Moguća preraspodela kadrova

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća preraspodela kadrova

Višak lekara, sestara i nemedicinskog osoblja pokušaćemo da preraspodelimo u ustanove gde ih nema dovoljno, najavio ministar zdravlja Zoran Stanković. Predstavnici sindikata zaposlenih u zdravstvu predložili ministru rešenja za neke od problema i očekuju da se sa njim sastaju redovno.

U zdravstvenim ustanovama Srbije moguća je preraspodela kadrova, jer u nekim ustanovama nedostaju određeni lekari, sestre ili nemedicinsko osoblje, koji su višak u drugim ustanovama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smatra ministar zdravlja Zoran Stanković.

Ministar je, posle sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zdravstva, rekao da, prema podacima sindikata, u svim mestima u Srbiji nedostaje određen broj zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, negde medicinskog, a negde nemedicinskog osoblja.

"Pokušaćemo da izvršimo preraspodelu. Imamo neka zakonska ograničenja koja nas sputavaju da to uradimo u kraćem vremenskom periodu. Nadležne službe Ministarstva zdravlja su dobile zadatak da pokušaju da nađu najoptimalniji predlog i da tamo gde nedostaju ljudi to nadomestimo viškom iz drugih institucija", izjavio je Stanković.

Ministar je naveo da će predstavnici sindikata pregovore nastaviti sa predstavnicima Ministarstva finansija i da će Ministarstvo zdravlja u njima učestvovati kako bi se postigao povoljan ishod.

Sindikati predlažu rešenja 

Generalna sekretarka Sindikata sestara i tehničara Srbije Dragica Dašić je navela da na najtežim radnim mestima, poput odeljenja intenzivne nege i u operacionim salama, nedostaje veliki broj medicinskih sestara, pa su ministru predložili kako se to može rešiti.

"Srbija mora da napravi nacionalni i kadrovski okvir prema direktivi EU i mora se korigovati naš protokol, jer postoji već treća generacija visokoobrazovanih sestara, koje su plaćene isto kao sestre sa srednjom školom", istakla je Dašićeva.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Branislava Plančak ocenila je da se na prvom sastanku se ne može mnogo toga rešiti.

"Ipak, ministar nas je saslušao i nadam se da ćemo se sastajati po potrebi, ali bar jednom u dva meseca", rekla je Plančak.

Plančakova je podsetila da taj sindikat traži povlačenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o platama u državnim i javnim službama, isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010, 2011. godinu i povećanje plata za 15 odsto.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je da se nada da će novi ministar više učiniti za depolitizaciju i dekriminalizaciju u zdravstvu.

Ilić je najavio da će u petak, 25. marta podržati sindikate prosvete u najavljenim protestima zbog smanjivanja zarada zaposlenima koji štrajkuju skoro dva meseca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.