Neće biti nestašice lekova

Izvor: Studio B, 23.Jun.2011, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti nestašice lekova

Ministar zdravlja srbije Zoran Stanković izjavio je, povodom stanja u farnmaceutskoj kompaniji Galenika, da nestašice lekova u Srbiji neće biti i da trenutno postoje "manje zalihe za dve vrste leka".

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić je rekao da će novi generalni direktor Galenike biti izabran u narednom periodu. Prema njegovim rečima većina rukovodilaca u toj kompaniji ostaće bez posla.

"Galenika je strateški važna kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i ne smemo da dozvolimo da se ponovo nađemo u ovakvoj situaciji i da dođe do nestašice lekova", poručio je Ćirić na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade Srbije.

Vlada daje Galenici garancije za kredite

Vlada Srbije odlučila je da da garancije državnoj farmaceutskoj kompaniji Galenika za kredit od 70 miliona evra, od čega će deo biti upotrebljen za refinansiranje kratkoročnih kredita, a deo za obrtni kapital.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, ministar ekonomije Nebojša Ćirić je je rekao da je trenutni iznos obaveza Galenike od oko 120 miliona evra, od čega je, kako je istakao, "akutni problem od oko 40 miliona evra kratkoročnih obaveza".

Garancija države za refinansiranje kratkoričnih obaveza i dela obrtnog kapitala, prema njegovim recima, omogućiće da dođe do prekida blokade računa Galenici i da počne normalno da posluje. Sa nekoliko banaka se, kako je rekao Ćirić, već pregovara o kreditu. On je naveo da su prethodnih godina 22 banke davale kredite Galenici, uglavnom kratkorične, dodajući da će verovatno biti spremne da se uključe u program reprograma dugova.

Ćirić je rekao da je Vlada Srbije donela odluku da se provede poslovno-finansijaska konsolidacija Gelenike i da se i rezultat rada dosadašnjeg rukovodstva. Ističući da je Galenika strateški važna kompoanija za funcionisanje farmaceutskog tržzišta i zdravstvenog sistema Srbije, on je rekao da je tom kompanijom do sada loše upravljano, jer je od firme koja je pre tri godine imala dobit došla u situaciju da u 2010. ima gubitak. "Moj utisak je da će većina rukovodilaca Galenike ostati bez posla. Vlada je zauzela stavi i dala nalog određenim službama da se ispita poslovanje i da odgovorni, ukoliko je bilo kršenja zakona, budu predmet istražnih radnji", rekao je on.

Ćirić je istakao da je dat nalog novom predsedniku Upravnog odbora da sprovede racionalizaciju i smanjenje troškova poslovanja, dodajući da misli da će uskoro uskoro doći do rešenja situacije sa bankama i reprograma kredita. Srpski ministar ekonomije Nebojša Ćirić je istakao da će novo poslovodstvo vlade podnositi izveštaj svaka tri meseca i dodao da je Vlada brzom reakcijom uspela da spreči nestašicu lekova.

Ministar zdravlja Zoran Stanković potvrdio je da da neće biti nestašice lekova u Srbiji. On je naveo da su problemi mogući jedino sa dva leka i to separinom, čijih zaliha ima za dva meseca i pronizonom, ali da ni tu ne očekuje probleme.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.