Umrežavanje zdravstva do 2015.

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrežavanje zdravstva do 2015.

Prva faza informatizacije zdravstvenog sektora u Srbiji biće završena 2015. godine, a u integrisani informacioni sitem biće povezane sve institucije i ustanove zdravstvenog sistema, izjavio ministar zdravlja Zoran Stanković.

Ministar zdravlja Zoran Stanković otvorio je danas u Beogradu dvodnevnu regionalnu koferenciju posvećenu kvalitetu i sertifikaciji sistema elektronskog zdravstvenog kartona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (EHR) i godišnju konferenciju instituta "EuroRec", ocenivši razvoj informacionog sistema važnim za napredak u zdravstvu.

Stanković je u prisustvu predstavnika institucija i projekata iz oko 20 evropskih zemlja u hotelu "Kontinental" naglasio da sistem elektronskog zdravstvenog kartona povećava pozitivan uticaj na kvalitet nege na svim nivoima zdravstvene zaštite građana i najavio završetak prve "operacije informatizacije" zdravstvenog sektora do 2015. godine.

"Ovo je prilika za razmenu iskustava zainteresovanih profesionalaca iz regiona, sticanje uvida u međunarodna kretanja i status u ovoj oblasti, kao i mogućnost donošenja preporuka na regionalnom nivou", smatra resorni ministar.

Stanković je podsetio da se razvoj informacionog zdravstvenog sistema u Srbiji sprovodi u skladu sa strateškim opredeljenjem Ministarstva i implementacijom dokumenta "e-Zdravlje 2015" - usaglašenog sa evropskim standardima i regulativom relevantnih institucija.

"U integrisani informacioni sistem biće povezane sve institucije i ustanove u zdravstvenom sistemu. Informatizacija je u toku i sprovodi se u okviru projekta Ministarstva i Svetske banke", naglasio je ministar zdravlja.

"Instaliranom računarskom mrežom biće povezano 1.800 udaljenih zdravstvenih stanica sa centralom, a u toku je i nabavka sertifikovanog softvera", naveo je ministar.

Informacioni sistem za efikasnije zdravstvo

"Tokom 2011. za 20 bolnica u Srbiji obezbeđeno je 100 servera, 1.600 personalnih računara. Evropska unija je kroz IPA program opremila 19 bolnica informacionim sistemima, a šest će biti opremljeno zajedničkim ulaganjem kroz projekte Ministarstva i Svetske banke. Do kraja 2012. operativne sisteme imaće 45 bolnica", kaže Stanković.

Konferenciji su, pored predstavnika resornog ministrstva, prisustvovali i zvaničnici institucija i projekta iz oko 20 zemlja srednje i jugoistočne Evrope, Evropske komisije, nacionalnih "EuroRec" instituta, prijekata IHE, predstavnici domaćih zdravstvenih ustanova, sertifikacionih tela, evropskih istraživačnih centara i IT kompanija.

Predsednik Instituta Žorž De Mur istakao je značaj elektronskih kartona u ukupnoj zdravstvenoj politici, dok se specijalista za zdravstvo iz kancelarije Svetske banke u Srbiji Ana Holt nada "daljem partnerstvu" sa Srbijom u ovoj oblasti i računa na izgradnju kapaciteta našeg zdravstvenog sistema.

Šef prvog sektora operacije delegacije Evropske unije u Srbiji Jolanda San Hose podsetila je da su tokom godine 43 bolnice dobile na ime tehničke pomoći oko 2,5 miliona evra, uz još četiri miliona za opremu.

Kako je naglasila predsednik "ProRec" instituta iz Srbije Nada Teodosijević reforma zdravstvenog sistema ne može se unaprediti bez informacionog sistema - važnog za efikasnost u ovoj oblasti.

 Digitalna agenda ambiciozan plan

Govoreći na panelu "Aktivnsoti Evropske komisije vezane za standardizaciju, interoperabilnost i sertifikaciju 'e-Zdravlje' sistema" Maja Vučković Krčmar iz delegacije EU u Srbiji naglasila je da u ovoj oblasti Evropa kasni za svojim industrijskim partnerima, poput Amerike.

"Do 2020. moramo da napravimo Akcioni plan i obezbedimo atraktivne usluge i digitalnu pismenost, digitalna agenda je ambiciozan plan za godine koje dolaze", upozorila je Vučković Krčmar.

Regionalni skup "Označavanje kvaliteta i sertifikacija EHR sistema" organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije i institut "EuroRec", uz podršku nacionalnih asocijacija - "ProRec" - Srbija i Slovenija i evropskog projekta EHR-Q-TN.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.