Ne živim od politike

Izvor: Politika, 16.Apr.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne živim od politike

Koalicionim partnerima predložio je da 14. maja održe miting u beogradskoj „Areni“ na kome bi podneli izveštaj o radu, obećanjima i razlozima zbog kojih neka obećanja nisu ispunjena. SPS je prihvatio predlog, ostalo je da obaveste PUPS

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, narodni poslanik i predsednik Jedinstvene Srbije, kaže da je svojim koalicionim partnerima predložio da 14. maja održe miting u beogradskoj „Areni“ na kome bi podneli izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o radu, obećanjima i razlozima zbog kojih neka obećanja nisu ispunjena. Prema Markovićevim rečima, SPS je prihvatio njegov predlog, ostalo je da obaveste PUPS, a on očekuje da će se i ova stranka složiti.

Marković je na čelu Jagodine od 2004. godine, a odbornik u Skupštini grada je već peti mandat. Javnost ga različito doživljava. Kude ga i hvale. Jedni ga smatraju kontroverznim političarem, čiji su stavovi često osporavani, jer su nedemokratski, poput stava o gej populaciji. Drugi ocenjuju da je sposoban i da ume da osluškuje potrebe naroda. Poput razlike u stavu o gradonačelniku, podeljena su i mišljenja o Jagodini. Toje grad kriminala i despotovine jednog čoveka, tvrde neki, a njihovi oponenti ističu da reč o gradu blagostanja kojim rukovodi savremeni Robin Hud.

Uveliko se priča da Vi o svemu odlučujete sami, a da odbornici opozicionih stranaka samo „aminuju”. Imate li Vi uopšte opoziciju?

To nije tačno. Naravno da imam opoziciju. Dešava se da zatraže da se neka tačka skine s dnevnog reda i ja vidim da su u pravu. To skidamo s dnevnog reda. Ali, zašto bismo se mi svađali?! U drugim gradovima to čine zbog dnevnica. Da narod ne misli nešto drugo, pa danas se sin oca ne plaši. A koja je moja korist od svega toga?! Moje preduzeće je u ovom gradu, ako ovde ima narod od čega da živi biće i meni dobro. Ali, bez zloupotrebe. Odbornik sam već peti mandat. Da li bi moji Končarevci glasali da sam loš čovek?!

Postoje brojne kontroverze o akvaparku, zoološkom vrtu i drugim projektima?

Neki političari su me kritikovali da sam doveo majmune da jedu, a da građani nemaju šta da jedu, a evo prošle godine je u našem gradu bilo 500.000 turista. Ne samo da su platili karte, već su spavali negde, nešto jeli i pili. Ovaj grad je postao turistički, industrijski i studentski centar. Ja ne živim od politike i zato nemam dlake na jeziku. A Dinkića su smenili jer je kritikovao Vladu. Što meni nisu nešto uradili kada sam rekao da dva ministra imam u svesci?! Što mi nisu nešto uradili kad sam glasao protiv homoseksualaca, ili protiv Zakona o informisanju i Deklaracije o Srebrenici? Do pet izjutra su me zvali, ali ja sam rekao da neću da glasam ako na dnevni red ne dođe Deklaracija o zločinu nad Srbima. I ušla je.

Od kada ste gradonačelnik Jagodine izgradilo se mnogo novih objekata. Šta grad još može da očekuje?

Ne postoji nijedan grad u Srbiji u kome se u dužini od 500 metara prave 22 zgrade od 2.000 do 7.000 kvadrata. U Prvomajskoj ulici prošle godine započeto je 13 zgrada, a u Ulici braće Dirak još 9. Jagodina dolazi do para od komunalija, čija je cena tri puta povećana. A prostor oko akvaparka i stadiona je bio deponija šuta na kojoj su rasli korov i koprive. Pre šest godina te lokacije niko ne bi ni džabe uzeo, a njihovom prodajom isplatili smo zoološki vrt i akvapark, a malo je ostalo da završimo i stadion.

