Kompjuter je glasao umesto nas na Evroviziji

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompjuter je glasao umesto nas na Evroviziji

Srpska delegacija i žiri krive novi sistem glasanja za Bojanin lošiji plasman od očekivanog i kažu da su jedino merodavni glasovi publike.

Posle velikih očekivanja od srpske predstavnice na Evrosongu, ostala je samo gorčina što smo takmičenje završili na 10. mestu. I dok Saša Mirković, producent ovogodišnjeg projekta Srbije na Evrosongu, kaže da je novi sistem glasanja loš i vrlo diskutabilan jer skoro nikome nije jasan, Dragan Ilić, predsednik srpske delegacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže da tu nema nejasnoća, ali se slaže da glasanje Srbiji ide na štetu.

- Do trijumfa Marije Šerifović na Evrosongu glasala je samo publika, ali se već sledeće godine pravilo promenilo tako što male zemlje poput nas skoro i nemaju šansu za pobedu. Tako je naša briljantna Bojana ostvarila mnogo lošiji plasman zbog ocena žirija, dok ju je publika iz cele Evrope bodrila svim srcem - objasnio je Ilić.

Dejanu Cukiću, predsedniku našeg žirija, takođe nije najjasnije kako se dolazi do konačne tabele.

- Svako od nas petoro je dobilo spisak svih 27 finalista i svima smo morali da dodelimo po ocenu od 1 do 26, s tim što jedan dodeljujemo najboljem i što ne glasamo za svoju zemlju. Papire smo predali koordinatorki koja je rezultate unela u kompjuterski program EBU. Taj program je to nekako obradio zajedno sa SMS glasovima - kaže Cukić sležući ramenima.

Osim njega, u žiriju su bili i Ksenija i Saša Milošević, Nevena Božović i Marko Kon.

Članovi crnogorske delegacije tvrdi da godinama trpe pritiske jer ih optužuju da nameštaju glasanje u svom žiriju.

- Pred polufinale prišao mi je Nemac, predsednik Referentne grupe, i rekao mi da prestanemo da razgovaramo o glasanju sa drugim delegacijama. Pitao sam ga ko razgovara i on mi je rekao da sam ja taj. Odmah smo se žalili EBU zbog toga - ispričao je za „Blic“ Sabrija Vulić, predsednik crnogorske delegacije.

Na drugoj strani, Referentna grupa održaće sastanak u junu povodom isključenja crnogorskog i makedonskog žirija iz glasanja, posle kojeg će biti jasno da li su posredi mahinacije ili nenamerne greške.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ako niste znali: Umesto nas je na Eurosongu glasao kompjuter!

Izvor: Svet, 26.Maj.2015

Srpska delegacija i žiri krive novi sistem glasanja za lošiji plasman Bojane Stamenov, od očekivanog, i kažu da su jedino merodavni glasovi publike.. Posle velikih očekivanja od srpske predstavnice na Evrosongu, ostala je samo gorčina što smo takmičenje završili na 10. mestu. I dok Saša Mirković,...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.