Najviše automobila proizvedeno u Slovačkoj

Izvor: Mondo, 19.Apr.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše automobila proizvedeno u Slovačkoj

U Slovačkoj je prošle godine proizvedeno rekordnih 926.555 automobila, 44,9 odsto više nego 2011, rekao je na konferenciji za štampu predsednik Saveza autoindustrije Jaroslav Holeček.

Prema podacima tog saveza, u zemlji je 2012. proizveden 171 automobil na 1.000 stanovnika i prema tom pokazatelju Slovačka je najveći proizvođač automobila na svetu.

Godinu dana ranije sa proizvodnih traka sišlo je 118 vozila na 1.000 stanovnika, preneli su slovački mediji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Prosek Evropske unije prošle godine je bio 38 automobila na 1.000 stanovnika.

Broj zaposlenih u autoindustriji Slovačke povećan je 2012. godine za 3,5 odsto u odnosu na 2011, i dostigao je 74.000 radnika. Ove godine bi taj broj trebalo da se uveća za još oko 2.000 ljudi, rekao je Holeček.

Rast proizvodnje uticao je i na povećanje broja kooperanata slovačkih fabrika automobila. Sada u toj zemlji 274 firme isporučuju komponente i materijal za proizvodnju vozila.

Prema Holečeku, trend rasta proizvodnje nastaviće se i ove godine. Slovačke fabrike bi, prema proceni Saveza autoindustrije, mogle da proizvedu oko 930.000 vozila, što bi bilo tek neznatno povećanje.

U Savezu ukazuju da treba imati u vidu da se broj proizvedenih automobila ne može neprestano povećavati i da više pažnje treba posvetiti nauci i istraživanju.

Takođe se treba usmeriti na poboljšanje obrazovanje i to uglavnom na nivou srednjih stručnih škola, jer od toga zavisi budućnost automobilske industrije.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peugeot bi mogao zatvoriti Aulnay fabriku do septembra zbog štrajkova

Izvor: Moto.rs, 19.Apr.2013

U toku protekle godine ovaj proizvođač je najavio zaustavljanje proizvodnje Citroen C3 kompaktnog automobila u ovoj fabrici u kojoj radi oko 3300 zaposlenih u toku 2014. godine. U toku prošle godine, Peugeot je zabeležio operativni gubitak od 576 miliona evra na teritoriji Evrope, a tada je najavljen...

Nastavak na Moto.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.