Izvor: B92, 23.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Beograd i Priština u ofanzivi

Beograd -- Beograd i Priština nastavljaju diplomatske napore da ubede uticajne države da Kosovu ne treba, ili treba, priznati nezavisnost.

Dok ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić nastavlja diplomatsku ofanzivu kako bi članice EU ubedio da Srbija treba da potpiše sporazum o stabilizaciji, kao i da još uvek ne treba slati Misiju Unije na Kosovu, njegov šef - premijer Srbije i dalje tom Misijom uslovljava potpisivanje sporazuma.

Osim toga, zvanična Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponavlja da bi nezavisnost Kosova bila presedan, a kosovski premijer Hašim Tači tvrdi da će u Prištini, a ne u Briselu, gde se danas nalazi, saopštiti datum proglašenja nezavisnosti.

Nakon Rumunije, ministar Vuk Jeremić danas je u Parizu ubeđivao francuske zvaničnike, tačnije njihovog ministra inostranih poslova Bernara Kušnera da Srbija treba da potpiše sporazum sa EU već 28. januara.

I ovog puta, kao i u slučaju Grčke i Rumunije gde je prethodno boravio, Jeremić je dobio podršku.

"Francuska će se čvrsto založiti i učiniti sve što je u njenoj diplomatskoj moći da taj konsenzus bude uspostavljen već koliko u ponedeljak. Ukoliko se to ne desi do ponedeljka, to će se desiti vrlo brzo nakog toga, odnosno već na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova EU", tvrdi ministar Jeremić.

Međutim, u Beogradu se nastavlja već poznata priča – premijer Koštunica još jednom uslovljava Evropu, odnosno traži da izabere da li hoće sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ili da "protivpravno pošalje Misiju za rasparčavanje Srbije".

Za poštovanje međunarodnog prava zalaže se i zvanična Moskva, pa je tako šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da će nezavisnošću Kosova objektivno biti stvoren presedan, i to ne samo za Južnu Osetiju i Abhaziju, već za oko 200 različitih regiona u svetu.

"Kada je reč o nezavisnosti Kosova, to je pozicija poraza i treba učiniti sve kako bi problem Kosova bio rešen u okvirima međunarodnog prava. Mi veoma dobro razumemo detablizirajući efekat svakog separatističkog procesa, nedavno smo mi na kratko osetili opasnost i pretnju koja stiže od toga. U našem je interesu da se očuva stabilnost, da se ne dozvoli separatizam i kršenje međunarodnog prava i Rusija tu ne pokušava da sledi neke svoje interese iz koristi", rekao je Lavrov.

Osim Beograda, u ofanzivu je krenula i zvanična Priština – Hašim Tači, prvi put kao kosovski premijer boravi u Briselu.

Tači i tu priliku koristi da ponovi da je na Kosovu sve spremno za nezavisnost koja će doći vrlo brzo.

"Sve što budemo radili, radićemo u saradnji sa Vašingtonom i Briselom, mislim da je nama neophodna ta odluka. Mi ćemo uskoro saopštiti datum proglašenja nezavisnosti, ali ne u Briselu, već u Prištini", kaže Tači.

Prema saznanjima agencije Beta, jedna od opcija za Kosovo mogla bi biti da skupština u Prištini najpre uskoro usvoji "deklaraciju o nameri" proglašenja nezaviznosti, a da se sama odluka o nezavisnosti ostavi za kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.