Buduća premijerka Italije: Titu oduzeti orden, on je odgovoran za pokolj

Izvor: B92, 26.Sep.2022, 15:58

Buduća premijerka Italije: "Titu oduzeti orden, on je odgovoran za pokolj"

Po svemu sudeći, Đorđa Meloni postaće prva premijerka Italije na čelu najdesnije orijentisane vlade od Drugog svetskog rata nakon što je njena konzervativna koalicija trijumfovala na nedeljnim parlamentarnim izborima.

Njena stranka izrasla je iz Socijalnog pokreta (MSI), a osnovali su ga Musolinijeve pristalice nakon njegove smrti u aprilu 1945. Mnogi birači u Predapiju kažu da će glasati za Meloni pa tako i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fabijana di Karlo koja smatra da su Italijanska braća "inteligentna i kompetentna" stranka i nada se da će s njome Italija dobiti prvu premijerku u istoriji.

Meloni insistira da u njenoj stranci koja ima euroskeptični, nacionalistički hršćanski program "nema mesta nostalgiji za fašizmom". Međutim, ipak odbacuje pozive da iz stranačkog loga ukloni plamen u bojama italijanske zastave koji je preuzet iz loga neofašističke MSI.

U međuvremnenu, počele su da cure neke ranije njene izjave u koijma se dotakla Hrvatske.

"Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povrata imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, direktno, Istre i Dalmacije", rekla je svojevremeno Meloni, koja je pre nekoliko meseci objavila status vezan za Josipa Broza Tita.

100 godina od Musolinijeve vlasti; novi strahovi se rađaju: Da li se fašizam vraća u Italiju?

"Apsurdno je da se čast ukazuje nekome ko je odgovoran za pokolj Italijana. Braća Italije već su odavno predstavila predlog zakona kako bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve fojbi i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah oduzeti orden Italijanske Republike maršalu Titu", napisala je u februaru ove godine na svom Fejsbuk profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"HRVATSKA DA NAM VRATI ISTRU I DALMACIJU" Buduća premijerka Italije osula paljbu po Hrvatskoj i TITU: Njemu treba oduzeti orden

Izvor: Blic, 26.Sep.2022

Đorđa Meloni koja će po svemu sudeći da postane nova premijerka Italije, nekada je hvalila Benita Musolinija, a izgleda da bi htela bi da se delovi Hrvatske prisajedine njenoj zemlji

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.