Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Nov.2023, 15:30

Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera

Home Preporuka Recepti Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera Budući da je sezona dragocenog praziluka u punom jeku treba ga konzumirati što češće. A posna pita od praziluka je nešto što ne treba propustiti.
Posnu pitu od praziluka možete pripremati samo sa prazilukom, a nama se dopala kombinacija s pečurkama. To mogu biti šampinjoni ili neke druge gljive po izboru. A ako želite mrsnu pitu, samo pomešajte praziluk sa sirom i jajima.
Posna pita od praziluka: Znate >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << li koliko je zdrav praziluk Kad biste znali koliko je praziluk zdrav, konzumirali biste ga mnogo češće. Praziluk obiluje beta karotenom koji jača vid i pluća, vitaminom K1 koji štiti srce, Vitaminom C koji je neophodan za jak imunitet i mnganom koji ublažava PMS sindrom. I to je samo deo onoga što praziluk može da učini za naše zdravlje.
Na TikTok-u mogu se naći odlični recepti za pripremu i posne i mrsne pite s prazilukom, a nama se dopao sledeći recept sa domaćim korama:
@just.vie7 First recipe of the account: Leek pie with homemade phyllo. Hope you like it😊 #greekfood #fy #fyp #traditionalgreek #phyllodough #homemadepie #pie ♬ Le Festin (From “Ratatouille”) – Movie Sounds Unlimited Kako se pravi posna pita od praziluka Sastojci:
6 kora za pitu 400 g šampinjona 2 manja struka praziluka 100 ml ulja  400 ml mineralne vode 150 g mekog brašna 120 g griza 1 prašak za pecivo malo soli susam Priprema:
Praziluk očistiti i sitno iseckati, šampinjone iseći na listove. U šerpi na malo ulja propržiti praziluk a zatim dodati šampinjone, te sve zajedno pržiti dok suvišna tečnost koju su pečurke pustile ne uvri. U činiji sjediniti mineralnu vodu i ulje pa dodati brašno, griz, prašak za pecivo i malo soli po ukusu. Žicom umutiti sastojke. Izdvojiti tri kore, premazati ih pripremljenim namazom i naslagati jednu preko druge. Preko poslednje kore rasporediti polovinu fila, pa bočne stranice presaviti 2 cm prema sredini kako fil ne bi iscurio i sve zajedno urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jednu rolnu. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju rolne. Premazati ih ostatkom namaza i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica rolata blago ne porumeni. Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. ZAtim je iseći na parčad. Prijatno!
Phips69/gettyimages.com


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.