Kopanje nosa stvar higijene!!?

Izvor: S media, 31.Dec.2010, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kopanje nosa stvar higijene!!?

Neki gestovi u različitim kulturama imaju sasvim suprotna značenja. Da biste izbegli neprijatnosti, upoznajte se sa običajima zemlje u koju putujete.

Neki gestovi i običaji u različitim kulturama imaju potpuno suprotna značenja, što u stranoj zemlji može da vas dovede u neugodan položaj ili njima jednostavno možete da uvredite svoje domaćine. Da bi se izbegli ti problemi, na kulturne razlike upozoravaju stručnjaci najpoznatijeg turističkog vodiča „Lonli planet", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ali i posetioci internet portala o putovanjima, koji su se i sami našli u neprijatnim situacijama zbog neznanja.

Ponašanje

Ako vas put odvede u Veliku Britaniju, nemojte da mašete spojenim kažiprstom i srednjim prstom dok vam je dlan okrenut prema licu. Na takav način nemojte ni slučajno da naručite dva piva u engleskom pabu jer će se to shvatiti kao da ste pokazali samo srednji prst. Ali, problema nema ako okrenete ruku, pa vam je dlan okrenut prema spolja, kao da pokazujete slovo V u znak pobede.n Ako u znak odobravanja gestikulirate spajanjem palca i kažiprsta u slovo O, kao simbol za „odlično" ili OK, nemojte to da radite u Brazilu jer se to tamo doživljava kao nešto vrlo nepristojno i vulgarno. Svoje zadovoljstvo možete, međutim, da iskažete podizanjem palca, ali to nikako ne smete da uradite u Iranu, jer u toj zemlji podignuti palac znači isto što i srednji prst.

Ako ste levoruki, moraćete dodatno da se prilagodite u Nepalu, Indiji, Turskoj, Maroku i još nekim afričkim zemljama, gde se leva ruka tradicionalno koristi za toalet, a desna za hranjenje. Jedan levoruki posetilac prisetio se da je u Gani pazio da u kontaktu s lokalnim stanovništvom koristi desnu ruku. Savetuje da se, osim hrane, desnom rukom obavezno drži novac, a ako vam se dogodi da se zaboravite i dotaknete lokalce levicom, odmah se izvinite i nasmešite.

Beg od zime na rajske plaže

Tadić poželeo mirnu i radnu Novu godinu (VIDEO)

Kada ste u Japanu, nemojte previše da se smejete, a kada to i činite, pristojno je da rukom prekrijete usta. Ako to ne radite, posebno ako ste na poslovnom susretu, vaši domaćini bi mogli da pomisle da se prema njima odnosite s visine ili da niste baš inteligentni. Takođe, u naviku bi trebalo da vam uđe i klanjanje dok zahvaljujete ili se pozdravljate s Japancima. Na rastanku uvek mahnite i mašite sve dok vidite svoje domaćine. I oni će učiniti isto.

Ali, nemojte da se začudite ako vaš sagovornik na Tajlandu prilikom razgovora počne da kopa nos. To je normalna stvar i doživljava se kao dobra higijenska navika.

U Engleskoj su pravila znatno stroža, pa se mlada Amerikanka čudila na internet forumu što su je u vozu od Londona do Epsoma upozorili da ne može da drži noge na slobodnom sedištu preko puta svog, odnosno da mora s poštovanjem da se odnosi prema opštem dobru, bez obzira na to koliko su joj cipele čiste. Većina Amerikanaca takođe nije svesna da mnogim evropskim domaćinima često smetaju zbog glasnog razgovora, posebno u restoranima.

Hrana

Kada u Vijetnamu završite s obrokom, nemojte da ostavite štapiće za jelo u posudi s pirinčem. Umesto toga, stavite ih preko vrha posude. U suprotnom, Vijetnamce bi posuda sa štapićima mogla da podseti na pomagala za čišćenje urni.

U Kini nije najpristojnije da pojedete sve s tanjira jer se time šalje poruka da niste zadovoljni i da vam je potrebno još. Takođe, ako vas u toj zemlji tokom obeda smeste za sto nasuprot vratima, znajte da vam je iskazana velika čast i da ste poseban gost.

Svetske prestonice za doček

Top 20 novogodišnjih filmova (VIDEO)

Ljubitelji kafe koji uživaju u Italiji u svom omiljenom napitku verovatno znaju da Italijani polude ako se kapućino naruči posle jutra. Naime, u Italiji se kapućino ispija isključivo u vreme doručka, a kasnije espreso s toplim ili hladnim mlekom. Tome bi trebalo da se prilagode i turisti, bar ako ne žele da budu u nemilosti barmena. Neljubaznu reakciju turisti mogu da dožive i na italijanskoj pijaci ako požele da sami izaberu namirnice. Zamolite zato prodavca da vam izabere i nadajte se da ćete imati sreće.

Odeća i obuća

Ako se spremate na put, dobro je da se raspitate i o pravilima odevanja, posebno ako ste žena i putujete u islamske zemlje. Pravila se, naime, mogu razlikovati ne samo među državama, nego i regijama unutar iste zemlje. Tako, na primer, žene prilikom ulaska u džamiju u Istanbulu ne moraju nužno da prekriju glavu šalom, dok su u konzervativnijim delovima Turske marame obavezne. Bez marame žene ne mogu nigde da uđu ni u Siriji, a u nekim arapskim zemljama turistima uopšte nije dozvoljeno da posete svetilišta.

Prekrivanje glave neophodno je i u nekim pravoslavnim crkvama poput jermenske, a i u rimokatoličkim po pravilu ne dozvoljavaju ulaz u majicama bez rukava ili kratkim pantalonama. Duge nogavice neophodne su i na indijskim svetim mestima, što turisti zbog visokih temperatura često zaboravljaju.

Egipćanima, s druge strane, ne smetaju gole noge, nego tabani, pa čak i kada su u cipelama. Jedna žena se žalila da ju je pre nekoliko godina službenik u egipatskom konzulatu upozorio jer je držala nogu preko noge, s đonom cipele okrenutim prema spolja. Kasnije je saznala da se okretanje đona prema nečijem licu u Egiptu smatra vrlo uvredljivim i nepristojnim.

(Preš online)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.