Šta muzičari slušaju: Dušica Stojković (Positive Vibration Movement, Drum n Zez)

Izvor: BalkanRock.com, 26.Apr.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta muzičari slušaju: Dušica Stojković (Positive Vibration Movement, Drum n Zez)

Ovonedeljni gost naše rubrike “Šta muzičari slušaju” bila je Dušica Stojković, i tom prilikom izdvojila je albume koje vezuje za određena emotivna stanja, i koji su joj se samim tim zauvek urezali u srce.

Ona trenutno svira klavijaturu u bendovima Positive Vibration Movement i Drum n Zez (bek vokal). Zaposlena je kao profesorica muzičke kulture i sofleđa, a povremeno i selektuje muziku u novosadskim barovima i disko igraonicama. Dušicu >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << mnogi pamte kao članicu nekada popularnog novosadskog benda Generacija Bez Budućnosti, u kojem je, kako kaže, dušom još uvek, i kao članicu benda Lutke, u kojem je svirala je do prošle godine.

Ian Brown – F.E.A.R (2001)

Ovaj album sam prvi put čula 2001. godine kada sam se odselila iz Srbije na ostrvio Kos. Još uvek su se kupovali original cd-i pa sam eto imala i ja original. :) Svaka pesma me je toliko dodirnula da danima nisam skidala slušalice sa ušiju. Obuzeta sam bila zvukom i tekstovima koji su se potpuno stapali sa mojom dušom. Omiljena pesma sa albuma mi je “Bubbles”.

Marianne Faithfull – LIVE in HOLLYWOOD (2005)

Aaaaah Marijana….Mislim da sam prvi put čula u srednjoj školi. Neko od mojih kul drugara mi je rekao za nju i prvo sam imala kasetu. Da! Teta Marijana ikona šezdesetih godina me je začarala svojim prelepim glasom. Ne mogu da izaberem omiljeni album jer jednostavno misim da je na ovom koncertu izdvojeno ono najbolje. Uživo u Holivudu 2005. godine.

Kroz Marijanine pesme oseća se u isto vreme velika snaga i krhkost. MIslim da samo živele u isto vreme na istom mestu da bi smo možda bile dobre durgarice. Je l’ i vi nekad tako maštate ili osećate? :) Izdvajam “Ballad of Lucy Jordan”.

Connan Mockasin – Forever Dolphin Love (2011)

Oaj album je poslednje što me je ODUVALO na prvu. Psihodelični pop sa Novog Zelanda.

Zaista davno nisam čula nešto novo, a da me je nateralo da slušam ponovo i ponovo. Sneni zvuk i čarobni glas ovog momka nosi i mašta počinje da radi. Vrlo su zanimljivi i spotovi koje pravi. Poseban je. Konan i njegov bend su iamli zajedničku turneju sa bendom Radiohead po Australiji i Novom Zelandu, a kasnije je i sa Charlotte Gainsbourg, kao njen lajv bend te može da se zaključi otpriike kakvog je on senzibiliteta.

The KNife –  We Share Our Mothers’ Health (2006)

Duo iz Švedske. Elektronska muzika, a ovo je njihov treći album. Dobiii su nekoliko nagrada za ovaj album ,ali su uvek odbijali da dođu na ceremonije dodela. Super. Muzika je vrlo moćna da moćnija ne može biti. Može se reži elektronski hardkor. Pesma koju izdvajam je “SIlent Shout”.

Queens of the Stone Age

Ne umem da izaberem omiljenu pesmu. Prosto ne umem. Niti album. Obožavam sve. Zvuk, tekstove, dečake iz benda. Sve.

Cocteau Twins – Blue Bell Knoll (1988)

Bila je izvesna reklama na televiziji za pozoriste Dadov gde je podloga bila pesma “Carolyn fFngers”. Nisam mogla da nađem nikako šta je to, niti sam imala koga da pitam dok jednog dana nakon mnogo godina kolega na radiju nije pustio to. Toša Idvorean mi je otvorio oči i uši i od onda su zauvek u srcu mom.

Slapp Happy – Acnalbasac Noom (1980)

Englesko – nemački avangardni pop bend sedamdesetih. Njihov zvuk je najviše okarakterisala pevačica Dagmar Krauss svojim prelepim glasom. Kratkog veka je bio ovaj bend no svojim ekscentričnim zvukom i pojavom ostavili su dobar trag na svet i mene. Izdvojila bih pesmu koja nosi naziv kao album.

Adriano Celentano – Le piů belle canzoni di Adriano Celentano (2010)

Kao i Marijana, Adriano me je začarao još kad sam bila mala. :) Isto misim da bismo baš bili super drugari da smo se znali. Kompozitpor, glumac, režiser i tv prezenter. Pravi šmeker, a takva mu je i muzika. Prekul tip.

Ramones

Moram li pominjati Ramones? :)

Nema šta puno da pišem a da ljudi ne znaju. Tako da samo pritisnite plej na bilo šta na Youtubu.

Pavel Fajt & Pluto – Pavel Fajt and Pluto (1996)

Česki avaangardni zvuk. Bubnjar i muzički producent. Sa bendom Pluto izdao dva albuma a omiljeni je upravo ovaj koji sam navela. Melodični art – rock ako uopšte može da se okarakteriše… i ovaj cd zauzima mesto u kejsu koji se zauvek sluša i nikad ne dosadi.

Oliver Mandić – Zbog tebe bih tucao kamen (1982)

Verujem da i za ovaj album ne moram da pričam kakav je to zvuk. Kako to može da se ne zna. Kada smo tada svi gledali Mesam i slušali dve radio/tv stanice.

I kao dvanaest mogu vam samo kazati da ovde ne može lista stati….no evo možda žanrova koje često zavrtim na setovima: new wave, disco, electro, veliki sam fan Northern Soul-a, a volim i Luisa. Ha, šta kažete? Dođite nekad na moj disco set pa žemo da čujemo uzivo.

Fantastic expectations, amazing revelations

Final execution and resurrection

Free expression as revolution

Finding everything and realizing

You got the fear.



 

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.