Nektar kupio slovenački Fruktal

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nektar kupio slovenački Fruktal

Ljubljana -- Srpsko preduzeće Nektar je kupilo slovenački Fruktal, postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto vlasničkog udela u Fruktalu.

Kako saznaje B92, Nektar iz Bačke Palanke, u vlasništvu porodice Radun, je novi većinski vlasnik najpoznatijeg slovenačkog proizvođača voćnih sokova, Fruktala.

Uprava Pivovarne Laško, posredne vlasnice Fruktala, se odlučila da kompaniju proda naboljem ponuđaču, srpskom Nektaru.

Kako se nezvanično saznaje, pored Nektara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obavezujuće ponude za kupovinu Fruktala su dali i londonski investicioni fond Argus, austrijski proizvođač sokova Špic i hrvatsko preduzeće Stanić.

Kako nezvanično navodi beogradski dnevni list Pres, srpski lider u proizvodnji sokova Nektar je odrešio kesu za Fruktal u iznosu od oko 50 miliona evra.

Cena po kojoj je Nektar kupio Fruktal još uvek nije poznata, ali se pretpostavlja da se radi o najvećoj do sada srpskoj investiciji u Sloveniji.

Najveći proizvođač voćih pića u Srbiji, porodično preduzeće Nektar, je osnovano 1998. godine u Bačkoj Palanci i u 100 odstotnom je vlasništvu porodice Radun. Dosadašnji vlasnik Fruktala je bila Pivovarna Union, koja se nalazi u vlasništvu Pivovarne Laško.

Poslovna grupa Pivovarna Laško je, zbog prevelike zaduženosti, bila prisiljena od strane banaka poverenica da počne sa prodajom svih investicija u svom vlasničkom portfelju koje se direktno ne tiču njene osnovne delatnosti - proizvodnje i prodaje piva.

Zbog toga je Pivovarna Laško bila prinuđena da proda i najvećeg i najpoznatijeg slovenačkog proizvođača voćnih sokova, Fruktal iz Ajdovščine.

Prodaju Fruktala srpskom Nektaru će još morati da odobri, odnosno potvrdi, vanredna skupština Pivovarne Laško, koja treba da bude održana 30. jula.

Naime, pre par nedelja je jedan od lokalnih, slovenačkih investitora objavio nameru da da ponudu za kupovinu Pivovarne Laško, zbog čega do kraja roka zakonom predviđenog za objavljivanje te ponude za preuzimanje, rukovodstva Pivovarne Laško i svih preduzeća u njenom vlasništvu ne smeju da obavljaju poslove koji izlaze iz okvira redovnog poslovanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nektar" kupio "Fruktal"

Izvor: B92, 26.Jul.2011

Ljubljana -- Nektar kupio slovenački Fruktal, postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto vlasničkog udela, saznaje B92. Ovo je najveća srpska investicija u Sloveniji do sada..."Nektar" iz Bačke Palanke, u vlasništvu porodice Radun, novi je većinski vlasnik najpoznatijeg slovenačkog proizvođača...

Nastavak na B92...

'Nectar' kupio slovenački 'Fructal'

Izvor: Šumadija Press, 26.Jul.2011

Srpsko preduzeće Nectar je kupilo slovenački Fructal, postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto vlasničkog udela u Fructalu.

Nastavak na Šumadija Press...

“Nektar” kupio “Fruktal”

Izvor: Capital.ba, 26.Jul.2011

LJUBLJANA,  Nektar kupio slovenački Fruktal, postavši većinski vlasnik sa 93,73 odsto vlasničkog udjela, saznaje B92. Ovo je najveća srpska investicija u Sloveniji do sada. 'Nektar' iz Bačke Palanke, u vlasništvu porodice Radun, novi je većinski vlasnik najpoznatijeg slovenačkog proizvođača...

Nastavak na Capital.ba...

Kompanija "Nektar" kupila slovenački "Fruktal"

Izvor: Blic, 26.Jul.2011

Kompanija "Nektar" iz Bačke Palanke kupila je većinski paket akcija slovenačkog "Fruktala", potvrđeno je "Blicu" u ovoj kompaniji. Na Ljubljanskoj berzi je objavljeno da će srpska kompanija za 93,73 odsto "Fruktala" platiti 35,3 miliona evra...Kako je rečeno u ovoj kompaniji, "Nektar" je slovenačku...

Nastavak na Blic...

Nektar kupio Fruktal

Izvor: EMportal, 26.Jul.2011

Pivovarna Laško je danas potvrdila da je 93,7 odsto vlasništva Fruktala prodala Nektaru iz Srbije, koji je ponudio i najbolju cenu, ali i najbolje uslove saradnje.

Nastavak na EMportal...

Radun: Fruktal će biti najbolji

Izvor: B92, 26.Jul.2011

Ljubljana -- Kupovina Fruktala je za Nektar velika čast i odgovornost, a cilj Nektara je da postane najveća kompanija te vrste u regionu, kažu Slobodan i Bojan Radun...Slobodan Radun, otac Bojana Raduna izvršni direktor Nektara kaže da je kupovina Fruktala kretanje ka cilju Nektara da postane najveća...

Nastavak na B92...

Ajdovščina insistira na ugovoru sa Nektarom

Izvor: Capital.ba, 26.Jul.2011

AJDOVŠČINA,  Prva reakcija na kupovinu kompanije Fruktal od strane Nektara iz Bačke Palanke je stigla iz Ajdovščine koja zahtjeva potpisivanje ugovora sa tom srpskom firmom. 'Nezvanično je bilo dogovoreno da opština Ajdovščina prije odluke o prodaji potpiše ugovor o tri ključne stvari - otkupu...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.