Stanković: Funkcija uz uslov

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković: Funkcija uz uslov

Beograd -- Novi ministar zdravlja Zoran Stanković kaže da je prihvatio tu funkciju jer je dobio garancije da će imati odrešene ruke da ispita sve što je problematično.

Stanković namerava da u oblasti zdravstva ispita sve od malverzacija i korupcije, do lekarskih grešaka.

Stanković je rekao da pre odluke o rekonstrukciji vlade nije imao kontakta sa liderom G17 plus Mlađanom Dinkićem. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Dinkić mi je rekao - radite onako kao što ste radili, časno, pošteno i nadamo se da će biti rezultata. Imajući u vidu stanje u zemlji, znao sam da će biti veoma teško. To je istovremeno i moja obaveza prema premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, da svojim radom opravdam poverenje koje mi je ukazao i u narednom periodu doprinesem uspehu vlade", rekao je novi ministar zdravlja.

Objašnjavajući kako ga je G17 Plus predložila za ministra zdravlja, umesto Tomice Milosavljevića koji je podneo ostavku, Stanković je rekao da je tokom rada u Ministarstvu odbrane sarađivao sa Dinkićem, kao ministrom finasija.

"Ispoštovao je dogovor i dug vojske, koji je u to vreme iznosio pet milijardi i 700 miliona, skinuli smo na manje od milijardu dinara za nepunih 18 meseci, u to vreme povećali smo i plate pripadnicima vojske za 37 posto, iako nismo imali zakonsku osnovu, s obzirom da nismo bili kooptirani u Vladu Srbije", podsetio je Stanković.

On je dodao da je Dinkić, kada ga je zamolio, pomogao vojsci da bi se platili troškovi suđenja i prebacivanja u Srbiju majora Emira Šišića, kao i da je bio vrlo kooperativan kada su se rasvetljavale afere "Satelit" i "Pancir".

Optužbe opozicije, tokom skupštinske rasprave o rekonstrukciji vlade, da je prijatelj haškog begunca Ratka Mladića i da ta činjenica može da ugrozi evropski put Srbije, ukoliko postane ministar, Stanković je odbacio, rekavši da je Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom iz aprila 2002. godine takvo "druženje" zabranjeno.

"Prijateljstvo sa Ratkom Mladićem i kasnija druženja, o kojima sam ja govorio, je nešto što ne bih poželeo nikome. Obdukovao sam mu kćerku i taj odnos, koji se stvorio među nama, kao i odnos koji imam sa porodicoma čiju sam decu, majke, očeve, najbliže... obdukovao, poštovao sam i poštujem do danas, a neko pokušava da naruši i da mu da političku konotaciju", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, ta politička konotacija "i pamet tih ljudi podrazumeva da oni uopšte ne poznaju odnose koji se uspostavljaju nakon takvih aktivnosti".

"Prema tome, sa Ratkom Mladićem sam imao odnos koji se ticao odnosa čoveka koji je obdukovao njegovu ćerku i njegove stalne znatiželje da govorim o detaljima obdukcije. I ništa više", naglasio je Stanković.
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.