Svim trudnicama u Srbiji cela plata

Izvor: B92, 11.Nov.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svim trudnicama u Srbiji cela plata

Ministar zdravlja Zoran Stanković saopštio je danas da je pokrenuo inicijativu da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi trudnice ubuduće u svim gradovima Srbije dobijale 100 odsto ličnog dohotka za vreme održavanja trudnoće.

Stanković, koji je i član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, na konferenciji za novinare tog pokreta rekao je da je tu inicijativu juče na sednici vlade predočio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim članovima s obzirom da je Srbija, zbog pada nataliteta, za samo nekoliko godina izgubila ceo grad.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je trenutno 12.739 trudnica na bolovanju za koje je potrebno oko 1,151 milijarda dinara da bi dobile celu platu.

On je naveo da su analize pokazale da se u Srbiji godišnje proizvodi oko milijardu litara alkoholnog pića, a kada bi se uzimao samo jedan dinar od svakog llitra bilo bi dovoljno da se trudnicama isplati plata do 100 odsto.

Stanković je podsetio da lokalne samouprave u Beogradu i Novom Sadu dotiraju sredstva do 100 odsto plate trudnicama koje imaju rizičnu trudnoću i održavaju je, ali trudnice u drugim gradovima Srbije sa pravom postavljaju pitanje zašto su one u podređenom položaju.

Stanković smatra da treba razmotriti i mogućnost da nezaposlenim trudnicama tokom održavanja trudnoće lokalne samourave daju određena novčana sredstva u skladu sa budžetskim sredstvima koja su dobili ili da se na određeni način iz republičkog budžeta to podrži.

U URS su naveli i da je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović predložio gradskom veću da se nezaposlenim porodiljama iz sredstava grada mesečno isplaćuje 20.000 dinara dok dete ne napuni godinu dana, a to će primeniti i drugi gradonačelnici iz URS.

O svojoj inicijativi i predlogu da se taj zakon izmeni po hitnom postupku Stanković je obavestio i predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Ðukić-Dejanović, a kako je rekao podršku i puni angažman očekuje i od poslaničke grupe URS u parlamentu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svim trudnicama u Srbiji cela plata

Izvor: medio.rs, 11.Nov.2011

Ministar zdravlja Zoran Stanković saopštio je danas da je pokrenuo inicijativu da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi trudnice ubuduće u svim gradovima Srbije dobijale 100 odsto ličnog dohotka za vreme održavanja trudnoće.

Nastavak na medio.rs...

Lični dohodak za sve trudnice

Izvor: RTS, 11.Nov.2011

Ministar zdravlja Zoran Stanković saopštio da je pokrenuo inicijativu da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi trudnice ubuduće u svim gradovima Srbije dobijale 100 odsto ličnog dohotka za vreme održavanja trudnoće. ..Kako bi trudnice ubuduće u svim gradovima Srbije dobijale 100 odsto...

Nastavak na RTS...

Naknada zaposlenim trudnicama do punog iznosa

Izvor: PRObjave.com, 12.Nov.2011, 09:38

Udruženje RODITELj izražava veliko zadovoljstvo i pozdravlja inicijativu Ministra zdravlja dr Zorana Stankovića da se izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi trudnice ubuduće u svim gradovima Srbije dobijale 100 odsto ličnog dohotka za vreme održavanja trudnoće...Na osnovu već dugogodišnjeg,...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.