17. januar  2020. 15.11  | Izvor: RTV (Đuro Vukelić)

Veliki potencijal domaće industrije građevinskog materijala (AUDIO)

BEOČIN -

Zvanična statistika procenjuje da je vrednost izvedenih građevinskih radova u 2019. godini povećana za 28,5% u odnosu na prethodnu godinu, a u ovaj rast je ugrađeno oko 400 hiljada tona voznog cementa, iako su domaće cementare radile sa dve trećine kapaciteta. Da li je i koliko skokoviti rast građevinarstva doprineo rastu domaće proizvodnje građevinskog materijala, predočava direktor "Lafarž –Srbija" Dimitrije Knjeginjić.

audio icon

Građevinska industrija u Srbiji 4. godinu za redom beleži rast, a očekujem da ovaj rast bude bar jednako vidljiv i u 2020. godini, kaže Knjeginjić i dodaje da najavljeni projekti koje garantuje država, poput auto – puta Ruma – Šabac – Loznica, Fruškogorskog koridora i rekonstrukcije pruge Novi Sad – Subotica, uz direktne strane investicije, opravdavaju bolja očekivanja za ovu godinu u odnosu na prethodnu.

Govoreći o udelu uvoznog cementa sa aspekta kapaciteta domaće industrije i neiskorišćenosti njenih mogućnosti, on ističe svoja očekivanja da uvoz cementa neće rasti, s obzirom na to da su industrije zemalja u okruženju zauzete sopstvenim tržištem.

Kada je reč o mogućnosti da Srbija od zemlje uvoznika postane zemlja izvoznik, Knjeginjić objašnjava da je neophodno doneti Zakon o upravljanju otpadom kako bi Srbija postala konkurentna zemljama u okruženju, kao i da se iskoristi potencijal Dunava.

"Nama ide na ruku rast cene tone ugljen-dioksida, a ukoliko rast bude do nivo od oko 40 evra po toni, uz postojanje mogućnosti Beočinske cementare da uvozi otpad, garantujem da bi fabrika radila 340 dana u godini."

Knjeginjić zaključuje da bi u ovim okolnostima cementara postala ozbiljan izvoznik, s obzirom na potencijal naših luka, položaj na Dunavu i dostupnost svih tržišta uzvodno i nizvodno od Beočina.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati  OVDE

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 1

sale  17. 01. 2020. | 18:16
vise nas interesuje: koliko vi zagadujete okolinu? jer inspektori spavaju?!