Ustavni sud: Nema inicijative SVM

Izvor: B92, 14.Okt.2011, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud: Nema inicijative SVM

Beograd -- SVM saopštio da je podneo inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o restituciji, u Ustavnom sud kažu da ta inicijativa nije stigla. LSV podneo zahtev Skupštini.

"Uvidom u evidenciju pisarnice utvrđeno je da navedena inicijativa nije stigla u Ustavni sud", rečeno je Tanjugu u Ustavnom sudu.

Istovremeno, Zakonodavnom odboru Skupštine Srbije Aleksandra Jerkov iz LSV-a, podnela je zahtev za autentično tumačenje odredbe Zakona o povraćaju imovine koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi na pravo restitucije pripadnika okupacionih snaga.

Ovo je potvrdio i predsednik tog skupštinskog odbora Vlatko Ratković, koji je naveo da s obzirom na težinu i važnost, ovaj zahtev će biti razmotren u kratkom roku.

On, međutim, nije precizirao o kojem je vremenskom periodu reč, ali je kazao da se može meriti "najviše sedmicama".

Ratković je objasnio da Odbor može konstatovati da nema mesta autentičnom tumačenju i uz odgovrajuće obrazloženje odbiti zahtev, ukoliko utvrdi da nije osnovan, odnosno da je pravna norma jasna i nedvosmislena.

"Ako Odbor utvrdi da je zahtev osnovan, odnosno da postoje određene nejasnoće u pravnoj normi, utvrđuje predlog autentičnog tumačenja koji dostavlja skupštini Srbije. O tom predlogu se vodi plenarna rasprava i odlučuje glasanjem", naveo je on.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u skupštini Srbije ranije saopštili da su podneli inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju na osnovu odluke Predsedništva SVM od 3. oktobra ove godine.

U pisanom saopštenju predsednika te stranke Ištvana Pastora se navodi da je "SVM je ubedjen da zakonska odredba, koja potvrdjuje princip kolektivne krivice, predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da nije u saglasnosti s više odredbi Ustava Republike Srbije i važećim zakonima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.