Stanković: Vlada će pomoći Albancima

Izvor: RTS, 06.Jun.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Vlada će pomoći Albancima

Srbija posvećena rešavanju svih problema Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, posebno ekonomskih. U zaštiti njihovih nacionalnih prava, Srbija poštuje domaće i međunarodno zakonodavstvo, poručio Zoran Stanković.

Vlada Srbije i Koordinaciono telo opredeljeni da rešavaju sve probleme Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, poručio predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rezolucije kosovskog parlamenta o zaštiti prava Albanaca iz "Preševske doline".

Stanković je, povodom rezolucije koju je danas usvojio kosovski parlament o zaštiti prava Albanaca iz "Preševske doline" koja predviđa zaštitu i unapređenje prava Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, naveo da Srbija poštuje prava svih nacionalnih manjina, pa i albanske.

"Kada je reč o pravima nacionalnih manjina, pa i albanske manjine, Srbija poštuje Ustav, zakone i sve međunarodne konvencije", rekao je Stanković, saopštilo je Koordinaciono telo.

Naveo je i da su "Vlada Srbije i Koordinaciono telo u potpunosti posvećeni rešavanju legitimnih problema građana Preševa, Bujanovca i Medveđe i onih problema koje su u proteklih nekoliko meseci naveli predstavnici albanskih političkih partija".

"Očekujemo nastavak razgovora sa Albancima sa juga Srbije, nakon što je Vlada Srbije u utorak 4. juna usvojila teme za buduće razgovore koje su predložili upravo predstavnici Albanaca", rekao je Stanković.

Napomenuo je i da Koordinaciono telo, zajedno sa predstavnicima opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, ulaže stalne napore u cilju trajnog rešavanja problema na jugu Srbije.

Prema njegovim rečima, naročita pažnja se poklanja ekonomskom razvoju i smanjenju nezaposlenosti, "kao najvećih problema na teritoriji ovih opština".

Razolucija kosovskog parlamenta predviđa zaštitu i unapređenje prava Albanaca u Preševskoj dolini, "kojima treba olakšati život i omogućiti slobodu kretanja iz doline do Kosova i nazad, ukidanje takse osiguranja koju plaćaju prilikom ulaska na Kosovo i otvoranje kancelarije u Prištini i Gnjilanu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.