Telenor uložio 210 miliona evra u ekonomiju Srbije

Izvor: Objava, 17.Jan.2020, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telenor uložio 210 miliona evra u ekonomiju Srbije

Telenor je već 10 godina lider na tržištu mobilnih prihoda u Srbiji, a kompanija je u proteklih godinu i po dana, otkada posluje pod okriljem PPF grupe, uložila 210 miliona evra u srpsku ekonomiju. U 2019. godini Telenor beleži rast u segmentu postpejd korisnika, rast prihoda, kao i rekordno visoke rezultate koji se tiču merenja zadovoljstva korisnika, gde je razlika u odnosu na drugoplasiranog značajno povećana.
„Nastavljamo sa ulaganjem u srpsku privredu, pre svega u infrastrukturu i mrežne kapacitete”, kaže Majk Mišel, generalni direktor Telenora, i dodaje: „Srbija danas ima jake makroekonomske indikatore u pogledu rasta na tržištu, a kada je u pitanju poslovanje u 2019. godini možemo reći da smo zadovoljni, jer je tržište mobilne telefonije pokazalo rast upravo u skladu sa našim očekivanjima".
Telenor je u 2019. godini pustio u rad prvu 5G baznu stanicu i time kreirao testno okruženje u Naučno tehnološkom parku Beograd koje je dostupno svima, bilo da su to fakulteti, Vladini organi ili startapovi. Kako se u javnosti dosta priča o 5G mreži, Mišel misli da je izbor pravog trenutka ključ za njeno komercijalno uvođenje i dodaje: „Što se dijaloga tiče na temu komercijalnog uvođenja 5G-a, naš stav je da ne treba da žurimo, dok ekosistem ne bude u potpunosti spreman za njenu primenu. Komercijalna upotreba bi možda mogla da počne 2021. ili 2022. godine“.

Mišel kaže i da Telenor investira 30 do 50 miliona evra godišnje u razvoj infrastrukture koja može da podrži ubrzani rast korišćenja mobilnog interneta. „Vođeni činjenicom da 40 odsto ukupnog internet saobraćaja prolazi kroz Telenor mrežu, uglavnom zbog pregleda video sadržaja, uveli smo i 4G+ tehnologiju, koja nudi tri puta veće brzine i kapacitet u odnosu na 4G i kojom pokrivamo 450 gradova u Srbiji, što je otprilike 60 odsto stanovništva", naglašava generalni direktor Telenora.

Telenor mreža je u 2019. godini dva puta primila prestižno priznanje „Najbolja mreža na testu“ mobilnih mreža u Srbiji od strane P3 međunarodne kompanije. To je nezavisno merenje zasnovano na inovativnoj „crowdsoursing metodi“, koja pokazuje stvarno iskustvo korisnika, sprovedi se u 120 zemalja sveta i meri kroz milione interakcija sa korisnicima
Ono što je obeležilo prethodnu godinu u Telenoru je i generalno sponzorstvo Atletskog saveza Srbije. Zahvaljujući tom partnerstvu, proizašle su brojne mogućnosti i za društveno odgovorne projekte kao što je „Brzinom do zvezda“ koji će obuhvatiti 120 hiljada dece širom Srbije tokom ove školske godine.






Povezane vesti

Veliki potencijal domaće industrije građevinskog materijala (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020

Zvanična statistika procenjuje da je vrednost izvedenih građevinskih radova u 2019. godini povećana za 28,5% u odnosu na prethodnu godinu, a u ovaj rast je ugrađeno oko 400 hiljada tona voznog cementa, iako su domaće cementare radile sa dve trećine kapaciteta. Da li je i koliko skokoviti rast građevinarstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...