Šta kupiti za 100 evra?

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta kupiti za 100 evra?

Iako nam se može učiniti da ništa osim smartfona više ni ne postoji, „obični" mobilni telefoni još uvek privlače većinu korisnika. Potražili smo nekoliko jeftinih modela dostupnih na našem tržištu...

Veliki broj korisnika mobilne telefonije i dalje želi da samo razgovara i razmeni tek po koju poruku. Za te potrebe nije im bitno da imaju ekran osetljiv na dodir, pa ni veličina ekrana nije posebno bitna. Važno je da se može lako pozvati željeni broj, videti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << identifikacija dolaznog poziva i da se ne „pogube oči" prilikom čitanja SMS-ova.

Drugim rečima, praktično bilo koji telefon koji trenutno možete naći u ponudi, može se uklopiti u taj opis.

Huawei G5010

Najjeftiniji model koji smo odabrali kompanija Huawei predstavila je pre oko godinu dana. No kako se telefoni ovog proizvođača do skoro nisu mogli naći na našem tržištu, za nas je sve što ova kineska kompanija predstavi novotarija.

Model G5010 je, poput ostalih telefona koje smo isprobali, klasičnog izgleda. Napravljen je od prilično jeftinih komponenti, mada plastika ne deluje previše loše na dodir.

Ipak, kada se uključi ekran jasno je da se radi o vrlo jeftinom telefonu: kod nas ne bi trebalo da košta više od 40 evra, bez ikakve ugovorne obaveze.

Pored očekivanih funkcija, tu je VGA kamera (oko 0,3 megapiksela), slot za microSD kartice (podržava do 2 GB), a softver podržava i reprodukciju MP3 muzike. Ipak, pored cene najveći aduti ovog modela su masa od samo 70 grama i baterija koja bi trebalo da traje oko 5 dana uz umerenu upotrebu telefona.

Nokia 3120 Classic

Ovaj telefon ne predstavlja Nokijino viđenje ideje koju prenosi Huawei G5010. Ovo je telefon koji je za klasu bolji, zbog čega i košta samo 100-200 dinara manje od 100 evra. A razlika u ceni se odmah primećuje - daleko kvalitetnija konstrukcija, tastatura i svi drugi elementi projektovani s pažnjom, ali i na osnovu ogromnog iskustva.

Ekran je veći, ima i bolju rezoluciju, a prikazuje 16 miliona boja. I kamera je znatno bolja (1,92 megapiksela), dok se memorija microSD karticama može proširiti do 4 GB. Podrška za MP3 se podrazumeva, a za razliku od prethodnog modela, ovaj telefon podržava bluetooth tehnologiju, a internet se može koristiti i brzinama višim od GPRS-a (podržani su EDGE i W-CDMA).

No, klasičan Nokijin fabrički softver znači da eventualno proširenje funkcionalnosti morate potražiti kroz Java aplikacije, pa pristup društvenim mrežama i e-mailu neće biti komforni kao na naprednijim telefonima.

Sony Ericsson Cedar

Iako je ovaj telefon na prvi pogled samo još jedan klasični model, ipak se razlikuje od većine konkurenata. Sony Ericsson ga je razvio u skladu sa svojom Green Heart filozofijom, što znači da ovaj model i tokom proizvodnje i tokom upotrebe i nakon što ga date na reciklažu, bolje utiče na našu životnu sredinu od prosečnih telefona.

Pored toga, Cedar odlikuje dizajn u skladu s aktuelnim SE linijama, pa on tako podseća i na vrlo aktuelne XPERIA X10 modele, makar zadnjom stranom. No, Cedar je robustan model koji se lako upotrebljava, a u čijem se srcu nalazi fabrički softver delimično prilagođen aktuelnom trenutku: aplikacije za Facebook i Twitter unapred su instalirane.

Ekran nije toliko dobar kao kod Nokije 3120 - prikazuje „samo" 262 hiljade boja, kamera ima isti broj megapiksela. Cedar ima i slot za microSD kartice, ali njegov najveći adut je podrška za HSPA 3G mreže. Pored toga, kada ga kablom povežete s računarom, lako ga možete upotrebiti i kao modem za izlazak na internet.

Pritom je ovaj telefon po ceni između prethodna dva: staje oko 85 evra.

Nokia 5130 XpressMusic

Četvrti telefon koji smo isprobali nešto je skuplji od onoga što smo prvobitno „zacrtali" - staje malo manje od 110 evra. Ali u odnosu na model 3120 Classic, nešto višu cenu opravdava i nešto boljim mogućnostima.

U osnovi, radi se o vrlo sličnom telefonu, ali softver korisnicima pruža nešto više: microSD kartice do 8 GB i poseban softver za reprodukciju MP3 muzike. Pored toga, uz njega stižu dobre stereo slušalice, a na obodu telefona se nalazi nekoliko tastera posebno namenjenih radu s plejerom.

A iako sve to lepo zvuči na papiru, istovremeno znači da će tako pripremljen telefon privući samo one kojima mobilni istovremeno služi i kao plejer, a njih ipak nije previše.

Zaključak

Ovim tekstom nismo želeli da pravimo direktno poređenje telefona istih mogućnosti, već da ukažemo na to šta telefoni niskog cenovnog ranga mogu da ponude svojim vlasnicima.

Želeli smo da u pregled uključimo i dva korejska proizvođača (Samsung i LG), ali kako njihovi modeli nisu stigli na vreme dajemo vam samo kraći pregled njihove ponude u ovom rangu.

U četiri modela koja smo isprobali, ima za svakoga (od manje zahtevnih korisnika) ponešto.

Dodatak - Samsung

Kompanija Samsung ima izuzetno bogatu ponudu telefona, a u razgovoru s njihovim predstavnicima predstavljamo tri modela.

E1150 (36 evra) je bazičan telefon na preklop koji se može podičiti samo izgledom. E2550 Monte Slider (75 evra) je slajder telefon koji ima jednostavan fabrički softver, kameru od 1,3 megapiksela, a nekome će se možda dopasti ugrađen FM radio.

Ugrađena memorija se proširuje microSD karticama.

Model C3300 Champ (95 evra) ima fabrički softver, ali i format preuzet od aktuelnih smartfona - ekran je osetljiv na dodir, a instalirane su aplikacije koje olakšavaju upotrebu društvenih mreža i izlazak na internet. Ima kameru od 1,3 megapiksela i slot za microSD kartice.

Dodatak - LG

Iz kompanije LG u ovom segmentu preporučuju tri modela.

U osnovnu klasu spadaju slajder GU230 (69 evra) koji je opremljen solidnim ekranom (262 hiljade boja), bazičnom kamerom (1,3 megapiksela) i podržava microSD kartice i povezivanje EDGE tehnologijom.

Model A133 (68 evra), nudi praktično istu funkcionalnost (kamera je nešto slabija), ali u kućištu na preklop. Jasno je da su oba modela namenjena onima koji pre traže određeni format telefona, nego funkcionalnost.

Treći predlog je model GS290, nazvani i Cookie Fresh, koji cenu tik iznad 100 evra opravdava ekranom osetljivim na dodir i aplikacijama koje omogućava lakšu upotrebu internet društvenih mreža.

Autor: Marko Herman

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta kupiti za 100 evra?

Izvor: KupiMobilni.com, 06.Apr.2011

Iako nam se može učiniti da ništa osim smartfona više ni ne postoji, „obični“ mobilni telefoni još uvek privlače većinu korisnika. Potražili smo nekoliko jeftinih modela dostupnih na našem tržištu

Nastavak na KupiMobilni.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.