DOBIO ZELENO SVETLO OD SRBIJE Zašto predsednik Albanije dolazi u privatnu posetu Medveđi

Izvor: Blic, 24.Nov.2017, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBIO ZELENO SVETLO OD SRBIJE Zašto predsednik Albanije dolazi u "privatnu posetu" Medveđi

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković za "Blic" kaže da državni organi Srbije odobrili dvodnevnu posetu predsednika Albanije Ilira Mete opštini Medveđa, koja je najavljena kao privatna.

- Predsednik Albanije dolazi u privatnu posetu o kojoj su obavešteni i koji su je odobrili državni organi. Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić i ja ćemo ga sačekati na administrativnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prelazu na Mutivodama - kazao je za "Blic" predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

U pisanoj izjavi, Stanković je kazao da je od pomoćnice predsednika opštine Medveđa Ljeme Đeme obavšten da je Meta zatražio neformalni razgovor samo sa albanskim i srpskim odbornicima u Medveđi "u cilju pokazivanja da Srbi i Albanci mogu da žive u zajedništvu".

Od Đeme je Stanković, takođe, saznao da se tokom boravka albanskog predsednika u Medveđi, 26. i 27. novembra, ne očekuje organizovani dolazak Alabanca iz Preševa i Bujanovca, "niti sa bilo koje strane".

Prema potvrđenim informacijama, Ilir Meta stiže u nedelju i biće smešten u hotelu „Gejzer“ u Sijarinskoj Banji, a sutradan će obaviti razgovore sa zvaničnicima Medveđe.

Vest da u višenacionalnu i ekstremno ekonomski nerazvijenu Medveđu dolazi prvi čovek Albanije izazvala je različite reakcije. Dok političari deluju smireno, meštani većinskog srpskog naroda u toj opštini su sumnjičavi, ali niko od njih ne želi da mu se pominje ime jer je reč o "osetljivom pitanju".

- Kakva privatna poseta, ako će se on, sastati sa zvaničnicima i razgovarati o položaju Albanaca - pita se jedan meštanin Medveđe.

Mladi muškarac iz Sijarinske Banje smatra da se iza te posete kriju drugi motivi.

„Tu se nešto debelo krčka, a ja se bojim da je ovo uvod u nešto strašno, a za mene ništa strašnije ne može biti od toga da nam uzmu banju, ono o čemu se godinama šuška“, veli ovaj mladić.

Predsednik Opštine Nebojša Arsić je za "Blic" želeo samo da podseti da Srbi i Albanci vekovima u Medveđi žive u slozi.

- Predstavnici albanske nacionalne zajednice su od početka višestranačkog sistema u vlasti i dele odgovornost sa Srbima. I Albanci su zaposleni u svim državnim i lokalnim ustanovama i institucijama - kaže Arsić za „Blic“.

Oko 520 Albanaca u Medveđi u lokalnom parlamentu predstavljaju dve partije – Partija Demokratskog delovanja sa tri odbornika, koja je deo vlasti i Demokratska stranka dr Nagipa Arifija sa pet odbornika, koja je trenutno jedina opoziciona stranka u lokalnoj skupštini sa 35 odborničkih mesta.

Šef odborničke grupe ove stranke Efemija Bejić kaže da je on za dolazak Ilira Mete čuo pre tri dana u samoj opštini.

- Nas niko od zvaničnika iz Albanije nije obavestio - kaže nam.

Na pitanje šta će reći predsedniku Albanije na zajedničkom sastanku, odgovara da će tražiti investitora.

- Najpre ću mu reći da u Medveđi nema međunacionalnih tenzija i da i Albanci dele sudbinu većinskog naroda. Izneću mu problem iseljavanja oba naroda zbog nedostatka posla i tražiću da nam dovede nekog investitora, jer se od nacionalizma i ekstremizma ne živi, to se ne jede. Zalažem se da bolje bude i svim žiteljima, a čak i najbolja vlast mora da se kritikuje. Ovde vlada veliko siromaštvo pa ima mnogo nezadovoljnih - dodaje Bejić, koji u lokalnoj skupštini nastupa veoma oštro.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.