Zoran Stanković osporava nalaze patologa iz Srebrenice

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Stanković osporava nalaze patologa iz Srebrenice

Veštak Ratka Mladića za sudsku medicinu, bivši ministar odbrane Srbije Zoran Stanković, osporavao je nalaze patologa koji su vršili obdukciju tela iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995.

Stanković je odbio da se izjasni o broju tela ekshumiranih iz tih grobnica i okolnostima njihovog stradanja, uz obrazloženje da to izlazi iz okvira sudske medicine.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice koje je, po optužnici, VRS streljala u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Suština Stankovićevih prigovora na rad obducenata bila je da oni nisu mogli sa potpunom sigurnošću utvrditi uzrok smrti zato što nije bilo dovoljno mekog tkiva na većini tela, koja su pronađena “skeletizovana” ili “saponifikovana”.

Kako je obasnio, kod takvih posmrtnih ostataka se ne može utvrditi da li su povrede nastale za života žrtve ili kada je ona već bila ubijena.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija da li bi patolog koji pronađe rupu od metka u lobanji žrtve mogao da zaključi da je to uzrok smrti, Stanković je odgovorio potvrdno, ali uz rezervu. Rekao je da je u svojoj praksi naišao na slučajeve kada je žrtvama u glavu bilo pucano pošto su već bile mrtve.

Patolozima čije je nalaze u dokaze uvelo Tužilaštvo, veštak odbrane je zamerio i što su postavljali “dijagnozu” da li su rane bile ustrelne ili nanete eksplozivom, a da te rane u zapisnicima nisu podrobno opisali.

“Dijagnoza bez opisa povreda tokom obdukcije je – neprihvatljiva. Ja nemam pravo da osporavam taj njihov nalaz, ali on se ne može proveriti bez opisa povreda”, rekao je Stanković.

On je rekao da je “smrt tih osoba mogla da nastupi u različitim vremenskim periodima”, tokom “više nedelja i meseci”, na osnovu činjenice da su tela ekshumirana iz iste grobnice bila u različitim fazama raspadanja.

Predočavajući da je u nekim telima ekshumiranim iz grobnice u selu Glogova kod Bratunca bila pronađena sačma, Mladićev branilac Dragan Ivetić upitao je veštaka da li je oružje sa sačmom bilo uobičajeno u jugoslovenskoj vojsci.

"Vojska bivše Jugoslavije nije imala oružje sa sačmomW, odgovorio je Stanković.

On je većinu svojih primedbi izneo na osnovu izveštaja sudskog patologa Dušana Dunjića, koji je u oktobru prošle godine umro u Hagu, neposredno pre svedočenja na procesu generalu Mladiću. Sa nekim Dunjićevim zaključcima, Stanković se, međutim, nije složio.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković,   Ratko Mladić

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.