Izvor: Blic, 23.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Francuska čvrsto podržava potpisivanje sporazuma s EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Parizu da Francuska čvrsto podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije (EU) i Srbije 28. januara.



Jeremić je na konferenciji za novinare u rezidenciji ambasadora Srbije, posle razgovora sa šefom diplomatije Francuske Bernarom Kušnerom, naglasio da će se Francuska založiti i učiniti sve što je u njenoj diplomatskoj moći da taj sporazum bude potpisan u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponedeljak, 28. januara.

"Ukoliko se to ne dogodi do ponedeljka, to će se dogoditi vrlo brzo nakon toga, već na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova EU", rekao je Jeremić i naglasio da Srbija uživa nedvosmislenu i neuslovljenu podršku Francuske na putu ka članstvu u EU.

"Osvrnuli smo se na pitanje predsedničkih izbora u Srbiji", napomenuo je Jeremić i dodao da mu je Kušner preneo da Pariz smatra da je to unutrašnje pitanje Srbije.

Jeremić je naglasio da će izbori 3. februara imati presudan značaj "za to da li će ta spremnost Evrope da prihvati Srbiju kao punopravnog člana biti u skladu sa odlukom Srbije da postane član EU".

"Mi 3. februara odlučujemo da li ćemo ili ne biti član EU", rekao je Jeremić.

Govoreći o rešavanju statusa Kosova, Jeremić je istakao da je Kušneru preneo da je Beograd posvećen pronalaženju kompromisnog rešenja, koje može biti pronađeno samo kroz nastavak statusnog dijaloga. On je ponovio da Srbija ne prihvata nametanje rešenja, kao i bilo koje rešenje koje će se kositi sa Ustavom Srbije i međunarodnim pravom.

Jeremić je napomenuo da je za slanje Misije EU na Kosovo neophodno odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Mi smo spremni da o tome razgovaramo u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Beograd i Priština u ofanzivi

Izvor: B92, 23.Jan.2008

Beograd -- Beograd i Priština nastavljaju diplomatske napore da ubede uticajne države da Kosovu ne treba, ili treba, priznati nezavisnost... Dok ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić nastavlja diplomatsku ofanzivu kako bi članice EU ubedio da Srbija treba da potpiše sporazum o stabilizaciji,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.