Srbi bez Evrope, nacionalni koeficijent na udaru

Izvor: Sportske.net, 25.Avg.2016, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi bez Evrope, nacionalni koeficijent na udaru

Četiri kluba predstavljala su Srbiju ovog leta u kvalifikacijama za evropska takmičenja a nijedan nije uspeo da se domogne grupne faze. Evo kako će neuspesi uticati na nacionalni koeficijent.

Večeras su poslednja dva srpska predstavnika eliminisana iz Evrope što znači da domaćih klubova neće biti u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope.

Partizan i Čukarički odavno su rekli zbogom >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << Evropi, dok su Crvena zvezda i Vojvodina do večeras vodili bitku za lične i nacionalne interese.

Nakon ispadanja sva četiri kluba iz Evrope možemo da svedemo račun i pogledamo koliko je ko dao za nacionalni koeficijent koji nam iz godine u godinu biva sve slabiji.

Pođimo najpre od objašnjenja kako srpski klubovi grade nacionalni koeficijent i na koji način se vrednuju dobri rezultati u kvalifikacijama i grupnim fazama evropskih takmičenja.

– svaki remi u kvalifikacijama (LŠ ili LE) donosi 0.5 bodova za nacionalni koeficijent

– svaka pobeda u kvalifikacijama donosi 1 bod za nacionalni koeficijent

– svaki remi, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 1 bod za nacionalni koeficijent

– svaka pobeda, počev od grupnih faza pa do finala, donosi 2 boda za nacionalni koeficijent

Računica srpskih klubova posle upravo završenih kvalifikacija izgleda ovako:

* Vojvodina 5.5 bodova

* Crvena zvezda 3.5 bodova

* Čukarički 2 boda

* Partizan 1 bod

Kada se sabere učinak sva četiri kluba dolazimo do cifre od 12 bodova što bi bilo sjajno da je ne treba podeliti sa četiri. Dakle, za sezonu 2016/2017 na ukupnu cifru nacionalnog koeficijenta Srbije dodajemo 3.000 boda.

U prethodnoj sezoni Partizan je beležio odlične rezultate u Ligi Evrope pa je gotovo sam sakupio 4.250 boda, ali do kraja sezone Srbija više nema mogućnost da napreduje.

Nemojte da vas zavra to što će Srbija u konačnom obračunu imati 15.500 bodova, jer je više u odnosu na prethodni period (14.625) ali nije dobro na duge staze.

Zemlje koje nam dišu za vratom imaće predstavnike u Evropi koji će nastaviti da sakupljaju bodove i ostaje nam da vidimo kako ćemo na kraju sezone stajati na listi UEFA.

Trenutna smo na 27 poziciji ali nam Kazahstan i Bugarska dišu za vratom što samo govori gde smo u datom momentu u Evropi.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.