Prekršajna prijava protiv ministra Zorana Stankovića

Izvor: Blic, 30.Maj.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekršajna prijava protiv ministra Zorana Stankovića

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je prekršajnu prijavu protiv ministra zdravlja Zorana Stankovića zbog kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, odnosno odredbe kojom se zabranjuje korišćenje državnih resursa u stranačke svrhe, rekla je danas direktorka agencije Zorana Marković.

Stanković je u aprilu u svojstvu ministra zdravlja Srbije učestvovao na skupu o zdravstvu u Kopenhagenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Danskoj gde je dao izjavu kao kandidat za predsednika Srbije.

"Potpisala sam prekršajnu prijavu u ponedeljak", rekla je Markovićeva.

Ona je kazala da agencija još čeka da Srpska napredna stranka pečatom verifikuje svoj odgovor u vezi sa posetom bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija tokom izborne kampanje.

Agencija za borbu protiv korupcije dobila je 26. aprila odgovor SNS u kojem se navodi da ta partija nije platila "ni dinara" bivšem gradonačelniku Njujorka Rudolfu Đulijaniju, niti bilo kojem članu njegovog tima za dolazak u Beograd.

Prema njenim rečima, Demokratska stranka je u odgovoru agenciji navela da je DS platio troškove putovanja i boravka predsedničkog kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića na Međunarodnom sajmu tehnologije u Hanoveru.

"To su bila tri dramatična odskakanja u predizbornoj kampanji", kazala je Markovićeva.

Kampanja bila skupa, od 10. juna izvestaji stranaka

Marković je rekla da je minula izborna kampanja bila skupa i da će procenu troškova kampanje Agencija dati tek pošto od partija dobije finansijske izveštaje.

Marković je, pre početka neformalnog razgovara sa novinarima u organizaciji Agencije i nemačke fondacije "Konrad Adenauer", rekla da očekuje da će ti izveštaji sukcesivno početi da stižu od 10. juna.

"Prebrojavali smo i vrste reklama, i reklame u elektronskim medijima, ali i bilborde", kazala je Marković.

"Kampanja je bila skupa, ali su stranke dobile izuzetno visoke iznose iz javnih izvora za kampanju i imale svoja sredstva koja su sakupile iz privatnih izvora", rekla je Marković.

Ona je podsetila da sve političke stranke na zahtev Agencije moraju da dostave svu dokumentaciju i sve potpisane ugovore sa subjektima i institucijama koje su pružile usluge za vreme kampanje.

Marković je istakla da je država izdvojila oko osam milona evra iz budžeta za parlamentarne izbore, koji su podeljeni svim strankama, i da je taj iznos podeljen i predsedničkim kandidatama, kojih je bilo 12.

Agencija, dodala je Marković, trenutno prikuplja sve podatke koje treba da sortira i kroz finansijske izveštaje uporedi sa cenama i troškovima stranaka.

Ona je navela da je kampanje, što se tiče stila, bila pristojnija od prethodnih, iako je bila kraća, dodajući da smatra da negativna kampanja nije prljava, i da je to vid legitimne kampanje.

Povezane vesti: Prijave protiv stranaka jer nisu dale izveštaj o trošenju novca Marković: Prekršajne prijave za kašnjenje izveštaja funkcionera

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.