Uskoro će biti napravljen i parking iznad reke Belice. Grad će dobiti novac jer ćemo naplaćivati vazduh, a rešićemo i problem parkiranja, pošto je sve više vozila, a nema dovoljno parking mesta. Uskoro počinje i sanacija korita Lugomira i Belice, a sledi uklanjanje divljih deponija u selima.

Iz opštinskog budžeta izdvaja se mnogo novca za socijalna davanja. Koga sve pomaže Skupština grada?

Za novorođeno dete mesečno izdvajamo 21.000 dinara, koliko smo dve godine davali za četvrto i svako naredno dete, svakog poslednjeg petka u mesecu socijalno ugrožena lica dobijaju od 2.000 do 5.000 dinara, 490 Roma svakog drugog meseca prima po 2.000 dinara, za Đurđevdan im već šest godina dajemo po 6.000 dinara, a meštanima najugroženijih sela dajemo jednokratnu pomoć od 5.000 dinara. Ogrevna drva obezbeđujemo za 726 porodica, 1.700 socijalno ugroženih lica mesečno ima besplatne lekove, s tri opštinska automobila i dva minibusa mesečno prevezemo 240 bolesnika ka zdravstvenim centrima u Beogradu, svake godine po 100 dobrovoljnih davalaca krvi dobije po 5.000 dinara, invalidi rada i porodice poginulih boraca takođe su korisnici budžeta, a naknada za smrtni slučaj u porodici iznosi 21.000 dinara.

Na koji način Skupština grada brine o mladima?

Oko 2.000 studenata dobilo je jednokratnu pomoć od 4.000 dinara, dajemo knjige za odlične đake, 800 porodica s troje i više dece dobilo je besplatne rančeve s kompletnim školskim priborom, svaki prvak dobija po 8.000 dinara, oko 600 nezaposlenih trudnica i porodilja mesečno prima po 12.000 dinara, prosečno 725 svršenih srednjoškolaca odlazi u Paraliju na letovanje, osnovci koji završe četvrti i osmi razred takođe imaju besplatno letovanje, svake godine po tri najuspešnija KUD-a letuje 10 dana u Paraliji, a studenti iz bilo kog grada, koji studiraju kod nas, kao i Jagodinci koji studiraju u drugim gradovima, uz vaučerom mogu besplatno da koriste akvapark, zoološki vrt, posećuju gradski stadion. Iz budžeta se za sve ove namene godišnje izdvoji oko 248 miliona dinara.

U okviru akcije „Prva šansa“ zaposleno je osamdesetak, a ovih dana na 18 meseci u Fabrici „Kablova“ i „Jagodinskoj pivari“ posao je dobilo 100 mladih. Mogu li se oni nadati stalnom radnom odnosu?

Pošto država daje onima kojima je do penzije ostalo do 5 godina, mi ćemo doplatiti za one kojima treba 7 godina, kako bi njih 100 otišlo u penziju, a mladi ostali na njihovim mestima. Inače, za novoprimljene radnike lokalna samouprava obezbeđuje platu prvih 6 meseci, a ostalih 12 meseci poslodavci. Jagodina je jedini grad koji to čini da bismo pomogli mladima. Hoću da naredne godine Jagodina ima 100 novih beba, a opština će umesto 200 evra, dati 300 evra svakom ko od njih dobije bebu.

Da li je akcija davanja 3.000 evra bračnim parovima, starijim od 38 godina, urodila plodom?

Za dva meseca venčalo se šest parova, a ako takva dinamika bude nastavljena, do kraja godine imaćemo još 60 brakova, što nije zabeleženo u prethodnih pet godina. Najveći problem je što su neoženjeni u selima, pa devojke neće da idu u kuće bez kupatila i sa starim nameštajem. Za taj novac mogu sve to da kupe. Za odlazak na besplatno letovanje, na koje imaju pravo stariji od 38 godina, koji nisu bili u braku i nemaju dece, prijavilo samo dvadesetak. A prema popisu 700 momaka i 70 devojaka ispunjava kriterijume.

Imate li savetnika ili akcije smišljate sami ?

