
Izvor: Piplmetar.rs, 22.Nov.2023, 15:30
Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera
Home
Preporuka
Recepti
Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera
Budući da je sezona dragocenog praziluka u punom jeku treba ga konzumirati što češće. A posna pita od praziluka je nešto što ne treba propustiti.
Posnu pitu od praziluka možete pripremati samo sa prazilukom, a nama se dopala kombinacija s pečurkama. To mogu biti šampinjoni ili neke druge gljive po izboru. A ako želite mrsnu pitu, samo pomešajte praziluk sa sirom i jajima.
Posna pita od praziluka: Znate >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << li koliko je zdrav praziluk
Kad biste znali koliko je praziluk zdrav, konzumirali biste ga mnogo češće. Praziluk obiluje beta karotenom koji jača vid i pluća, vitaminom K1 koji štiti srce, Vitaminom C koji je neophodan za jak imunitet i mnganom koji ublažava PMS sindrom. I to je samo deo onoga što praziluk može da učini za naše zdravlje.
Na TikTok-u mogu se naći odlični recepti za pripremu i posne i mrsne pite s prazilukom, a nama se dopao sledeći recept sa domaćim korama:
@just.vie7 First recipe of the account: Leek pie with homemade phyllo. Hope you like it😊 #greekfood #fy #fyp #traditionalgreek #phyllodough #homemadepie #pie ♬ Le Festin (From “Ratatouille”) – Movie Sounds Unlimited
Kako se pravi posna pita od praziluka
Sastojci:
6 kora za pitu
400 g šampinjona
2 manja struka praziluka
100 ml ulja
400 ml mineralne vode
150 g mekog brašna
120 g griza
1 prašak za pecivo
malo soli
susam
Priprema:
Praziluk očistiti i sitno iseckati, šampinjone iseći na listove.
U šerpi na malo ulja propržiti praziluk a zatim dodati šampinjone, te sve zajedno pržiti dok suvišna tečnost koju su pečurke pustile ne uvri.
U činiji sjediniti mineralnu vodu i ulje pa dodati brašno, griz, prašak za pecivo i malo soli po ukusu. Žicom umutiti sastojke.
Izdvojiti tri kore, premazati ih pripremljenim namazom i naslagati jednu preko druge. Preko poslednje kore rasporediti polovinu fila, pa bočne stranice presaviti 2 cm prema sredini kako fil ne bi iscurio i sve zajedno urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jednu rolnu.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju rolne. Premazati ih ostatkom namaza i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica rolata blago ne porumeni.
Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. ZAtim je iseći na parčad.
Prijatno!
Phips69/gettyimages.com
Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje