Petak, 14.10.2011.

15:30

SVM podneo zahtev Ustavnom sudu

Poslanici SVM u Skupštini Srbije podneli inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Izvor: Tanjug

Default images

Zahtev je podnet na osnovu odluke Predsedništva SVM od 3. oktobra ove godine, naveo je u pisanom saopštenju predsednik te stranke Ištvan Pastor.

"SVM je ubeđen da zakonska odredba koja potvrđuje princip kolektivne krivice, predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da nije u saglasnosti s više odredbi Ustava Republike Srbije i važećim zakonima", piše u tekstu.

Pastor je izrazio nadu da će US, s obzirom na važnost tog pitanja, doneti odluku pre početka primene tog pravnog akta.

"Prvenstveni cilj nam ostaje i dalje donošenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o restituciji u Narodnoj skupštini Republike Srbije. I ovim putem javno pozivamo članice vladajuće koalicije da se narednih dana pokrenu razgovori sa SVM o rešavanju tog problema", napomenuto je u saopštenju.

S druge strane, Aleksandra Jerkov iz LSV kaže da SVM plasira loše tumačenje Zakona o restituciji, zbog kog je Mađarska zapretila vetom na kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

Tako predsednik Srbije Boris Tadić ističe da spor sa Mađarskom po pitanju restitucije treba rešavati dijalogom i bilateralnim susretima.

Međutim, zamenik premijera Mađarske Žolt Šejmen kaže da Mađarska neće podržati evropske težnje Srbije, čak ni dobijanje statusa kandidata, sve dok je na snazi nedavno usvojeni Zakon o restituciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: