Izvor: Luftika.rs, 15.Avg.2023, 08:52

Marko i Zoran trče za Lenku od Novog Sada do Ostroga, do cilja im treba 564 km i 700.000 €

Dva hrabra momka, sportisti, Marko Stanković i Zoran Rakić svoju humanitarnu turu od Novog Sada do Ostroga, započeli su ispred hrama Srpske pravoslavne crkve na Detelinari, krenuli u humanitarnu trku do Ostroga kako bi prikupili sredstva za lečenje male Lenke Lazarević.
Njihova odlučnost i vera u dobra dela ih vode ka cilju – da svakodnevno pretrče minimalno 80 kilometara kako bi prikupili sredstva za lečenje dvogodišnje Lenke Lazarević. Ova inspirativna dvojka je puna vere u sebe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ali i u Boga, te su krenuli na put ka velikoj svetinji – manastiru Ostrog u Crnoj Gori, piše Telegraf.
Podvig su nazvali „Milion koraka za Lenku“ i namera je da motivišu i druge da se priključe akciji i doniraju novac za lečenje male Novosađanke koja ima leukemiju limfoblastnih ćelija. Lenka Lazarević (2021) je trenutno na lečenju u Monci u Italiji. Za medicinske troškove treba skupiti 700.000 evra, piše Ozon media.
Krenuli su iz Novog Sada, prelazeći preko Fruške Gore, zatim su stigli u Rumu, nastavili su svoj put kroz Jarak i planiraju da prođu kroz Šabac.
Sve to rade bez odmora, sa ciljem da pretrče ukupno 564 kilometara za svega 7 dana. Njihov plan je da dnevno pretrče 80 kilometara ili čak više, kako bi na dan Preobraženja, 19. avgusta, stigli do manastira Ostrog.
Na ovom putu nisu sami, sa njima je Markov otac u automobilu, gde su napravili mesto za odmor i spavanje. Markov otac budno prati njihov put a oni ne odustaju, cilj je sakupiti što više za Lenku, devojčicu kojoj je pomoć preko potrebna.
Ova hrabra dvojka poziva sve ljude koje je njihova priča dirnula da im se pridruže, pruže podršku i inspiraciju, te da doprinesu svojim doprinosom kako bi motivisali Marka i Zorana, srčane i odvažne borce, da uspešno završe svoju izuzetnu humanitarnu misiju.
Oni su ujedinjeni u cilju i svi zajedno veruju da će dragi Bog i sveti Vasilije Ostroški biti uz njih na ovom izazovnom putovanju.
– Dragi Bog i Sveti Vasilije Ostročki nas prate na tom putu, mi verujemo. U restoranu Kalem sakupili smo 78.500 dinara, nastavljamo dalje. Od jedne firme uplaćeno je 33.774 dinara, a veruju da je za jedan dan trčanja upalaćeno dosta SMS poruka.
Marko inače trenira boks, a Zoran je godinama igrao fudbal.
Građani mogu pomoći slanjem SMS poruke 1491 na broj telefona 3030, ali i uplatama na dinarske i devizne račune.
Sportisti velikog srca će svoje aktivnosti tokom puta objavljivati preko posebne Vajber grupe „НОВИ САД ОСТРОГ“ kako bi ljude motivisali da pomognu bolesnoj devojčici.
Svako ko može neka posalje 1491 na 3030 naše malo nekome znači mnogo.
Lenki je u junu 2022. godine dijagnostikovana akutna leukemija limfoblastnih ćelija (Dg.C91.0 Leukaemia lymphoblastica acuta [ALL]) nakon izvršene analize koštane srži u toku hospitalizacije na IZZZDIO Vojvodine zbog povišene telesne temperature, povišenih vrednosti leukocita u KKS i hepatosplenomegalije.
Lečenje citostatskom terapijom je odmah započeto u IZZZDIOV u Novom Sadu, a nakon 9 meseci intenzivnog bolničkog lečenja, po završetku indukcione faze, terapiju održavanja počinje u februaru 2023. godine.
Samo dva meseca nakon toga, u aprilu 2023. godine, Lenki se javlja povišena telesna temperatura i skok vrednosti leukocita, nakon čega je ponovo hospitalizovana i tom prilikom je potvrđen recidiv koštane srži i CNS recidiv.
Lenka sa nepune dve godine ponovo prima citostatsku terapiju, a nada za izlečenje je transplantacija koštane srži.
Budući da je Lenka svrstana u grupu visoko rizičnih pacijenata zbog malog uzrasta, vrlo ranog relapsa i s obzirom da nema srodnog donora koštane srži u porodici, Lenkini roditelji su odlučili da se nastavak lečenja i transplantacija koštane srži obavi u inostranstvu.
Lenka je radoznalo, veselo i nasmejano dete, koje uživa da istražuje svet oko sebe, da se igra u parku, trči, ljulja, grli sa plišanim igračkama, upoznaje nove drugare, a najviše od svega voli da se igra i trči sa svoja dva rođena brata.
Vreme je ključno u Lenkinoj borbi jer je potrebno da što pre ode na lečenje u inostsranstvo.
Sredstva su joj neophodna za nastavak lečenja u inostranstvu, troškove transplantacije koštane srži, specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.
Za Lenku! Budimo humani!
Pomozimo Lenki da pobedi opaku bolest! 1491 na 3030
Sava Lozanić svoje bogatstvo delio je siromašnim i bolesnim, zbog humanosti su ga zvali „Majka Srbija“

Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.