Zrenjaninci podižu vetrozaštitni pojas

Izvor: Ekologija.rs, 19.Mar.2015, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjaninci podižu vetrozaštitni pojas

Zrenjanin je obezbedio 10.000 sadnica drveća za podizanje vetrozaštitnih pojaseva na nekoliko lokacija u tom gradu, a danas je počela sadnja drveća na delu kod raskrsnice za Perlez.

Ta lokacija nalazi se na putu Zrenjanin-Beograd i najugroženiji je deo te saobraćajnice na kojoj je u januaru prošle godine zbog velikih snežnih nanosa više destina ljudi ostalo zavejano u automobilima.

Gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je danas sa svojim zamenikom Sašom Santovcem posetitio taj deo puta, rekao je novinarima da se u posao podizanja vetrozaštitnog pojasa krenulo veoma ozbiljno.

“Ovde je veoma malo drveća, neodgovorni poljoprivrednici samo što nisu uzorali asfaltni put”, kazao je on.

Kako je rekao, na delu od Čente do Zrenjanina biće zasadjeno oko 5.000 sadnica, ističući da je posle toga veliki problem da se vetrozaštitni pojas sačuva.

Gradonačelnik je najavio da će sadnice biti zasadjene i na još nekoliko lokacija, ali je istakao i da su predvidjene i odredjene sankcije za one koji unište sadnice.

“Naravno, ne želimo da do toga dolazi, da se kažnjavamo, želja mi je da svi zajedno saradjujemo, jer, ono što se na ovom delu puta dogodilo, može se dogoditi ponovo, a u tom slučaju, štete su mnogo veće”, rekao je Janjić.

Na području srednjeg Banata Sečanj ima najniži stepen šumovitosti sa 0,37 odsto, Žitište 0,45, Novi Bečej 0,80, opština Nova Crnja 0,81, a grad Zrenjanin ima 2,6 procenata šume. Šumovitost Vojvodine iznosi 6,5 odsto, dok taj procenat u Evropi iznosi 40 odsto.

Izvor: Zelena Srbija

Nastavak na Ekologija.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.