Kada sam slušao Đilasa kako priča da žene koje su na porodiljskom imaju 70 odsto plate, a da će oni da dotiraju 30 odsto, palo mi je na pamet da im mi dajemo 12.000 dinara. Ostale ideje? Ja sam čovek iz života. Na primer, 2000. godine kada smo ušli u parlament kao SSJ bili smo opšte iznenađenje. Kada je jedan političar bio gost na mojoj televiziji pitao me je ko mi radi marketing. Rekao sam mu agencija „Palmejšn“ iz Amerike. Nakon deset minuta, on me je pitao da li sam se šalio. Takođe, zgrade koje nacrta arhitekta, ja prepravim 80 odsto i ništa što smo počeli da pravimo nije onako kako su oni nacrtali. Jednostavno, ja hoću da to bude funkcionalno. U životu sam radio mnogo više od drugih političara. Bavio sam se poljoprivredom, sportom, humanista sam, političar, moja porodica ima 12 članova, služio sam vojsku u Titovoj gardi za razliku od 30 odsto političara koji su „nesposobni“, a koji mogu konju rep da iščupaju. Dakle, kad nešto predložim, sagledam to iz deset uglova.

Iz budžeta se za različite namene izdvoji 248.000.000 dinara godišnje. To je prilična suma. Odakle novac?

Mi smo prošle godine obezbedili 600.000 evra od donatora, što nema ni u jednom gradu. A ja sam mogao da tražim da mi kupe auto ili plate odlazak u Palma de Majorku. Ali ne, hoću da ovaj grad ima koristi oko toga. Takođe, 95 odsto sredstava za putovanje delegacija privrednika, poljoprivrednika i studenata obezbedili smo od privrednika, a samo 5 odsto iz budžeta. Najveći donatori sportskih klubova su dobavljači lekova. Na primer, donator za odlazak poljoprivrednika u Francusku nam je „Pionir“ Subotica, a za uzvrat moja televizija reklamira tu firmu.

Kakvi su planovi za dalji razvoj Jagodine?

Naš budžet je dve milijarde dinara, a od Republike mesečno dobijamo 7 odsto. Prioriteti su nam industrijska zona, borba protiv „bele kuge“ i nova radna mesta. Moram da kažem da su akvapark i zoološki vrt napravljeni pre formiranja ove vlade da vaši čitaoci ne bi pomislili da mi je država dala novac za to. Takođe, FK „Jagodina“ ušao je u Prvu ligu i napravljeno je 47 sportskih terena. Jagodina mnogo ulaže u fudbal zato što hoćemo da Perica Ognjenović bude idol mladima, a ne neki drugi koji imaju skupocene automobile, a nikada nigde nisu radili.

Zorica Gligorijević

objavljeno: 17.04.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Marković Palma: Očekujem 14. maja miting koalicije

Izvor: SrbijaNet.rs, 17.Apr.2011, 01:42

Lider Jedinstvene Srbije (JS) i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je danas da očekuje miting koalicionih partnera 14. maja u Beogradskoj areni na kome bi podneli izveštaj o radu. Marković je u intervjuu sutrašnjoj "Politici" rekao da je kolaicionim partnerima JS, Socijalističkoj

Nastavak na SrbijaNet.rs...

"Očekujem 14. maja miting koalicije"

Izvor: TvojPortal.com, 17.Apr.2011

 . (vesti online) Lider Jedinstvene Srbije (JS) i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je danas da očekuje miting koalicionih partnera 14. maja u Beogradskoj areni na kome bi podneli izveštaj o radu.. .  . . Marković je u intervjuu "Politici" rekao da je kolaicionim partnerima...

Nastavak na TvojPortal.com...

PALMA: OČEKUJEM 14. MAJA MITING KOALICIJE

Izvor: Kurir, 17.Apr.2011

BEOGRAD - Lider Jedinstvene Srbije (JS) i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da očekuje miting koalicionih partnera 14. maja u Beogradskoj areni na kome bi podneli izveštaj o radu...Marković je u intervjuu "Politici" rekao da je kolaicionim partnerima JS, Socijalističkoj partiji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.