjasnićemo da ni ovaj, niti jedan drugi zakon, nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke sa ugrožavanjem etničkih prava bilo koje etničke zajednice ili građanskih prava ljudi koji imaju državljanstvo Srbije", kazao je Tadić posle sastanka sa komesarom za širenje EU Štefanom Fileom.

Tadić je istakao da nijedan reformski zakon u Srbiji nije bio usmeren ni protiv jedne etničke zajednice, te tako ni zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske manjine.

Komentarišući najave iz Budimpešte da može doći do mađarskog veta na status kandidata Srbije za članstvo u EU, ukoliko na snazi ostane nepromenjen Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju, Pastor je rekao da to nije ništa novo i da je vlada bila upoznata sa stavovima Mađara, zbog čega je bio podnet amandman vlade, koji je potom u poslednji čas povučen.

Kolundžija: Ako postoji sumnja treba je otkloniti

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da nijedan zakon u Srbiji ne poznaje kategoriju kolektivne odgovornosti, pa ni zakon o restituciju, ali da ukoliko postoji neka sumnja Srbija treba da je otkloni.

Kolundžija je novinarima u Skupštini Srbije, povodom najava iz Budimpešte da može doći do mađarskog veta na status kandidata Srbije za članstvo u EU ukoliko na snazi ostane nepromenjen Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju, rekla da predstavnici Srbije treba da razgovaraju sa mađarskim zvaničnicima i daju tumačenja koja će otkloniti njihove strepnje i rezerve.

Bez promene zakona nema podrške Mađarske

Mađarska neće podržati evropske težnje Srbije, čak ni dobijanje statusa kandidata, sve dok je na snazi nedavno usvojeni zakon o restituciji, izjavio je zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen za list "Mađar Hirlap".

Srbija, prema njegovim rečima, isključuje iz kompenzacije sve etničke Mađare koji žive u Vojvodini, time što celu zajednicu kolektivno označava kao ratne zločince.

"To je apsolutno protivno ljudskim pravima, osnovnim principima Evropske unije i nacionalnim interesima Mađarske", rekao je Šemjen.

On je dodao da se Budimpešta slaže da oni koji su osuđeni za ratne zločine treba da budu isključeni iz restitucije, ali da je neprihvatljivo da se celoj zajednici oduzme pravo na nadoknadu samo zbog svog porekla, prenela je mađarska novinska agencija MTI.

"Nijedan zakon u Srbiji ne poznaje kategoriju kolektivne odgovornosti, pa ni ovaj. Ako treba da se uradi sve što je potrebno kako bi smo otklonili dileme koje postoje spremni smo da to radimo, to je u našem interesu", naglasila je Kolundžija.

Ona je dodala da je na Srbiji da sa zemljama koje iskazuju nerazumevanje ili sumnje u procese koji se odvijaju u državi pokaže da nemaju razloga za to, kao i da ukoliko postoji prostor da se Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju pogrešno tumači na Srbiji je da otkloni takvu sumnju.

Kolundžija je naglasila da Srbije "ni u jednom zakonu niti svom Ustavu ne dopušta diskriminaciju bilo koje grupe i Ustavni sud je takođe nadležan da se pita".

LDP pozvao državne organe da razreše nedoumice

Liberalno-demokratska partija pozvala je danas državne organe da sa rukovodstvom Mađarske razreše nedoumice oko Zakona o restituciji koje su, kako smatraju liberali, posledica nerazumevanja, kako se dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU u decembru ne bi iskomplikovalo.

Liberali, kako je rekao poslanik LDP Ivan Andrić novinarima u parlamentu, pozivaju predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić Dejanović i skupštinski odbor za inostrane poslove da što pre formiraju delegaciju Srbije koja će stupiti u kontakt sa predstavnicima mađarskog parlamenta i pokušati da taj problem reše i na tom nivou.

"Pozivamo i (potpredsednika vlade zaduženog za evrointegracije) Đelića da na trenutak preuzme funkciju ministra spoljnih poslova i da ode u Budimpeštu da pokušava da razjasni stav Srbije", rekao je Andrić.

"Nedopustivo je da dobijamo prigovor od Mađarske, a da niko od zvaničnika ne reaguje. Znam da je Srbija nepovratno izgubila ministra spoljnih poslova kada je otkrio tenis, ali mislim da ima drugih institucija u Srbiji koje moraju da se bave tim problemom", kazao je Andrić.

On smatra da je razrešenje oko Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju sa Mađarskom u ovom momentu, pored Kosova i Metohije, najvažnije pitanje, kako se situacija oko dobijanja statusa kandidata u decembru ne bi iskomplikovala.

LDP je, podsetio je Andrić, insistirao da odrednica, po kojoj se iz restitucije izuzimaju svi predstavnici okupacionih snaga i njihovi naslednici, ostane u zakonu i da je spremna da taj stav brani i u Budimpešti.

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov podnela je juče zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju oduzete imovine i obeštećenju koji se odnosi na pravo restitucije pripadnicima okupacionih snaga, saopštila je ta stranka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVM podneo zahtev Ustavnom sudu

Izvor: B92, 14.Okt.2011

Beograd -- Poslanici SVM u Skupštini Srbije podneli inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju...Zahtev je podnet na osnovu odluke Predsedništva SVM od 3. oktobra ove godine, naveo je u pisanom saopštenju predsednik te stranke Ištvan Pastor..."SVM...

Nastavak na B92...

"Tumačenje" Zakona o restituciji uskoro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011

BEOGRAD -..Zakonodavnom odboru skupštine Srbije podnet je zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju imovine koja se odnosi na pravo restitucije pripadnika okupacionih snaga, rekao je danas Tanjugu predsednik tog skupštinskog tela Vlatko Ratković...Ratković je naveo da će zahtev,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.