Tumačenje Zakona o restituciji uskoro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tumačenje" Zakona o restituciji uskoro

BEOGRAD -

Zakonodavnom odboru skupštine Srbije podnet je zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju imovine koja se odnosi na pravo restitucije pripadnika okupacionih snaga, rekao je danas Tanjugu predsednik tog skupštinskog tela Vlatko Ratković.

Ratković je naveo da će zahtev, koji je Odboru uputila Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov, s obzirom na specifičnu težinu i važnost biti razmotren u relativno kratkom roku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On, međutim, nije precizirao o kojem je vremenskom periodu reč, ali je kazao da se može meriti "najviše sedmicama".

Ratković je objasnio da Odbor može konstatovati da nema mesta autentičnom tumačenju i uz odgovarajuće obrazloženje odbiti zahtev, ukoliko utvrdi da nije osnovan, odnosno da je pravna norma jasna i nedvosmislena.

"Ako Odbor utvrdi da je zahtev osnovan, odnosno da postoje određene nejasnoće u pravnoj normi, utvrđuje predlog autentičnog tumačenja koji dostavlja skupštini Srbije. O tom predlogu se vodi plenarna rasprava i odlučuje glasanjem", naveo je on.

Jerkov je u izjavi Tanjugu izrazila očekivanje da će autentičnim tumačenjem odredbe o pravu restitucije pripadnika okupacionih snaga biti utvrđeno da svako ko ima sudsku presudu o rehabilitaciji može steći pravo na zaplenjenu imovinu.

"To znači da će svako ko nije bio dobrovoljno u okupacionim snagama, ko je bio nasilno mobilisan i ima presudu o rehabilitaciji moći da traži svoju imovinu", navela je ona i dodala da bi to trebalo da važi i za njihove potomke.

Poslanica LSV je dodala da bi tako "pale u vodu" priče Saveza vojvođanskih Mađara da se radi o "kolektivnoj krivici i diskriminaciji mađarskog naroda", a ta stranka bi morala da objasni zbog čega je, jedina u Srbiji, "povukla znak jednakosti između Mađara i fašista".

"Poslovnikom o radu parlamenta nije određen rok u kome bi Odbor morao da predloži autentično tumačenje, ali verujem da će delovati brzo zbog hitnosti situacije i zbog toga što to može da predupredi eventualno najavljeno blokiranje dobijanja statusa kandidata od strane Mađarske", kazala je Jerkov.

Prema njenim rečima, autentično tumačenje da pravo na povraćaj imovine može steći svako ko je rehabilitovan moralo bi da bude dovoljno Mađarskoj, koja je najavila da će staviti veto na odluku o prihvatanju Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ukoliko ne dođe do izmena Zakona o restituciji.

Jerkov je istakla da bi sve drugo, odnosno relativizovanje fašizma i antifašističke borbe, koju je Srbija vodila, bilo nelegitimno, podvukavši da nijedna država, pa ni Mađarska, nema pravo "na takvo uslovljavanje zemlje koja pokušava da dobije status kandidata".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.