Otkrivena spomen-bista Kornelija Stankovića

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen-bista Kornelija Stankovića

Spomen-bista kompozitora Kornelija Stankovića (1831-1865) otkrivena je danas, na 180. godišnjicu njegovog rođenja, na uglu ulica Kornelija Stankovića i Djorđa Vajferta na Vračaru.

Bronzanu bistu na granitnom postolju, rad vajara Zorana Maleša, otkrili su predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović i direktorka Muzikološkog instituta SANU Danica Petrović.

"Stvarati bolji život bez tradicije i kulturne baštine je besmisleno, zato je jako važno da ovih događaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << imamo što više'', rekao je Kuzmanović na skupu.

Petrovićeva se osvrnula na život i rad Kornelija Stankovića, koji je osnovao novi nacionalni pravac u srpskoj muzici i koji je učio mlade ljude u Srbiji šta je tradicionalna muzika.

Kornelije Stanković je bio prvi školovani srpski muzičar, pijanista, kompozitor i horovođa.

Poseban značaj ima njegova delatnost na zasnivanju i obradi narodnog crkvenog pojanja, a veoma je važan i njegov doprinos nastojanjima da se strani kompozitori zainteresuju za našu kulturu.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kornelije Stanković dobio bistu

Izvor: B92, 30.Avg.2011

Bista kompozitora Kornelija Stankovića (1831-1865), rad vajara Zorana Maleša, otkrivena je 30. avgusta na uglu ulica Kornelija Stankovića i Đorđa Vajferta u Beogradu, povodom obeležavanja 180 godina od njegovog rođenja...Bistu su otkrili predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović i direktorka...

Nastavak na B92...

Otkrivena bista Korneliju Stankoviću

Izvor: Danas, 30.Avg.2011

Na sto osamdesetu godišnjicu rođenja Kornelija Stankovića, juče je na Vračaru otkrivena spomen bista znamenitom kompozitoru Korneliju Stankoviću.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.