Dr Zoran Stanković: Građani treba da imaju izabranog lekara

Izvor: Politika, 22.Avg.2011, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dr Zoran Stanković: Građani treba da imaju izabranog lekara

Svi oni koji se suoče sa tim da im se za uslugu traži novac ili budu odbijeni za neki pregled u zdravstvenim ustanovama, mogu to odmah da prijave Ministarstvu zdravlja

Specijalni gost „Zdravstvenog kutka” bio je prof. dr Zoran Stanković, ministar zdravlja, koji je gotovo sat vremena strpljivo odgovarao na pitanja građana i saslušao njihove probleme vezane za ostvarenje zdravstvenih usluga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Posetioci kutka požalili su se ministru da moraju da kupuju skupe lekove, da su primetili da postoje određene nelogičnosti o pravima na besplatne lekove i korupciju, neki su želeli da znaju više o pravima vojnih osiguranika... Ministar je rekao da je u planu objedinjavanje tri sistema: civilnog, vojnog i privatnog, ali da to podrazumeva radikalnu promenu Zakona o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti i da je za to potrebno vreme od šest meseci do godinu dana zbog javne rasprave.

Građane je zanimalo i ko overava cenovnike privatnih zdravstvenih ustanova, budući da su usluge u njima znatno skuplje nego u državnim kućama, on je kazao da cene samo u državnim određuju Ministarstvo zdravlja i RZZO.

Stanković je naglasio da građani koji ne izaberu svog lekara u roku od šest meseci, neće izgubiti pravo na zdravstvenu zaštitu, ali da je važno da to svi urade što je pre moguće kako bi mogli da dobiju terapiju i budu pozvani na preventivne preglede.

– Ne gubi se pravo na zdravstvenu zaštitu ako se ne izabere lekar, već se samo insistira da ako hoćemo jedan organizovan sistem, to podrazumeva da građani treba da imaju izabranog lekara. Ta odredba Zakona o zdravstvenoj zaštiti odnosi se samo na one koji do sada nisu izabrali lekara, kako bi mogli da dobiju recepte i da bi im se propisali lekovi. U nekim zemljama, poput Japana i Norveške, pacijentu koji nema odabranog doktora oduzima se zdravstvena knjižica – naglasio je ministar zdravlja.

Na pitanje novinara „Politike”, kada će biti završena rekonstrukcija kliničkih centara u Srbiji, dr Stanković je rekao da se trenutno rade idejni projekti i da će dvema italijanskim firmama biti naplaćeni penali jer to nije učinjeno na vreme. Ministar je naglasio da se očekuje da će za tri klinička centra, u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, projekti biti gotovi do septembra kada će revizioni timovi to i pregledati i onda će doći do raspisivanja tendera da bi se počelo sa gradnjom, kao i da se kasni sa idejnim projektom za Klinički centar Srbije i da će plaćati penale one firme koje nisu ispoštovale dogovore.

– Svi oni koji se suoče sa tim da im se za uslugu traži novac ili budu odbijeni za neki pregled u zdravstvenim ustanovama, mogu to odmah da prijave Ministarstvu zdravlja ako pozovu „Beli telefon” na broj 0700 111 700 – dodao je ministar zdravlja.

Jedna posetiteljka kutka je ministru naglasila da joj nije pružena hitna medicinska pomoć u Požarevcu i da su joj u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi tražili da plati pregled, jer pripada beogradskom osiguranju. Stanković je naglasio da je ta zdravstvena ustanova postupila nezakonito i da će to proveriti, dok je sugrađanki koja je platila ginekološku operaciju pre više godina oko 3.000 maraka naglasio da je učestvovala u korupciji i da je odmah trebalo da prijavi lekara kom je dala novac.

Upitan za slučaj fabrike „Galenika”, Stanković je istakao da je sa ovim preduzećem dogovoreno da ne bude nestašice lekova dok nadležni istražni organi ne ispitaju šta se dešavalo u toj firmi.

----------------------------------------------

„Politika” obrazuje građane

Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike”, istakao je da ideja o „Zdravstvenom kutku” potiče od najmlađih novinara „Beogradske hronike” našeg lista.

– „Politika” ima obavezu da, osim što informiše, pomaže i u obrazovanju građana Srbije, a ova akcija je jedan od dobrih načina za to i nadam se da ćemo je iduće godine ponoviti – rekao je Bujošević.

----------------------------------------------

Najviša ocena kampanji zaveštanja organa

Ono čemu predstavnici medija daju najvišu ocenu jeste kampanja za zaveštanje organa. Juče je čak 31 osoba potpisala donorsku karticu, a od toga njih 20 je došlo iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Na štandu Ministarstva zdravlja, svoj potpis dala je i Beti Đorđević, pevačica.

– O značaju zaveštanja organa mnogo sam slušala. Želju da se priključim akciji, ostvarila sam na najlepšem gradskom izletištu – kazala je Đorđevićeva, verujući da će mnogi sugrađani slediti njen primer.

D. D. K. – D. B.

objavljeno: 23.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.