Kraj Hanibala: Nekada je pretio Rimu, ali posle ove bitke je otišao u istoriju

Izvor: Press, 21.Okt.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Hanibala: Nekada je pretio Rimu, ali posle ove bitke je otišao u istoriju

U bici kod Zame, rimski vojskovođa Scipion Afrikanac je zadao odlučujući poraz kartagenskom generalu Hanibalu
foto:newsweek.rs
Bitka kod Zame bila je konačna i odlučujuća bitka Drugog punskog rata, a odigrala se oko 19. oktobra 202. p. n. e.. Rimsku armiju je predvodio Publije Kornelije Scipion Afrikanac, a kartagiljansku Hanibal. Kartagina je poražena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u toj bici i molila je za mir. Bitkom završava Drugi punski rat, a Kartagini se nameće plaćanje ratne odštete i zabranjuje se da ima vojsku bez dozvole Rima.

Kartaginski vojskovođa Hanibal je izvršio invaziju Italije , a velikim pobedama u bitkama kod Ticina, Trebije, Trazimenskog jezera i Kane ponizio je rimsku vojsku. U bici kod Kane uništio je celu jednu armiju.

Te pobede koristio je ne bi li dobio saveznike u Italiji. Odziv je bio slab. Koristio je politiku spržene zemlje, ali nije uspevao da dobije pojačanje potrebno za konačnu pobedu. U bici kod Metaura stradao mu je brat Hazdrubal Barka, koji je došao preko Alpa kao dugo čekano pojačanje.
Publije Kornelije Scipion Afrikanac preseljava bitke u Španiju i tu pobeđuje i pretvara Španiju u rimsku provinciju. Zatim Scipion predlaže da se rat preseli u Afriku, blizu same Kartagine. Posle Scipionove pobede u bici kod Bagbrada, Hanibal je pozvan iz Italije da dođe da odbrani samu Kartaginu.

Numidija, stalno pod kontrolom Kartagine, daje vojsku Rimu, da bi se oslobodila kartaginjanske vlasti. Hanibal skuplja šaroliku nedovoljno spremnu i na brzinu skupljenu armiju od lokalnih građana i veterana iz Italije. S druge strane suočava se s najboljim delom rimske armije.

Hanibal se nije mogao suprotstaviti dobro obučenim rimskim vojnicima koristeći se trupama skupljenim zbrda zdola. Oko 20.000 hanibalovih vojnika je ubijeno, a 15.000 je zarobljeno u bici kod Zame. Rimljani su imali samo 1.500 mrtvih i 4.000 ranjenih.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.