Novi udarac  za genetski modifikovane kulture

Izvor: EurActiv Srbija, 20.Sep.2012, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udarac za genetski modifikovane kulture

Nova studija o posledicama genetski modifikovanog kukuruza ponovo je podstakla raspravu o tome da li evropski propisi dovoljno štite potrošače i dovela u pitanje bezbednost takvih proizvoda. Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Kaenu, na severozapadu Francuske, pokazalo je da pacovi hranjeni jednim tipom genetski modifikovanog kukuruza američke firme Monsanto umiru brže i više dobijaju tumore od ostalih pacova. Ova studija sprovodjena je u tajnosti tokom dve godine, dok su do sada sprovodjena >> Pročitaj celu vest na sajtu EurActiv Srbija << tromesečna istraživanja. Francuska je odmah zatražila donošenje jasnijih propisa EU u pogledu genetski modifikovanih organizama, a i Brisel je najavio mogućnost da povuče odredjene korake ukoliko se pokaže zasnovanost rezultata. To, medjutim, neće biti lako, kako zbog snažnog pritiska industrije, tako i zbog pravila svetskog trgovinskog sistema.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Studija koja je uznemirila Francusku

Izvor: RTS, 21.Sep.2012, 08:59

Pacovi hranjeni genetski modifikovanom vrstom kukuruza američke firme "Monsanto" oboljevali od tumora i imali teška oštećenja bubrega i jetre, tvrde francuski naučnici. Ima i naučnika koji kritikuju studiju i istraživačke metode, kao i upotrebu albino sprag dauli pacova, jer je ta vrsta podložna...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.